Nationaal Park Duinen van Texel

Nergens in Nederland is zoveel variatie in landschappen op de vierkante meter als op Texel. Kleurige heidevelden, bijzondere kwelders, natte duinvalleien, droge duinen, loof- en dennenbos, uitgestrekte stranden. Je vindt het allemaal in Nationaal Park Duinen van Texel.

 

5 Higlights die je niet wilt missen

Het Waddeneiland Texel heeft een afwisselend landschap. Bossen, heidevelden, kwelders en uitgestrekte zandvlaktes vind je hier vlak bij elkaar. Tussen de droge duinen zijn er natte duinvalleien. Het bekendste zijn de unieke kreken- en kweldergebied de Slufter en de grote zandplaat De Hors. Bewonder hier wel tachtig vogelsoorten, onder andere de lepelaar, de dwergstern en de velduil.

1. Lepelaars spotten

Met zijn lepelvormige snavel, lange waadpoten en witte verenkleed is de lepelaar hét symbool van Nationaal Park Duinen van Texel. Er zijn drie broedkolonies op het eiland: in de Geul, de Muy en de Schorren. Regelmatig zie je op verschillende plekken lepelaars rondscharrelen. Vanaf het uitkijkpunt in De Geul, aan de kant van de Mokbaai, heb je zicht op de lepelaarskolonie die daar bivakkeert.

NP Duinen van Texel

2. Ranking the stars

Ga sterrenkijken! Texel is een van de weinige plekken in Nederland waar het echt donker is. Zoek een plekje in de duinen en ga er op een mooie, onbewolkte avond eens goed voor zitten. Bij het Observatorium (bij Ecomare) zijn regelmatig kijkavonden en kun je door de telescopen van Volkssterrenwacht De Jager naar de sterren kijken.

NP Duinen van Texel

3. Bezoek de Slufter

Het beroemdste natuurgebied van Texel. Deze kwelder staat in open verbinding met de Noordzee en stroomt regelmatig onder water bij noordwesterstorm. Dat zorgt voor een bijzondere vegetatie met zouttolerante planten als lamsoor en zeekraal. Door het niet-afgesloten deel lopen diverse uitdagende wandelpaden. Tip: neem laarzen mee!

NP Duinen van Texel

4. Ga mee op excursie

Over de Texelse natuur is veel te vertellen. Tijdens een rondwandeling met een gids word je een stuk wijzer. De weetjes die tijdens een excursie worden verteld, maken de omgeving nog interessanter. In de agenda vind je alle excursies.

NP Duinen van Texel

5. Bezoek Ecomare

Dit natuurmuseum ligt midden in het Nationaal Park. Je ontdekt er alles over het duingebied, het Texelse landschap en de Wadden- en Noordzee. Ook worden er zeehonden, bruinvissen en vogels opgevangen. Er zijn vaste en wisselende exposities en activiteiten voor jong en oud.

NP Duinen van Texel

Activieiten

Bekijk hier de activiteitenkalender van Nationaal Park Duinen van Texel en bezoek de website voor meer informatie.

Contact

Landelijk verzorgt IVN de coördinatie van communicatie en educatie binnen de nationale parken.

Masja Gielstra
IVN Noord-Holland
Plantage Middenlaan 2C
1018 DD Amsterdam
T: 06-576 792 02
E: m.gielstra@ivn.nl

Vol Nationaal Park Duinen van Texel ook op Facebook, Twitter en Instagram.