Nationaal Park De Maasduinen
Nationaal Park De Maasduinen is gelegen in Noord-Limburg. Het nationaal park is uniek doordat de langste rivierduinengordel van Nederland zich in het gebied bevindt. Deze zijn ontstaan door een samenspel van water, wind en mens door de eeuwen heen. Hierdoor is een prachtig natuurgebied ontstaan.
5 Highlights van Nationaal Park De Maasduinen die je niet mag missen!
Bij de gemeenten Bergen en Gennep (Noord-Limburg) zijn de Maasduinen. Naast de afwisseling van loof- en naaldbos, stuifzandruggen, heide, vennen en hoogvenen is er ook het Geldernsch-Nierskanaal te vinden. Wanneer er veel water afgevoerd moet worden is dit een wild stromend riviertje. Via de wandelroutes kom je langs kastelen, grafvelden en het oorlogsmonument.
1. Terrassen
Water heeft de grootste rol gespeeld bij het ontstaan van De Maasduinen. Dit is terug te zien in de hoogteverschillen van het gebied, wat terrassen genoemd worden. Dit is ontstaan door alle jaren waarin het water zijn weg heeft proberen te vinden in het gebied.
2. Maasduinen
De rivieren hebben het landschap de vorm gegeven zoals het nu is, maar de wind heeft het geheel voor een groot deel afgemaakt. Krachtige westenwinden hebben zand meegenomen vanuit het westen en het afgezet op de oostoevers van de Maas. Hierdoor zijn de typische rivierduinen ook wel Maasduinen genoemd ontstaan.
3. Kastelen
Het gebied van De Maasduinen was vroeger een belangrijke plek omdat het water van de Maas erg belangrijk was voor mensen. Hierdoor hebben er in het verleden ook diverse kastelen gestaan. Sommige zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar.
4. Het Vorstengraf op Landgoed de Hamert
Het Vorstengraf op Landgoed de Hamert is een van de grootste grafheuvels van Nederland. Dit graf gaf tijdens de Tweede Wereldoorlog een prachtig uitzicht over de Maas. Hierdoor hadden de Duitsers besloten een militairnest te maken op het graf. In 1992 is de schade die aan het Vorstengraf gemaakt is tijdens de Tweede Wereldoorlog, hersteld. Zowel de witte als de blauwe wandelroute die starten vanaf Ontvangstlocatie Jachthut Op den Hamer lopen langs het Vorstengraf.
5. Het Geldernsch-Nierskanaal
Het Geldernsch-Nierskanaal bij Wellerlooi lijkt vandaag de dag meer op een natuurlijk stromende beek dan op een door de mens gegraven kanaal. Toch is het Geldernsch-Nierskanaal rond 1770 uitgegraven om het water vanuit de Duitse landbouwgebieden af te voeren naar de Maas. Op Nederlands grondgebied mag het kanaal nu zijn eigen weg vinden. Door het hoogteverschil van circa zeven meter is er een snel stromende, meanderende beek met steile oevers ontstaan, waar vele vogels zich thuis voelen.
Activiteiten
Bekijk hier de activiteitenkalender van Nationaal Park De Maasduinen en bezoek de website voor meer informatie.
Contact
Landelijk verzorgt IVN de coördinatie van communicatie en educatie binnen de nationale parken.
Thea Jetten
IVN Limburg
Kapellerpoort 1
6041 HZ Roermond
T: 0475-386460
E: t.jetten@ivn.nl
Volg Nationaal Park De Maasduien ook op Facebook en Twitter!