Nationaal Park Lauwersmeer

In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs. Door de bijzondere natuur die is ontstaan, mag het gebied zich alweer een aantal jaar Nationaal Park noemen.

NP Lauwersmeer

4 tips voor een geweldig dagje in Nationaal Park Lauwersmeer

Geniet in Nationaal Park Lauwersmeer van echte stilte, verwonder je over de enorme vogelrijkdom en beleef nog echte duisternis!

1. Vogels kijken

Op één dag 30.000 brandganzen zien overvliegen: dat is imposant. En dat is het Lauwersmeer. Nationaal Park Lauwersmeer is een Nederlandse toplocatie om vogels te kijken. Twee keer per jaar staat het gebied in het teken van de vogeltrek. In de nazomer vertrekken de wielewaal, de kluut en de lepelaar om in het vroege voorjaar weer terug te keren. ‘s Winters verblijven hier duizenden ganzen. En ontelbare trekvogels gebruiken het Lauwersmeer als ‘tussenstation’ op hun jaarlijkse tocht van overwinterings- naar broedgebieden en weer terug.

NP Lauwersmeer

2. Dark Sky Park: sterren kijken

Sinds oktober 2016 heeft Nationaal Park Lauwersmeer het predicaat Dark Sky Park: een gebied waar het donker is, waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers ‘s nachts welkom zijn om die duisternis te beleven. Het Lauwersmeer is een van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt, waardoor hier ‘s nachts nog een heldere sterrenhemel te zien is. Op sommige dagen is hier zelfs het Noorderlicht te zien.

NP Lauwersmeer

3. Wandelroute Kollumerwaard

In Nationaal Park Lauwersmeer kun je prachtig wandelen. De aantrekkelijke routes die Staatsbosbeheer heeft uitgezet, brengen je op bijzondere plekken in het gebied. Een van die wandelingen is de wandelroute Kollumerwaard, langs de randen van het Lauwersmeer. Ooit voeren hier vissers met hun garnalenkotters, nu lopen er Schotse Hooglanders en Konikpaarden.

NP Lauwersmeer

4. Varen op het Lauwersmeer

Een groot deel van het Nationaal Park Lauwersmeer, zo’n 2000 hectare, is water. Het Lauwersmeer is ruim en gevarieerd. De oude slenken, nog uit de tijd van voor de afsluiting van de Lauwerszee, geven prima beschutting, zodat je hier zelfs met ruig weer nog met kleinere boten kunt varen. Onlangs zijn er op de mooiste plekken in het water 20 nieuwe meerboeien aangelegd, waardoor je makkelijk kunt aanmeren met veel privacy.

NP Lauwersmeer

Activiteiten

Bekijk hier de activiteitenkalender van Nationaal Park Lauwersmeer en bezoek de website voor meer informatie.

Contact

Landelijk verzorgt IVN de coördinatie van communicatie en educatie binnen de nationale parken.

Jorgen de Bruin
IVN Groningen
Postbus 6095
9702 HB Groningen
T: 050-3135933
E: j.de.bruin@ivn.nl