Vlindertuin Waalre

Locatie van de Vlindertuin
Activiteiten
Indeling van de Vlindertuin

Op het terrein van de oude gemeentekwekerij in Waalre-dorp is sinds juni 2003 een echte vlindertuin! Na een beginperiode waarin de tuin er wat kaal uit zag, wordt de begroeiing nu steeds weelderiger. 

De tuin is vrij te bezoeken tussen zonsopgang en zonsondergang. Groepen van meer dan 10 personen s.v.p. vooraf aanmelden. In het vlinderseizoen, dat wil zeggen tussen 1 april en 1 oktober, zijn vrijwilligers in de tuin aan het werk op dinsdagmorgen en woensdagmiddag. Zij vertellen graag over de tuin en geven antwoord op vragen.
Op onbemande momenten zorgen de ca. 20 informatiebordjes in de tuin ervoor dat de bezoeker van alles kan opsteken over het vlinderleven.

Vlindertuin Waalre

Extra handen zijn altijd welkom bij het onderhoud en andere werkzaamheden in/voor de tuin. Neem voor meer informatie contact op met ivnvlindertuinwaalre@outlook.com

Voor groepen is een rondleiding op afspraak mogelijk. De kosten hiervan bedragen € 20,00.

Activiteiten

In het vlinderseizoen - tussen 1 april en 1 oktober - wordt wekelijks onderhoud gepleegd. Bij goed weer werken we buiten het seizoen door.
Daarnaast worden elke week de dagvlinders geïnventariseerd voor de Vlinderstichting. De resultaten kun je downloaden.
Ook zijn er regelmatig speciale activiteiten zoals kindermiddagen, werkdagen en tellingen van nachtvlinders.

In het vlinderseizoen is er op één woensdagmiddag in de maand een kindermiddag. De data voor 2021 zijn onder voorbehoud i.v.m. de dan geldende coronamaatregelen: 21 april (afgelast), 26 mei (afgelast), 23 juni, 14 juli, 25 augustus en 15 september. Houd deze site in de gaten voor het laatste nieuws.
Kinderen kunnen ook met smartphone een digitale speurtocht lopen. 

De Nationale Nachtvlindernacht valt in 2021 in het weekend van 3-5 september. Bij goed weer worden op zaterdagavond 4 september nachtvlinders gelokt in de Vlindertuin.

In 2021 is er elke maand een fotowedstrijd die betrekking heeft op de Vlindertuin. Doe ook mee en win een mooie prijs (beschikbaar gesteld door AH De Bus Waalre). Kijk bij de nieuwsberichten voor de laatste maandopdracht.

Enkele verslagen van onze activiteiten.
Of lees de Vlindertuin van maand tot maand.
Er is ook een fotoserie van de Vlindertuin door de jaren heen.

Indeling van de Vlindertuin

Niet alle vlinders houden van dezelfde omgeving of dezelfde planten, en rupsen zijn nog kieskeuriger. In de Vlindertuin zijn kleine stukjes te zien van allerlei biotopen, zoals heide, grasland en bos. Bovendien is een flink stuk ingeruimd voor een vlindervriendelijke siertuin. Om van te genieten, maar ook om ideeën op te doen voor de eigen tuin!

Vlindertuin Waalre plattegrond

Entree

Alle bezoekers komen de Vlindertuin binnen bij de entree. Wie wil, kan hier de fiets stallen. Vanuit de entree zijn de siertuin en de biotopen bereikbaar.

Siertuin

In de siertuin staan allerlei planten die interessant zijn voor vlinders. Er staan vooral heel veel nectarplanten. De meeste zijn bij tuinliefhebbers wel bekend. Soms staat er een bijzondere variëteit, meestal met kleinere bloemen. Tuinplanten die vooral zijn gekweekt voor de bloemen, leveren vaak weinig nectar. Een minder grote bloem kan ook heel mooi zijn en veel interessanter voor vlinders. In de siertuin is bovendien een plaatsje ingeruimd voor een kruidentuin en een moestuin.

Biotopen

Het grootste deel van de tuin laat stukjes van de soorten leefgebieden (biotopen) zien die in Brabant voorkomen. Bij de diverse biotopen staan informatieborden. Hierop wordt uitgelegd welk belang de biotoop heeft voor vlinders. De poel achterin de vlindertuin is een trekpleister voor allerlei soorten libellen en amfibieën.

Nectarkroeg en bijenhotel

In de siertuin staat een zogenaamde nectarkroeg van stichting ‘HIER’: vanaf een overkapt zitgedeelte heeft men zicht op beplanting die aantrekkelijk is voor vlinders. Op ca. 100 plaatsen in Nederland zijn dezelfde planten gezet. Informatie over bloei en insectenbezoek kan interessante gegevens opleveren over streek- en tijdsafhankelijkheid.

Het bijenhotel in de siertuin biedt nestgelegenheid aan allerlei soorten solitaire bijen en wespen. Er zijn voorgeboorde gaten van verschillende diameters in hout en steen; bosjes bamboe, vlierhout en riet; en er ligt los zand. Dichtbij het bijenhotel staan enkele stukken boomstam om op te zitten, zodat de activiteit van de bewoners goed bekeken kan worden.

 

Wordt het kaartje niet goed weergegeven, klik dan hier.