Herfst – naam Bloemen en planten

Herfst – naam

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 3 oktober 2020

Na de drie voorgaande kwartalen in de planten benaming is het wel onvermijdelijk om een jaarserie vol te maken. Nu dus een gelijksoortig overzicht van alle algemeen bekende planten die een naam dragen waarin “Herfst” is verwerkt.
Net als in de voorgaande groepen is ook hier sprake van een korte rij. De conclusie kan wel worden dat het jaargetijde waarin de plantensoorten juist opvielen door groei en bloei blijkbaar nooit veel invloed heeft gehad op de naamgeving.

herfsttijloos

Herfsttijloos – Colchicum autumnale. Uit O. Turkije, dat bij de Grieken in de oudheid “Colchis” heette, afkomstig knolgewas dat in de herfst bloeit en in de lente pas blad en vrucht vormt. Bekend van de vochtige kalkhoudende vloeivelden, de “Plateaux”. Er komen vaak meerdere bloemen op een knol. Ze lijken op die van de crocus maar zijn groter. Soms werden ze in stinzentuinen aangetroffen en later ook in parken en nu op rotondes. Het is een zeldzame verschijning en warempel naar de opvallende herfstbloei “autumnale” genoemd.

Herfstaster – Aster novi–belgii (=Symphyotrichum novi-belgii) is een bekende gekweekte vaste tuinplant uit N.O. Amerika afkomstig die hier en daar verwilderd voorkomt. Al in begin 18e eeuw geïmporteerd. Vandaar de naam “novi-belgii” (= “van Nieuw Nederland”). Bij nieuwere indeling en naamgeving in N. Amerika van het composietengeslacht werd later Symphyotrichum (Oud-Grieks =”samenvoeging van haren”)(“haardos”) geschapen.
Stervormige (“Aster”) bloem van een Composiet met meeldauw hinder. Daarom is er nu voor imkers import en daarna kweek gekomen van een meeldauwvrije vorm (“Imkeraster”). Groeit het liefste in een vochtige en zonnige bodem.

phlox

Herfstsering – Phlox paniculata. Deze uit N. Amerika afkomstige langere variant in het Vlambloem (Phlox) geslacht heeft wel bijna dezelfde bloemvorm met de uitgespreide ronde kroonbladen om een kroonbuis vergroeid en in een tros veelal op de stengeltop. De langwerpige tegenoverstaande bladeren zijn breder dan bij de meer bekende Phlox drummondii uit de tuinen. Een sering is het dus helemaal niet.

Herfstbitterling = Winterbitterling is een “laat-groeiende” variant (Blackstonia serotina) van de Zomerbitterling met een kleinere gele bloem. Groeit in zandig kustgebied.

Herfstleeuwentand – Leontodon autumnalis, is een andere benaming voor de Vertakte Leeuwentand. De bloei van deze variant Leeuwentand met vaak vertakte stengels die diep getand blad dragen, strekt zich tot ver in het najaar uit.

Herfstschroeforchis (zeer zeldzaam). Droge grazige standplaats.

Herfststerrenkroos (zeer zeldzaam). Onderwaterplant.

Herfstanemoon. Laatbloeiende kweekvorm van een niet-inheemse vaste anemonensoort met talloze varianten voor tuinen.

Herfstchrysant is vooral bekend van de diverse cultivars in bolvorm bij de supermarkt.

Jan van Twisk,
Waalre, 29-9-2020

Meer foto’s
Meer natuurweetjes

Bekijk ook:
Zomer – naam
Lente – voorjaar
Winter – naam

Ontdek meer over

Deel deze pagina