IVN beeldbank Bioblitz Bomen en struiken

Oproep om het project BIOBLITZ op te zetten

Olst-Wijhe 13 februari 2024

1000 wilde dieren- en plantensoorten in je eigen tuin en omgeving spotten is hot

We zijn op zoek naar iemand (of 2 personen) om een nieuw project op te starten voor alle leeftijden, liefst voor de wat jongere groep van 18 tot 30+. Voor iemand die het erg leuk vindt om via digitale wegen dit op te zetten voor mensen die het eveneens leuk vinden om op deze manier bij de natuur betrokken te raken. Veel mensen vinden het geweldig leuk om met inzet van techniek en een simpele app op ‘jacht’ te gaan, ook voor kinderen is dit leuk. Kijken naar de natuur en met een foto verschillende soorten ‘vangen’ stimuleert enorm. Als je eenmaal begint met verzamelen, dan werkt dat al snel verslavend. Steeds opnieuw zie je weer een beestje vliegen of een bloemetje zijn kop opsteken. Je zult zien dat je interesse en je kennis al snel toenemen. Onder een hoekje met dode bladeren voelt een egel zich al snel thuis. Libellen vliegen graag in de buurt van een vijver en een mol houdt met zijn gangen de bodem gezond en waterdoorlatend. Samen met veel andere dieren zorgt hij voor een gezond ecosysteem voor mens en dier. Dat is hard nodig. Helaas hebben wilde dieren en planten het zwaar in een omgeving die steeds meer versteend. Wij kunnen de biodiversiteit vergroten door in onze eigen tuin een handje te helpen.

Bioblitz houdt in: zoveel mogelijk mensen betrekken bij het waarnemen van zoveel mogelijk soorten dieren en planten, in je eigen omgeving, en laten vastleggen bij Waarneming.nl. Zie ook www.Waarneming.nl/bioblitz Je kunt het zo uitgebreid doen als je wilt en informatie is voorhanden bij de voorzitter. Zij kan je ook verwijzen waar verdere informatie te verkrijgen is.

Op verschillende plaatsen, Deventer en Hardenberg o.a., is het een succes, het blijkt dat mensen op deze manier warm lopen om steeds meer waar te nemen in je omgeving. De waarnemingen hebben ze zowel in het buitengebied als in de stad, in openbaar terrein of hun eigen tuin gedaan.

De waarde van deze gegevens zitten ook in de zichtbaarheid van relatieve soortenrijkdom, gekoppeld aan specifieke natuurwaardes. Bijvoorbeeld: op een gemaaid grasveld komen twee soorten insecten voor, op een niet gemaaid bloeiend terreintje 200. Zo kun je simpel de effecten van beheer laten zien.

Deze waarde heeft nog veel meer potentie – voor de Groene Loper-initiatieven, voor de gemeente, terreinbeheerders, tuinbezitters, scholen met en zonder groen speelterrein, en natuurlijk jullie zelf als initiatiefnemer.

Je kunt samenwerken met Waarneming.nl, door daar je Bioblitz in te richten. Waarneming.nl heeft in principe voor alle Nederlandse gemeentes een Bioblitz aangemaakt.

Ben je geïnteresseerd om op een manier waar jij handig in bent en lol in hebt, dit project op te zetten, neem dan contact op met Elly Luttikholt voorzitter@ivn-olst-wijhe.nl. Zij kan je ook verder wegwijs maken en informatie geven.

Ontdek meer over

Deel deze pagina