Ad Havermans pleit voor Duurzame ontwikkeling: Verslag

Woensdag 16 november ontving IVN De Maasdorpen Ad Havermans voor een lezing over Duurzame Ontwikkeling. Alle stoelen in het Zoemhukske waren bezet, mede omdat er een ruime delegatie cursisten van de Natuurgidsencursus Midden-Limburg op af was gekomen.

Zoals we van Ad Havermans gewend zijn, werd het een boeiend betoog over alle aspecten van het ‘systeem aarde’. Ad begon met het onderzoek uit de jaren 60 van de vorige eeuw, Grenzen aan de groei van de Club van Rome, jarenlang vergeten, maar vandaag weer hoogst actueel. Via vele onderzoeken probeert de wetenschap vat te krijgen op hoe de aarde ‘werkt’ en wat de invloed van de mens op de aarde is. Met de publicatie A safe operating space for humanity 2015 krijgen we een beeld van waar de mensheid kritische grenzen nadert of zelfs al overschreden heeft.

De centrale vraag is “Zijn we nog op tijd?”, op tijd om het tij te keren. Ad Havermans liet het antwoord op deze vraag open, maar sloot zijn betoog af met een vurig pleidooi om het duuurzaamheidsdenken te bevorderen, te beginnen bij kinderen en pleitte voor een actieve rol voor het IVN.