Speuren naar biodiversiteit in onze eigen leefomgeving

2023, wat heb je gebracht? Het is alweer mijn laatste bijdrage, dit jaar, voor de pagina Groen&Doen en ik mag graag terugblikken op het jaar wat achter ons ligt en kijken naar het nieuwe jaar. Voor IVN was het een druk jaar met ontzettend veel activiteiten, plannen en ideeën en het hoogtepunt was de Natuurwerkdag op 4 november. Daar hebben we met jong en oud, nieuwe bomen geplant in het prachtige Steenbergerpark. Het dieptepunt kwam kort daarna toen de grove den die net was geplant, compleet werd verknipt. Dat deed pijn. Een andere boom die aandacht vroeg, was de eik in Hollandscheveld. Dat ging van, ‘De boom gaat eraan’, naar ‘We gaan de boom een kans geven’. Het gaat natuurlijk om veel meer dan een boom, het gaat om de stem die wij aan de Natuur geven.
Het afgelopen jaar kwamen er nogal wat boeken op mijn pad. Boeken die de moeite waard zijn om te lezen. Ze lieten zien dat de Natuur steeds meer stem krijgt doordat de mens er anders naar gaat kijken. ‘Van tegeltuin naar jungle’, ‘de eik was hier’ en ‘Rechten voor de Natuur’. Allemaal boeken die geschreven zijn met het doel de lezer op nieuwe of hernieuwde gedachten te brengen. Ze zijn ook geschreven in een tijd waarbij langzaam duidelijk werd dat het tijd is om het roer om te gooien. Dat bewustwording langzaam gaat is bekend, dat de weg naar verandering nog langzamer gaat daar komen we nu achter. Want voor je alle neuzen in dezelfde richting hebt ben je wel even bezig. Zo ervaren we het ook bij IVN. We zijn als groene-vrijwilligers allemaal betrokken bij een stukje in de Natuur. Of het nu vogels, insecten, planten, zoogdieren of bomen zijn, we hebben het er maar druk mee. We zien het liefst dat de leefomgeving verandert in een groene oase, of een groene jungle. In plaats van een versteende omgeving, industrie of velden gevuld met engels raaigras. (goed voor de hoge melkproductie maar niet voor de biodiversiteit.) Het stelt ons geduld op de proef.
Toch kan er veel en helemaal als je als burger aansluit bij groene initiatieven. Je kunt zoveel meer doen in je eigen leefomgeving. Biodiversiteit vormt de basis van onze gezondheid, daar willen we toch aan meewerken in de eigen leefomgeving. Er is veel meer mogelijk dan je denkt. Maak een plan, vraag de buurt erbij en ga aan de slag! Zo is het ook voor de bewoners van de Stuifzandseweg. Deze bewoners staan in 2024 voor een grote verandering in de straat en maken zich zorgen over alle bomen die nu op de nominatie staan om gekapt te worden. In heel veel gemeentes is dit aan de orde, overal staan bomen in de weg voor werkzaamheden aan straat en riolering, maar met goede wil, omdenken en leren van elkaar, kom je met burgers en gemeente niet recht tegenover elkaar te staan, maar naast elkaar. En is dat nu niet om mooi om mee af te sluiten en te proosten op de verbinding in 2024.

Foto: Bart Pijper