De Mooiste Boom

Begin december 2020

Steeds meer mensen lopen een ommetje, want na al dat thuiswerken is een loopje extra niet verkeerd. En bij het lopen zie je bomen, zo was de gedachte. Stel, we kunnen tijdens al die ommetjes eens wat beter gaan kijken naar de omgeving, wat beter kijken naar de bomen. Wat valt dan op, wat vind je mooi. Wat is de mooiste boom.
Zo kwam de oproep: “IVN, Hoogeveen, zoekt de MOOISTE boom die binnen ‘onze’ gemeentegrenzen staat!”

Wat is de mooiste boom en waarom is het de mooiste boom. Waar staat deze boom.
Wat is het voor boom en wat is het verhaal van de boom.
We zoeken dus de mooiste boom!
En we hopen dat alle inwoners van de gemeente mee gaan zoeken naar de mooiste boom.

De zoektocht naar de mooiste boom duurde tot eind februari en er kwamen 27 nominaties binnen. Met foto, met verhalen. Nog zonder gedichten maar dat zou nog kunnen. Wie weet wordt er iemand poëtisch van. Wat we zeker willen proberen is het maken van een bomenommetje zodat we nog meer gaan zien dan we al deden.

De top 5 is gemaakt, met daarin een absolute nummer 1.
Gekozen omdat de boom wel wat extra zorg en liefde kan gebruiken. Omdat het niet de standaard boom is. We hebben als jury vooral gekeken naar de bijzonderheid van de boom.

Dit alles neemt niet weg dat er nog steeds heel veel pareltjes zijn die niet in deze lijst zijn opgenomen. Wel de moeite waard, maar nog niet ontdekt misschien.

Top 5:

Wij hebben er veel plezier aan beleefd en hopen in de toekomst nog eens te kijken naar de Mooiste Boom. Niet alleen binnen de bebouwde kom staan mooie bomen.

PDF met criteria en jury toevoegingen: 

Gedicht en artikel:

Alle inzendingen:

Lisette Duijster: De mooiste boom staat in de ‘piratenspeeltuin’ in krakeel. Een lekkere klim/ravot/hut boom waar uren in gespeeld wordt.
IVN Hoogeveen Lisette Duijster

Wilma Bruggeman: Hierbij mijn foto van de mooiste boom van Hoogeveen. Deze staat bij de rotonde richting Alteveer. Niet recht gegroeid daarom zo mooi en bijzonder.
IVN Hoogeveen Wilma Bruggeman

Jacqueline Volders: Deze boom staat in het Nuilerveld, een klein mooi ruig natuurgebied. De boom staat in het Nuilerveld waar de Schotse hooglanders grazen, dit ruige gebied met kleigrond doet je aan vroeger denken dit stuk natuur is zo ongerept, er is niet een breed wandelpad je baggert gewoon echt door de natuur. Wandelschoenen zijn gewenst met een regenachtige dag…
IVN Hoogeveen Jacqueline Volders

Henny Hauschild: drie plaatsen boom, grens Echten-Hoogeveen-Fluitenberg achter de Koeweide.
IVN Hoogeveen Henny Hauschild

Gerfonda Fidom: Deze boom staat aan de kerkhoflaan tegenover de sportvelden. Als ik naar mijn moeder ga op de fiets moet ik altijd even stoppen bij deze boom zo ook vandaag. Deze mooie robuuste boom staat er al een hele tijd er is een klein looppaadje naartoe gemaakt. De mooiste Boom van Drenthe.
IVN Hoogeveen Gerfonda Fidom

Jan Penninkhof: Heb op de dag voor de verjaardag van Sinterklaas (die ons helaas net ontvallen is) een bomenritje gemaakt door een deel van Hoogeveen. Wat een mooie bomen hebben we hier, ook al waren de meeste al bladloos. Wat ook weer een voordeel is als je de takken wil zien. Maar goed, dan wordt het kiezen uit de vele kandidaten. Ik heb ze een paar keer over mijn scherm laten paraderen en dan kom ik tenslotte toch uit op een boom die zijn naam heeft gegeven aan een nieuw etablissement in Hoogeveen waar het koninklijk paar al kort na de opening heeft vertoefd. Dat hij/zij er nog staat mag een wonder heten want in Hoogeveen weten ze wel wat slopen is. Verder wil ik er hier niet over bomen.

IVN Hoogeveen Jan Penninkhof

Bram van der Lijn: Vind deze boom erg mooi op het Hoogeveensche kerkhof aan de van der Wijckstraat. Heb hem de laatste 35 jaar groot zien worden naast het graf van m’n vader. Maar da’s de emotionele lading. Vind hem/haar sowieso prachtig. IVN Hoogeveen Bram van der Lijn

Carla Adriaansen: Toch een keuze gemaakt. Een boom dichtbij ons huis in Zuiderpark. Nabij viaduct naar Alteveer.
IVN Hoogeveen Carla Adriaansen

Hero Moorlag: De solitaire eik langs het wandelpad achter De Aak in Hoogeveen beschouw ik als mijn mooiste boom.
IVN Hoogeveen Hero Moorlag

Carla Adriaansen: Deze boom staat op het kerkhof aan de Zuiderweg.

IVN Hoogeveen Carla Adriaansen

Bert Hansma: Deze boom is wel erg fraai. De eik in de Van Goghlaan is een baken en opfrisser en sieraad temidden van de stadse stenen. Gezien de vogelpoep eronder ook zwaar geliefd bij onze gevleugelde vrienden. Bomen en groen in de stad zijn van levensbelang. IVN Hoogeveen Bert Hansma

Linda Thalen: Rij er dagelijks langs en vind hem prachtig.. is een treurwilg..?  hangt zo mooi half over het water in de zomer. Hij staat vanaf rotonde naar Noordscheschut langs de achterzijde van de Roerdomplaan.
IVN Hoogeveen Linda Thalen

Albert Lok: Staat aan Coevorderstraatweg Hij geeft je een zomers gevoel wat kleur betreft met het zonlicht erop en de dennen ernaast. Is gemaakt op 8 januari 2021.

Albert Lok

Carla Adriaansen: Hierbij nog een foto van een mooie boom aan de rand van het Spaarbankbos/A28. Wij komen hier graag voor de ree, buizerd en vos. En al het andere mooie wat er loopt, bloeit en groeit. IVN Hoogeveen Carla Adriaansen

Qassam Razzouk: Qassam was bij het ziekenhuis en vond dit de mooiste boom die hij kent. Deze moest zeker meedoen vond hij.

IVN Hoogeveen Qassam Razzouk

Reijer Veld: De boom die langs het spoor staat, ter hoogte van het volktuincomplex ‘Ons domein’. Hij heeft een korte stam maar een heel breed en grote takkenkroon.

IVN Hoogeveen Reijer Veld

Anne Aalders: De vereenzaamde peppel.
Als er één boom in Hoogeveen aandacht en onderhoud behoeft is het wel deze stoere, vereenzaamde populier in West, aan de overkant van het spoor bij de Griendtsveenweg.
Vroeger werd hij in zijn jonge jaren begroet door Fluitenbergers die via de
Prilleweg door de weilanden, over het spoor naar Hoogeveen liepen. En tot
voor kort keken mountainbikers en natuurliefhebbers nog wel eens naar hem om. Sinds het spoor is beveiligd met manshoge hekken moet hij het doen met ernstige blikken van gemondkapte reizigers die zich in de Sprinter naar Meppel spoeden.
Hij wacht al tientallen jaren op een boomverzorger die hem eindelijk eens
een fatsoenlijke aanzien zal geven en al het dode en overtollige hout van
zijn brede stam en uit zijn wijde kruin zal knippen.
Misschien wordt hij dan wel de mooiste boom van Hoogeveen!

IVN Hoogeveen Anne Aalders

Willem Hersevoort: De mooiste boom in Hoogeveen staat volgens mij aan het Prins Mauritsplein (een plein dat een straat is, maar dat ter zijde en typisch iets Hoogeveens). De populier? (heb geen verstand van bomen) staat bijna bij de Industrieweg. Het mooiste van de boom vind ik de geweldige hoogte die hij heeft bereikt. ik schat 30 meter.  De boom staat nagenoeg kaarsrecht, ook bijzonder. De wortelpartij is eveneens heel imposant.

IVN Hoogeveen Willem Hersevoort

Anoniem: Wat mij betreft is dit de mooiste boom van Hoogeveen. Hij staat aan het Zwartschaap in Stuifzand , tussen nr 27 en 35 in. Geen idee of er nog een verhaal aan zit maar ik vind deze boom echt indrukwekkend en perfect van vorm. Zo hoort een boom eruit te zien. IVN Hoogeveen Rolien van de Belt

Jan Giethoorn: Boom aan de Brugstraat 7 te Nieuwlande.

IVN Hoogeveen Jan Giethoorn

Jeanet de Jonge: Er staan heel veel mooie bomen in de gemeente Hoogeveen natuurlijk maar de boom die mij elke keer opvalt is een prachtige boom aan de Kerkhoflaan in Hollandscheveld. Deze boom is vast al heel oud en heeft een prachtige vorm. Er is ruimte om de boom (gemaakt) en dat zorgt ervoor dat ie nog meer opvalt. Als je vanuit Hollandscheveld de Kerkhoflaan volgt staat deze boom aan de linkerkant ter hoogte van of even voorbij de voetbalvelden. IVN Hoogeveen Jeanet de Jonge

Alies de Vries-Kroezen: Een moeilijke opgave voor jullie , er staan veel mooiste bomen in Hoogeveen. Én deze hoort zeker in het rijtje thuis. Niet de mooiste misschien, maar dan toch in ieder geval de dapperste. Zo dicht bij het water staan en dan, om toch nog wat zon te vangen, zo ver voorover hangen dat het lijkt alsof hij zijn armen in de lucht gooit om maar niet te vallen. Deze boom staat aan de Eikenlaan bij de grote vijver. Het verhaal er achter ken ik niet. Waarschijnlijk spontaan op gekomen?
de_vries_22_a

Roeland de Kok: Heel groot is ook heel mooi (voor een boom) . Deze is volgens mij de allergrootste van heel Hoogeveen (qua omvang van de stam). Deze eik is denk ik net zo oud als de boerderij. Na de oorlogen van Napoleon, hield een beurtschipper er mee op. En bouwde met de masten van zijn schip een boerderij. Die gebinten zijn onverwoestbaar. Rond de boerderij werden bomen geplant. Die konden verhinderen dat bliksem insloeg (door zelfopoffering) en voorkwamen dat stormen het dak kapotwaaiden. Nu zie ik met grote regelmaat, dat de oude eiken hier in de omgeving worden omgezaagd. Het Drentse land wordt snel kaler. Hopelijk blijft deze nog even staan. Het is niet enkel kreupelhout wat hier groeit.

IVN Hoogeveen Roeland de Kok

Crista Berenpas: Of het nou echt de mooiste van Hoogeveen is weet ik niet. En bovendien is het niet één boom. Maar van mij mogen ze ook wel met z’n drietjes op de derde plaats komen. Vaak maak ik even een klein ommetje vanuit huis en dan loop ik altijd graag onder deze drie Sequoia’s door. Ze staan in het parkje langs de Rembrandstraat, en ik denk dat de bewoners van verzorgingshuis “De Westerkim” er ook enorm van kunnen genieten.

IVN Hoogeveen Crista Berenpas

Carla Adriaansen: Een mooi, gevormde berkenboom in een particuliere voortuin aan de Lindenlaan, Hoogeveen.
IVN Hoogeveen Carla Adriaansen

Loes Jansen: Als de mooiste boom van Hoogeveen kies ik de berkenboom aan de zuid(oost)zijde van de Ruyterstraat. Ik liep hier meestal langs zonder deze boom in het bijzonder op te merken.
Nu heb ik af en toe stil gestaan onder deze majesteitelijke boom. Vogels vinden er ook in de winter een schuilhoek, wat te eten, bescherming. Deze berkenboom is gastgever van een klimop. Ook nu de boom zelf in winterrust is, is de stam en een deel van de takken bedekt met het groene blad en de kleine zwarte besachtige steenvruchten van deze klimop. De bessen zijn giftig voor mensen, voor vogels aan het eind van de winter een voedselbron. In de herfst bloeit de klimop en trekt dan insecten.
Wellicht is deze berkenboom, net als andere in tuinen van deze straat opgekomen uit het zaad van de gemeentebomen. Lang geleden denk ik, gezien de omvang van de boom. De berk is een pioniersboom, wortelt makkelijk, kan toe met voedselarme grond. En zo vergroenen de berken onze straat.
Dat deze boom steun geeft aan een klimop roept tegengestelde gevoelens op. Er is een fabeltje dat de klimop een gastgever ‘op zou eten’, dat deze uiteindelijk het loodje zal leggen. Uit verschillende bronnen blijkt dat zo lang de klimop niet alle takken van de boom bedekt, dit niet het geval is. De hechtwortels waardoor de klimop houvast heeft aan de berk nemen geen voedsel op. De berk en de klimop leven samen in een gelukkige symbiose.
En de dieren hebben het er goed, zoals deze houtduiven die ook in de winter er kunnen schuilen. Koolmezen, pimpelmezen, mussen, vinken, kauwen, merels, Turkse tortel, spreeuwen vinden ook deze boom. Soms landt in de winter een groep puttertjes of staartmezen om te smikkelen van de zaadjes in de afhangende katjes. In een van de omringende berken nestelen eksters. En een enkele keer zie ik een boomkruipertje langs de stam van een berk omhoogklimmen op zoek naar insecten.
Al vroeg in het voorjaar verschijnt het lichtgroene blad van de berk. De boom vertakt in flinterdunne takjes die afhangen en wiegen in de wind. Het jonge blad filtert lichtgroen het zonlicht. De bladeren blijven betrekkelijk klein.
In de warme zomer geeft de boom schaduw en door de verdamping is de directe omgeving minder heet.
In de herfst licht de boom op door de zongele kleur van de bladeren.

IVN Hoogeveen Loes Jansen

Rien Sloover – In febr. 1989 hebben we het huis gekocht waarbij de monumentale wilg een grote rol speelde. De boom had zijn eigen ID van de Landschapsbeheer Drenthe. Je had er maar goed voor te zorgen. De boom fungeerde als speelplek voor de kinderen, vogels, eekhoorn en als inspiratiebron voor ons allemaal. De boom werd en wordt onderhouden door Landschapsbeheer Drenthe. In 2015 is er zelfs een trekproef op losgelaten via Landschapsbeheer Drenthe i.v.m. de veiligheid. De boom haalde met verve de test. Ook een artikel in de Hoogeveense krant van Hero Moorlag. Een van de mensen van Landschapsbeheer Drenthe die elk jaar de boom inspecteert, rijdt soms even langs om de de boom te bekijken. Voor mij is deze boom gezien zijn uitstraling een kunstwerk en fotogeniek. In maart 2020 is de wilg weer gesnoeid en kwam er 7 ton snoeihout af.

IVN Hoogeveen Rien Sloovers