Werkgroep Speelnatuur

De werkgroep speelnatuur is samengesteld uit vertegenwoordigers van IVN, Kinderboerderij De Beestenbult, buurtbewoners, een lid van de Activiteitencommissie Steenbergerpark Leeft en een vertegenwoordiger vanuit de gemeente. Sinds de oprichting in 2014 is er al veel speelnatuur in het park gerealiseerd.

Het doel van de werkgroep is om in het Steenbergerpark een mooie natuurspeeltuin te maken bij ’t Struunhuus, de Kinderboerderij en de route hiertussen, deze te onderhouden en naar mogelijkheid uit te breiden en te verbeteren.

Bij ’t Struunhuus is het uitermate geschikt voor speelnatuur. Vlakbij zijn twee vennen waar allerlei water activiteiten georganiseerd worden waaronder vlotvaren. In de weides zijn met behulp van natuurlijke materialen verschillende speelplekken gerealiseerd, om te klimmen en klauteren, te balanceren, zich te verstoppen en eigen spelletjes te creëren. Het gaat om spelen, natuurbeleving en creativiteit.
Er zijn stammetjes geplaatst om over te lopen en op te zitten, twee wilgentenen hutten zijn gebouwd, hoge zitpalen om in te klimmen en ver te kunnen kijken en allerlei stammen en stammetjes zijn zo geplaatst om op en mee te spelen. Kinderen leren inschatten wat ze wel en niet kunnen. Balanceren en klimmen, het kan allemaal op een ‘omgevallen’ boom. Voor de kleintjes is eraf springen al heel spannend.
Om de kinderen voor langskomend (fiets)verkeer te beschermen is een takkenril aangelegd langs het fietspad.

In 2016 is verder gegaan met de uitbreiding van de speelnatuur. De speelobjecten worden regelmatig opgeknapt en gecontroleerd op veiligheid. De tijdens NLdoet aangelegde wilgentunnel bij de Beestenbult is een groot avontuur! Je kan je erin verstoppen, of er zo snel mogelijk onderdoor lopen. Een paadje is veel spannender als je ergens onderdoor kan lopen.
Langs de route zijn zwerfkeien geplaatst, kabouterbordjes en een Struunpadbord. Er wordt veel gebruik gemaakt van de speelobjecten, door jong en oud. Dit jaar zijn er afvalbakken geplaatst door de gemeente.

Wat betreft de veiligheidsnormen, is speelnatuur hetzelfde als spelen in een bos.