Natuurkids

Leerlingen van groep 7 en 8 komen ongeveer 8 keer per jaar bij elkaar om te leren van en in de Natuur. Lisa Eising is de vaste begeleidster van deze groep en er is ook altijd een tweede jeugdbegeleider aanwezig. We organiseren deze Natuuractiviteiten om weer nieuwe aanwas te krijgen voor ons Junior Ranger programma. Dit is voor jongeren van 12 t/m 18 jaar. ‘Onze groep Junior Rangers is actief in het Dwingelderveld en kent een heel leuk en actief programma.

Na de zomervakantie van 2023, starten wij opnieuw en gaan we door met de Natuurkids. Hierin nemen wij jou 8 keer mee de natuur in. Denk aan vuur maken en dan je eigen broodje bakken, het ontdekken van de bijzondere paddenstoelenwereld, helpen bij de natuurwerkdag van de Junior Rangers, broeihopen van de ringslang omzetten en een avondbezoek bij de reeën. De meeste activiteiten zullen op zaterdagochtend zijn. En kunnen ook wel eens in de avond plaats vinden, want de natuur gaat dag en nacht door!

We starten met een groep van maximaal 15 kinderen. Dus lijkt het jou leuk? Wacht niet te lang en meld je nu al aan. Dit doe je door een mailtje te sturen naar: hoogeveenivn@gmail.com Dan nemen wij contact met jou op!

Planning 2023
04-02 Vogels in de winter 13:00 – 16:00 Struunhuus
04-03 Broeihopen (en bodemdiertjes) 09:00 – 12:00 Oude Kene
01-04 Struuntocht 09:00 – 12:00
06-05 Bijen 09:00 – 12:00
03-06 Reeënwandeling 19:15 – 21:45 Dwingelderveld

Tijden
De zaterdagochtend activiteiten starten om 9.00uur en duren tot 12.00uur.
De tijden van de activiteiten die op een ander moment plaats vinden, zullen wij later bekend maken.
We verwachten van de ouders dat zij indien nodig ook kunnen zorgen voor het vervoer van kinderen. Hier wordt van tevoren duidelijk over gecommuniceerd.

Kosten
IVN-gezinsleden betalen 20 euro per jaar.  (2,50 per dagdeel)
Ben je geen lid dan betalen gezinsleden 30 euro per jaar. (3,75 per dagdeel)
Het is niet mogelijk om losse dagdelen mee te doen. We gaan voor een groep.

Junior Rangers
Denk je nu, ik ga naar groep 8 en ik vind het jammer om maar één jaartje dit te kunnen doen? Wanneer je naar de middelbare school gaat kan je doorstromen naar de Junior Rangers!
Lees hier alvast meer over de Junior Rangers Hoogeveen

Nieuws van de Natuurkids

Natuurkids Natuurwerkdag

1e bijeenkomst jeugdgroep:
Eindelijk is het zover, de eerste bijeenkomst van de nieuwe jeugdgroep. Vol enthousiasme komt iedereen aan. Het weer zit allen niet erg mee. Regen, heel veel regen. Toch beginnen we buiten, even kennis maken met elkaar. Het eerste wat ons opvalt zijn een paar hele mooie regenbogen. Gelijk een mooi onderwerp, want wat is een regenboog?!
Gelijk krijgen we de volgende regenbui over ons heen en rennen we gauw naar binnen toe. Na een korte voorstelronde is het tijd om wat te gaan doen.
In groepjes verdeeld gaan we om de beurt brooddeeg maken, kruidenboter van slagroom maken met zelfgekozen kruiden uit de tuin en gaan we houtjes maken voor het vuur.

Vuur. Dat is het volgende onderwerp. Met een kopje thee zitten we weer bij elkaar en hebben we het over vuur. Wat is vuur, wat heb je nodig om vuur te krijgen en welke materialen heb je er bij nodig. Toen de volgende regenbui voorbij was zijn we naar buiten gegaan om in groepjes bezig te gaan met vuur maken. Met tondel en een firesteel mocht iedereen even proberen. Helaas maakte de harde wind het ons enorm lastig.
We hebben één vuurtje gemaakt om daar allemaal onze broodjes te bakken en vervolgens op te eten met onze zelfgemaakte kruidenboter. Voordat we zover waren begon het weer heel hard te regenen en stonden we met onder paraplus bij het vuur. Helaas was ons vuur er ook niet voor bestemd en doofde hij door de regen voordat de broodjes gaar waren.
Snel naar binnen allemaal en iedereen zat voldaan en met een grote glimlach naar buiten te kijken. De regen gooide roet in het eten, maar zorgde wel voor een extra mooie beleving van de dag!

2e bijeenkomst jeugdgroep:
Afgelopen zaterdag mocht ik weer mee met de jeugdgroep van @hoogeveenivn. Onze tweede bijeenkomst. Met dit keer de hoofdrol voor, hoe kan het nu ook anders: paddenstoelen!

Roel Smit nam ons helemaal mee in mooie verhalen en beeltenissen over dit bijzondere verschijnsel. Hij had zelfs een aantal aardsterren mee, waar de jeugd in mochten drukken zodat de sporen vrij kwamen. Een mooie ervaring!
We kwamen maar moeilijk van de parkeerplaats af, zoveel paddenstoelen vonden we al gelijk!

Eenmaal in het bos was het één groot paddenstoelenfeest. Zoveel vormen, kleuren, geuren en soorten. Wat een belevenis!
Wie mij kent, zal blij zijn dat ik hier geen paddenstoelenfoto’s bij plaats. Dat zijn er veel. Te veel. Zoals gewoonlijk.

We zijn niet alleen op paddenstoelenjacht geweest, we hebben ook even gepicknickt met wat drinken en cake, de meiden hebben een eigen wipwap gecreëerd, we hebben allerlei bodemdieren gevonden, hebben jaarringen geteld, takken gezocht om als wandelstok te gebruiken en bovenal:
Enorm genoten van het buiten zijn!
Lisa.