Natuurkids

Yes! Na de zomervakantie starten wij weer met een nieuw jaar vol met leuke natuuractiviteiten! Speciaal voor kinderen uit groep 7 en 8 is er weer een leuk programma opgezet om de natuur te ontdekken. Zo maken we een leuke speurtocht, gaan we op paddenstoelenjacht, werken we samen met de Junior Rangers in hun adoptieterrein. Ook gaan wij ons ontfermen over de vogels in het park, de broeihopen voor de ringslang en maken we kennis met bijen en vleermuizen.

Het belooft weer een mooi jaar te gaan worden. De meeste activiteiten zijn op de zaterdagochtend, soms in de middag en zelfs een keertje in de avond. De natuur gaat immers dag en nacht door.
Lisa Eising zal als vaste begeleidster en contactpersoon van de groep bij iedere activiteit aanwezig zijn, ook zal er altijd een tweede jeugdbegeleider bij zijn. Er kunnen maximaal 15 kinderen mee, dus wacht niet te lang!

Ga jij komend schooljaar met ons mee?

We starten met een groep van maximaal 15 kinderen. Dus lijkt het jou leuk? Wacht niet te lang en meld je nu al aan. Dit doe je door een mailtje te sturen naar: hoogeveenivn@gmail.com Dan nemen wij contact met jou op!

Planning 2023/2024
02-09 Speurtocht 09:00 – 12:00 Struunhuus
01-10 Paddenstoelen 09:00 – 12:00 Locatie volgt
04-11 Natuurwerkdag met de Junior Rangers 09:30 – 15:00 Steenbergerpark
03-02 Info nog niet bekend
02-03 Broeihopen ringslang 09:00 – 12:00 Oude Kene
05-04 Vleermuizen 18:00 – 21:30 Struunhuus
11-05 Struuntocht 09:00 – 12:00 Locatie volgt
06-07 Bij de imker 09:00 – 12:00 Locatie volgt

Tijden
De zaterdagochtend activiteiten starten om 9.00uur en duren tot 12.00uur.
De tijden van de activiteiten die op een ander moment plaats vinden, zullen wij later bekend maken.
We verwachten van de ouders dat zij indien nodig ook kunnen zorgen voor het vervoer van kinderen. Hier wordt van tevoren duidelijk over gecommuniceerd.

Kosten
IVN-gezinsleden betalen 20 euro per jaar.  (2,50 per dagdeel)
Ben je geen lid dan betalen gezinsleden 30 euro per jaar. (3,75 per dagdeel)
Het is niet mogelijk om losse dagdelen mee te doen. We gaan voor een groep.

Junior Rangers
Denk je nu, ik ga naar groep 8 en ik vind het jammer om maar één jaartje dit te kunnen doen? Wanneer je naar de middelbare school gaat kan je doorstromen naar de Junior Rangers!
Lees hier alvast meer over de Junior Rangers Hoogeveen

Nieuws van de Natuurkids

Natuurkids Natuurwerkdag

1e bijeenkomst jeugdgroep:
Eindelijk is het zover, de eerste bijeenkomst van de nieuwe jeugdgroep. Vol enthousiasme komt iedereen aan. Het weer zit allen niet erg mee. Regen, heel veel regen. Toch beginnen we buiten, even kennis maken met elkaar. Het eerste wat ons opvalt zijn een paar hele mooie regenbogen. Gelijk een mooi onderwerp, want wat is een regenboog?!
Gelijk krijgen we de volgende regenbui over ons heen en rennen we gauw naar binnen toe. Na een korte voorstelronde is het tijd om wat te gaan doen.
In groepjes verdeeld gaan we om de beurt brooddeeg maken, kruidenboter van slagroom maken met zelfgekozen kruiden uit de tuin en gaan we houtjes maken voor het vuur.

Vuur. Dat is het volgende onderwerp. Met een kopje thee zitten we weer bij elkaar en hebben we het over vuur. Wat is vuur, wat heb je nodig om vuur te krijgen en welke materialen heb je er bij nodig. Toen de volgende regenbui voorbij was zijn we naar buiten gegaan om in groepjes bezig te gaan met vuur maken. Met tondel en een firesteel mocht iedereen even proberen. Helaas maakte de harde wind het ons enorm lastig.
We hebben één vuurtje gemaakt om daar allemaal onze broodjes te bakken en vervolgens op te eten met onze zelfgemaakte kruidenboter. Voordat we zover waren begon het weer heel hard te regenen en stonden we met onder paraplus bij het vuur. Helaas was ons vuur er ook niet voor bestemd en doofde hij door de regen voordat de broodjes gaar waren.
Snel naar binnen allemaal en iedereen zat voldaan en met een grote glimlach naar buiten te kijken. De regen gooide roet in het eten, maar zorgde wel voor een extra mooie beleving van de dag!

2e bijeenkomst jeugdgroep:
Afgelopen zaterdag mocht ik weer mee met de jeugdgroep van @hoogeveenivn. Onze tweede bijeenkomst. Met dit keer de hoofdrol voor, hoe kan het nu ook anders: paddenstoelen!

Roel Smit nam ons helemaal mee in mooie verhalen en beeltenissen over dit bijzondere verschijnsel. Hij had zelfs een aantal aardsterren mee, waar de jeugd in mochten drukken zodat de sporen vrij kwamen. Een mooie ervaring!
We kwamen maar moeilijk van de parkeerplaats af, zoveel paddenstoelen vonden we al gelijk!

Eenmaal in het bos was het één groot paddenstoelenfeest. Zoveel vormen, kleuren, geuren en soorten. Wat een belevenis!
Wie mij kent, zal blij zijn dat ik hier geen paddenstoelenfoto’s bij plaats. Dat zijn er veel. Te veel. Zoals gewoonlijk.

We zijn niet alleen op paddenstoelenjacht geweest, we hebben ook even gepicknickt met wat drinken en cake, de meiden hebben een eigen wipwap gecreëerd, we hebben allerlei bodemdieren gevonden, hebben jaarringen geteld, takken gezocht om als wandelstok te gebruiken en bovenal:
Enorm genoten van het buiten zijn!
Lisa.