In de Top 10!

‘Bij wie van jullie staat de brandnetel in de Top 10 als het om een gewenste tuinplant gaat?’.
Voorzichtig gaat er een vinger omhoog. We staan met de natuurgidsen in een prachtig stukje natuur vlakbij Hoogeveen. Natuurgidsen in opleiding, de opleiding die ze volgen sinds januari. We hebben de theorieavonden in Ruinen, in het bezoekerscentrum en de praktijk speelt zich buiten af. Ergens in een van de prachtige natuurgebieden die we in onze buurt hebben. Vandaag zijn we in de buurt van de VAM-berg, bij iedereen in Nederland en ook ver daarbuiten bekend als je van (race)fietsen houdt, in het beekdal van het Oude Diep. Er valt veel te vertellen over het gebied. Het ontstaan, de natuur die ontzettend onder druk kwam te staan en die nu heel mooi aan het herstellen is. Wel jammer dat we overal in de omgeving plastic afval vinden. Of grindtegels en kapotte tuinstoelen die hun leven verder moeten slijten tussen de grassen. Maar dat terzijde, afval is een ander hoofdstuk. De cursisten hebben 2 weken geleden kennis gemaakt met het gebied en de planten die er groeien. Vandaag gaan ze met de vergaarde kennis een mini-excursie geven aan de andere cursisten. Elke cursist heeft een plantje gekozen, allemaal een andere en zo kregen we vanmorgen heel wat mooie dingen voorgeschoteld.
Look zonder look, kruipend zenegroen, smalle weegbree, kleefkruid en de brandnetel.  ‘Bij wie van jullie staat de brandnetel in de Top 10?’ Niet echt, niet direct. Een voorzichtige vinger gaat omhoog. ‘Het is een belangrijke plant, daarom staat hij wel bij mij in de top 10’. De brandnetel is niet geliefd bij de mensen, en maar om een reden. Je krijgt er geheid last van als je ermee in aanraking komt. Daarom groeit er ook altijd weegbree in de buurt, dan kun je de brand uit de geïrriteerde huid halen. De brandnetel houdt van stikstofrijke, humus houdende grond zoals in ruderaal terrein, plaatsen waar veel verstoring is in en op de bodem. Bedenk maar eens wat er gebeurt als je altijd het gemaaide gras van het gazon over de schutting zou gooien. Dan creëer je vanzelf een prachtige bodem voor brandnetels. Vlinders hoeven niet lang na te denken, de brandnetel is de populairste waardplant. Een waardplant is de plant waar vlinders eitjes op afzetten en waarvan de rupsen eten. Alleen daarom al verdient de brandnetel een plekje in de iedere tuin. Maar dan wel zo dat niemand er last van heeft. Dat de brandnetel over een rijke geschiedenis kan spreken bewijzen wel de vele verhalen en recepten die er zijn.
‘Bij wie van jullie staat de brandnetel in de Top 10?’. ‘Wel bij mij’, zei ik. En ik hou ook van brandnetelkaas. (maar dat vertel ik hier pas)