Hoe een groene omgeving jouw gezondheid beïnvloedt

Opgroeien op een boerderij heeft veel voordelen, je staat dichter bij de Natuur zonder het te beseffen. Het is er gewoon. En zo was het in mijn jeugd. Het was er gewoon. Maar kleine meisjes worden groot. Een nieuwe fase brak aan. Minder in de Natuur, meer in de boeken, daarna een baan, de liefde en ach, de Natuur leek ver weg. Dat was niet zo, het was er gewoon. Er kwam een gezin, er werden andere keuzes gemaakt, de school had invloed en naar buiten gaan was heel gewoon, maar al heel anders dan in mijn eigen jeugd. De kinderen kregen Natuur met de paplepel binnen. Niet bewust, het was er gewoon. Ik droeg het uit zonder te beseffen. Dat kwam pas veel later. Beseffen dat er iets is waar je altijd over kunt blijven leren en over kunt vertellen. Waar je telkens over kunt verwonderen en verbazen.

Natuur is er nog steeds, maar het veranderde langzaam. Alles was aan het veranderen, eerst langzaam, toen harder en nu steeds harder. Waar de ene mens blij wordt van een nieuwe soort in het plantenrijk, ja, door klimaatverandering. Wordt de ander treurig want er verdween zoveel. Ja, ook door klimaatverandering. Hitte, droogte, meer neerslag, we kunnen er inmiddels over meepraten. Maar de Natuur, het is er gewoon. Nog steeds aanwezig, maar is het minder zichtbaar? Het is voor sommige mensen een gebruiksartikel geworden. Zelfs dat is logisch want het drukke volle leven tussen de stenen en betonblokken vraagt om de ontspanning in het groen. Die groene omgeving, het verlaagt de stress, het reduceert het omgevingsgeluid, het verlaagt fijnstof in de lucht. De groene omgeving beïnvloedt jouw gezondheid. Hebben we het inmiddels door?

Langzaamaan komt de gedachte dat het misschien wel anders zou moeten. Dat er meer rekening gehouden mag worden met soortenrijkdom en biodiversiteit. Dat een straat met één soort bomen misschien wel mooi lijkt in de herfst maar dat als er ziektes zijn ook al die bomen eraan kunnen gaan. Of kiezen voor bomen en struiken die niet goed tegen de hitte en droogte kunnen. Inmiddels weten we wel meer en ook beter waar we rekening mee kunnen houden. Zo bewaar je voor de toekomst een soortenrijkdom en meer biodiversiteit. Vandaag 1 maart, de zon heeft ons de afgelopen winter zo hard in de steek gelaten maar neemt weer toe aan kracht. De lentekriebels komen flink tevoorschijn. We verlangen naar meer licht en warmte. Ook de boomspiegels, parken en tuinen laten zien dat er nieuw leven aan zit te komen. Plannen worden gemaakt om meer te doen voor bij en vlinder. Ook bij de gemeente Hoogeveen.

Heb jij je al aangemeld voor 13 maart ‘Hoogeveen Groen’, in paviljoen Schoonhoven? Leer je groen, denk mee over groen en maak samen Hoogeveen groener. Omdat een groene omgeving ook jouw gezondheid beïnvloedt.