Dag van de Biodiversiteit

18 mei wereldplantendag, 20 mei wereld bijendag, 22 mei dag van Biodiversiteit.  Mei is de maand waarin heel veel gebeurt in de Natuur. Nagenoeg alle trekvogels zijn terug om aan hun nest te beginnen, het blad zit aan de bomen, groener wordt het niet. Bijtjes werken in mei keihard. Alles loopt uit, de eerste vruchten worden zichtbaar en als ijsheiligen voorbij is dan lijkt de lente het hoogtepunt te bereiken. Mei, de mooiste maand in de lente.
Zachte ooievaarsbek, heermoes, hondsdraf, kandelaartje, kleine varkenskers, kluwenhoornbloem, winterpostelein. Ken jij ze? Stoepplantjes, te vinden in heel Nederland. Nu gemeentes op een andere manier ‘onkruid’ bestrijden zien we steeds meer verschillende plantjes hun kans grijpen. Tussen stenen, vergeten hoekjes, rondom bomen, langs stoepranden. Helaas vinden heel veel mensen het slordig staan. Dat is zo jammer want juist in een straat met veel steen, zonder groen, wordt het in de zomer erg heet, kan het water slecht weg en hebben insecten er niets te zoeken. Soms staan plantjes in de weg, maar vaak niet. Het is heel leuk om wat beter naar de stoepplantjes te kijken en ze te benoemen. Geef ze een naam. We wandelen wat af deze maanden, om in beweging te blijven, ons goed te voelen, om het hoofd te legen. Longen vol frisse lucht! Om van de Natuur te genieten hoef je niet direct naar het bos te rijden, stap de deur uit en kijk eens hoeveel plantjes er groeien rondom een lantaarnpaal of in de goot. Stoepplantjes vergroten de biodiversiteit.
In de maand mei ben ik de IVN-duurzaamheids-ambassadeur met het thema biodiversiteit. In deze maand probeer ik met tips en uitdagingen mensen te bereiken die graag meer willen doen voor de biodiversiteit. Het is gemakkelijk om dichtbij huis, in eigen tuin, straat of groen in de buurt iets te doen om de biodiversiteit te verhogen. De tegel eruit, plant erin kennen we inmiddels allemaal wel. Er zijn in winkels complete verpakkingen te koop waarbij je de plek van de tegel direct kunt vullen met aarde en zaadjes. Een beetje water erbij en afwachten maar. Wat je ook zou kunnen doen is een boomspiegel adopteren. Misschien even overleggen met de wijkbeheerder zodat jouw noeste arbeid, om er een klein tuintje van te maken, niet weg geschoffeld wordt. Het mag, je mag in je eigen leefomgeving aan de slag om de biodiversiteit te verhogen. Neem een krijtje mee als je aan de wandel gaat en benoem de stoepplantjes zodat een andere wandelaar ook bewuster wordt van de plantjes, strooi een zonnebloemzaadje op de plek waarvan jij denkt, ‘Daar heeft helemaal niemand last van’.

Het is 22 mei, de dag van de biodiversiteit. Mag ik jou uitdagen?