Verslag Slootjesdag bij het Waterpark

Verslag Slootjesdag bij het Waterpark

Haaksbergen 14 juni 2021

Het was zaterdag 12 juni een geslaagde morgen. Het weer zat mee, niet te warm, en fijn dat het droog was. Hoewel ook in de regen je fijn kunt vissen. Wat leuk is dat dan de kikkers luid kwaken.

  • Door Hermien Lankheet, met foto’s van Anne Buiter

We hadden een tent waar de ouders en kinderen zich konden melden en daar werd ook gevraagd of Sternet hen mocht filmen of fotograferen. Daarna kreeg elk kind een rugzak met alles wat je nodig hebt om te schepnetvissen met een schepnet. Doordat we met drie gidsen waren hadden we het zo ingedeeld dat Anne de mensen ontving. Bram ging ons even helpen met uitdelen van schepnetten en rugzakken, dat was Super. Ben en Hermien gingen bij het water voordoen hoe ze konden vissen met het schepnet en beestjes opzoeken op de kaart. Later konden we alle drie om en om bij de vangst kijken.

 

IMG-20210612-WA0000De kinderen en ouders waren enthousiast. In de voorde zwommen heel veeeel !!! kikkervisjes. Sommige hadden al achterpootjes. Ben vroeg aan de kinderen waarom zwemmen ze toch boven de stenen in het ondiepe water? ”Nou omdat ze daar het water lekkerder vinden” zei een meisje. Het was daar natuurlijk lekker warm boven de stenen in de zon. We hadden net uitgelegd: giet het water met de kikkervisjes voorzichtig terug als je ze weer in het water wil doen. Want anders breken ze een pootje of hun kopje doet pijn.

Toen er ineens een boer met een tractor aan kwam hij reed door de voorde met zijn grote tractorbanden! Een meisje zei: “O gelukkig de kikkervisjes zwemmen gauw aan de kant.”
Misschien moeten we de boogbrug ook afsluiten de volgende keer. Fietsers gingen hard tussen de groep door.

 

IMG-20210612-WA0001Ze probeerden op de zoekkaart op te zoeken welk waterbeestje ze hadden gevangen. En dan weer snel opnieuw met het schepnet in de weer. Heel leuk was het dat de ouders ook zo fanatiek mee deden. Nou de aankondiging ga je verwonderen wat er leeft in de sloot kwam helemaal uit. Ze kwamen erachter dat je tussen de waterplanten nog weer andere beestjes kon vangen. En dat in de modder en plantenprut beestjes zich verstoppen.

 

Een beestje had een kokertje om zijn lichaam. Toen het stukje stengel in de bak met water lag zagen ze dat er een kopje en pootjes uitkwamen. ”Het loopt!” riep het Meisje

Libellelarven: Dat zijn baby’s van de grote libellen en mooie blauwe slanke waterjuffers die boven de sloot vliegen. Ze lijken dan nog totaal niet op die mooie vliegende beestjes. Toen ze een huidje van een libelle mochten bekijken vonden ze het bijzonder. Dat de libelle eerst onder water leeft en dan via een rietstengel uit het water kruipt en hij dan uit zijn huidje moet kruipen. Bar moeilijk is dat voor zo’n libelle en gevaarlijk ook! Want als hij zijn vleugels moet laten drogen kan een vogel of kikker hem opeens opeten voordat hij weg kan vliegen.

IMG-20210612-WA0002Ze vingen ook bloedzuigers. Deze keer hadden we geen gillende kinderen toen ze een bloedzuiger vingen. Een paar meisjes gingen in de sloot moedig tot aan hun middel in het water om te proberen visjes te vangen. Een waterschorpioen bleek een snorkelbuis te hebben om lucht te happen. Hij werd met spanning in de bak bij de kikkervisjes gedaan. Met zijn knijptangen probeerde hij een kikkervisje te vangen. Maar het lukte hem niet omdat hij te erg geschrokken was. Omdat hij net daarvoor in een loeppotje aangekeken werd door een meisje! Een kevertje zwom op zijn rug en leek wel te roeien. Het was een bootsmannetje. Deze had ook een truc om niet door visjes te worden opgemerkt als lekker hapje. Op zijn rug had hij een zilverkleur door de luchtbellen in de haartjes. Als de vis onder het bootsmannetje zwemt ziet hij hem niet.

Na afloop kreeg elk groepje ranja of water en een koekje en ze mochten een waterboekje kiezen voor thuis en de zoekkaart meenemen waar ze op aankruisten welke diertjes ze hadden gevangen. Enkelen zouden hun vangst melden bij IVN Nederland. Al soppend in hun laarzen gingen ze op huis aan!

We hebben de boel ingepakt en bij de veldschuur samen gauw de inhoud van de rugtassen schoon en droog gemaakt en weer alles in de goede rugzakken gestopt. Fijn dat we via Ben zo’n goede samenwerking met het Waterpark hebben als IVN. Wij waren tevreden hoe het was gelopen. Misschien gaan we in de toekomst altijd wel met tijdvakken werken bij zulke activiteiten.

Deel deze pagina