Witte Veen

 

Tussen het kerkdorp Buurse en de Duitse grens ligt het Witte Veen, ruim 300 ha. groot en in beheer van Natuur-monumenten. Fiets- en wandelpaden doorkruisen het gebied.

Van Heek

De welvarende fabrikantenfamilie Van Heek uit Enschede wilde dit natuurgebied ooit inrichten als een soort kuuroord voor haar textielarbeiders. Dat is er door de teloorgang van de textielindustrie nooit van gekomen. Enkele stille getuigen in het landschap herinneren nog aan hun plannen. Opvallend zijn de vele – niet inheemse – rododendrons. Deze zijn aangeplant om beschutting te bieden aan kleinwild als konijnen, patrijzen en fazanten. De Van Heeks gebruikten het Witte Veen namelijk als hun jachtterrein.

Smokkelaars

Verschillende originele grenspalen uit Bentheimer zandsteen, afkomstig uit de 18e eeuw,  staan nog steeds op de scheidslijn tussen Nederlands en Duits grondgebied. Smokkelaars trokken in het verleden hun pad door het Witte Veen. De historische boerderij Het Markslag aan de Markslagweg had inwoning van een commies die een oogje in het zeil moest houden.

 

Afwisselend

Heide, bos, vennen, poelen, graslanden en hoogveen wisselen elkaar af. U kunt oog in oog komen te staan met Schotse Hooglanders. Deze runderen houden het natuurgebied open. Een bijzondere bewoner van het Witte Veen is de zeldzame boomkikker. Dit kleine felgroene kikkertje laat vooral in het voorjaar zijn typische roep horen.
Planten die je er aantreft zijn onder andere de klokjesgentiaan, lavendelheide, zonnedauw, eenarig wollegras en veenpluis. Aan de witte pluizen van die laatste twee soorten dankt het Witte Veen haar naam. Een uitkijkpunt en een vogelscherm bieden uitzicht op een grote poel waar verschillende vogelsoorten te zien zijn.
Ook vleermuizen voelen zich helemaal thuis in het Witte Veen. Elke zomer organiseert het IVN Haaksbergen samen met Natuurmonumenten een vleermuizenexcursie. Interessant voor jong en oud.