Uilenwerkgroep

 

Eind jaren zeventig luidt de noodklok voor de kerkuil. Nederland telt dan nog maar 100 broedparen. Het Ministerie plaatst de kerkuil op de Rode Lijst. Overal in ons land springen natuurliefhebbers in de bres om de prachtige vogel te behouden. Ook in Haaksbergen, waar in 1978 een Uilenwerkgroep wordt opgericht. Broedstimulatie is het uitgangspunt.

De Uilenwerkgroep van het IVN Haaksbergen zet zich niet alleen in voor de kerkuil, maar ook voor de steenuil, bosuil en torenvalk. Zij heeft ondertussen 200 nestkasten – in natuurgebieden, bij agrariërs en particulieren – in beheer.

De vrijwilligers houden zich bezig met het ophangen van uilenkasten, het controleren van eieren en het ringen van uilen. Gegevens als ringnummer,  vleugellengte en gewicht worden genoteerd en opgeslagen in de database van het centraal ringstation in Wageningen.

De ‘kasthouders’ in Haaksbergen en omgeving krijgen bericht als er over één van ‘hun’ uilen een terugmelding binnenkomt. Dankzij hun gastvrijheid en de inspanningen van onze vrijwilligers zit de uilenpopulatie weer in de lift.

De jaarverslagen en terugmeldingen

Contactpersoon:

Marjan de Boer
06-12089922
marjandeboer@hotmail.com