Waterplezier – Ontdek de natuur in het water….

 

…… MET IVN ENSCHEDE!

IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, is een organisatie met zo’n 180 afdelingen in Nederland. En IVN Enschede is er daar één van! Wat wij belangrijk vinden is om iedereen te laten ontdekken en beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk onze natuur is. Deze keer doen we dat rond het water van sloot, plas, beek of vijver. Ga je mee op avontuur?

Wie?

Iedereen van 4 tot 84. Alleen of samen, maar het leukste en veiligste is het om het met kinderen en volwassenen samen te doen. Met je eigen gezin, grootouders en kleinkinderen, scoutinggroep of met je (basis-)schoolklas!

Waar?

Bijna elke vrij toegankelijke plek met water en niet te steile oevers is geschikt. Er zijn best veel mooie plekjes in en om Enschede met water. Denk aan een sloot, een beek, een poel of misschien zelfs wel de vijver bij jou in de tuin! Je kunt vast een mooi plekje vinden!

Enkele voorbeelden van extra goede plekken:

Slootjesdag 2019

Wanneer?

De slootjesdagen van IVN Nederland zijn in de week van 5 t/m11 juni. Je mag met IVN Enschede  echter meedoen op elk moment dat het jou uitkomt.  Kies maar een rustig momentje! Als je mee wilt doen aan de fotowedstrijd  mag je je inzending sturen naar ivnenschedesecretariaat@gmail.com
Zie hiervoor opdracht 7, helemaal onderaan deze pagina.
Ook als je niet in de prijzen valt krijg je een berichtje van ons!

Wat heb je nodig?

Onderaan deze pagina staan de opdrachten, die kun je downloaden en als je een printer hebt ook uitprinten.
Bij de opdrachten staat steeds een lijstje van benodigdheden. De meeste dingen heeft iedereen wel in huis. Een loeppotje is leuk en handig, maar met een goed doorzichtig jampotje lukt het ook wel. Hoe je zelf een schepnet maakt staat hieronder. Vergeet niet voor je van huis gaat bij de opdrachten te kijken wat je nodig hebt!

Schepnet

Maak je eigen schepnet

Een schepnet is ideaal om onder water op ontdekkingstocht te gaan zonder zelf nat te worden. Heb je er geen in huis? Geen probleem, je kunt hem gemakkelijk zelf maken. Dit heb je nodig:

 1. Een keukenzeef
 2. Slangklemmen
 3. Stok/bezemsteel
 4. Schroevendraaier

Zo doe je dat:

 1. Plaats de keukenzeef aan de bovenkant van de stok.
 2. Zet met twee slangklemmen de keukenzeef vast aan de stok. Draai de schroeven van de klem vast met een schroevendraaier.
  Scheppen maar!

Wil je liever iets kant en klaars, kijk dan eens in de webwinkel van IVN:
https://winkel.ivn.nl/schepzeef-op-stok.html

Daar vind je nog veel meer handige dingen voor je spetterende avontuur, zoals bijvoorbeeld een handige zoekkaart om uit te vinden hoe je gevangen beestjes heten.

En dan nu aan de slag!

We hebben allerlei verschillende dingen bedacht waar je uit kan kiezen. Maar misschien vind jij het wel zo leuk en doe je ze allemaal…

De opdrachten:

 1. Wat zie je om je heen?
  Klik hier –> Opdracht 1
 2. Wat groeit er in en om het water?
  Klik hier –> Opdracht 2
 3. Wie wonen er in het water?
  Klik hier –> Opdracht 3
 4. Onderzoek de waterkwaliteit en doe de drijfbeestjes test.
  Klik hier –> Opdracht 4
 5. Maak een boot voor in de sloot. 
  Klik hier –> Opdracht 5
 6. Ontwerp jouw eigen waterbeestje.
  Klik hier –> Opdracht 6
 7. Doe mee aan onze fotowedstrijd en win een leuke prijs! 
  Klik hier –> Opdracht 7