De Maasvallei
Paddenstoelen
Op
zondag17okt202113:30

Paddenstoelenwandeling rond De Vilt

Want het is weer Herfst!

Op het moment dat ik deze informatie zit te schrijven over de paddenstoelenwandeling met als titel 'Herfst op de Vilt' heb ik gisteren tijdens een mooie wandeling al verschillende paddenstoelen waargenomen. De parasolzwam, russula’s en aardappelbovisten. Dit is misschien zeer vroeg maar dat komt omdat het lijkt of het al af en toe herfst is. De temperatuur is niet zo hoog meer en het heeft de laatste weken voldoende geregend zodat op voedselrijke plaatsen de paddenstoelen uit de grond kunnen schieten.

Een paddenstoel bestaat voornamelijk uit water; het is een schimmel waarbij de cellen niet delen maar de cellen zich strekken. Als deze zich ontwikkeld dan zuigt de schimmel zich vol met water en kan er binnen een dag een volgroeide paddenstoel staan.

Tijdens de wandeling gaan we op zoek naar verschillende paddenstoelen en gaan we ontdekken hoe een paddenstoel is opgebouwd: heeft deze buisjes of plaatjes, wat voor type paddenstoel is het en wat is zijn naam, en uit wat voor onderdelen bestaat de paddenstoel zoals:
- de hoed
- de steel

- de beurs
- de manchet of kraag

Om dit te zien is het makkelijk om een spiegeltje of een loep te gebruiken. De gids heeft er een, maar je kunt er zelf ook meenemen. Ook zal de gids wat vertellen over de functie van de paddenstoel en of het verstandig is om paddenstoelen te plukken voor menselijke consumptie.

Al met al wordt het weer een mooie wandeling met hopelijk een grote diversiteit aan verschillende bijzondere paddenstoelen.

Deze wandeling vind plaats in het mooie natuurgebied de Vilt in Beugen en is op 17 oktober om 13.30 uur. We starten op de P-plaats aan de Moerbaan te Beugen. De wandeling is 4 à 5 kilometer en loopt over verharde zandpaden.

I.v.m. de coronamaatregelen is deelname beperkt en aanmelden verplicht bij Peter de Wit, tel. 06-15464719 of via phm.dewit@home.nl.

Algemene informatie

zondag 17 oktober 2021 - 13:30
Locatie: 
P-plaats De Vilt
Moerbaan
Beugen
Nederland
Google Maps image