Natuurroutes

De Pontipad route

De Pontipad

Het De Pontipad is een gezinsroute van ongeveer 3 km die loopt door de Maasheggen en de Bergjes ten oosten van Vortum-Mullem. Ze is gemarkeerd met witte paaltjes.
Voor € 1,- haal je de folder ‘Vortumse Bergjes’ bij het Touristisch Ontmoetingspunt in de Bibliotheek Boxmeer. Deze routebeschrijving bevat allerlei opdrachten, vooral leuk voor kleine kinderen. Langs de route staan informatieborden met tekeningen en wetenswaardigheden over planten, dieren en het terrein.

Je bereikt het startpunt door in Vortum-Mullem de Veerweg in te gaan en bij de kruising met de Maastraat linksaf te slaan. Na 150m kun je parkeren bij het bord ‘Natuurpad’.

Het pad is in eerste aanleg rond 1986 ontstaan op initiatief van Arnold en Mia de Ponti. Ze vonden dat er iets gedaan moest worden met de Maasheggen en wel speciaal voor de kinderen. Met toestemming van Staatsbosbeheer realiseerden ze een pad door de Vortumse Bergjes in de buurt van de boerderij daar.

De Pontipad bord

De definitieve vormgeving van het pad kwam in 1992 via een prijs in de leefbaarheidswedstrijd van de Nederlandse Heidemaatschappij: het geldbedrag, verbonden aan het predikaat ‘Kern waar pit in zit’ en gewonnen met het IVN project ‘Behoud Maasheggengebied’, maakte het mogelijk. Een werkgroep van de IVN onderhoudt het pad. Coördinator is Jan van Dijk, tel. 0485-382255.

Andere wandelingen en ommetjes

Het is natuurlijk prachtig wandelen (en fietsen) in De Maasheggen, nu UNESCO gebied . Een overzicht van Maasheggenroutes vind je hier. Verdere ommetjes in de gemeente Boxmeer vind je hier en die van Sint Anthonis dan weer hier. Zo zijn alle ommetjes het hele jaar door te genieten.

GPS wandelingen

Het De Pontipad is beschreven als een korte multi op
http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=733356e8-477d-49f9-8527-d8d46b0279d8.
Een andere GPS-wandeling begint op Portaal De Vilt (aan de provinciale weg tussen Oeffelt en Beugen). De route heeft de code GC3GK9X, heet de Viltsche Graaf en is 10,5 km lang.

En steeds meer wandelingen vind je op de wandelapps, bijvoorbeeld onze eigen IVN routes app met vele door IVN-ers samengestelde wandelingen door het hele land. Kijk hier alvast waar je overal kunt wandelen. De IVN routes app downloaden kan gratis in de gebruikelijke shops.

Van de  Lange Afstands Wandelpaden ( LAW’s)   kruisen het Maas- en Peelliniepad en het bekende Pieterpad ons gebied. Je vind ze hier.