Educatie

Het doel van de werkgroep educatie is de natuur in al zijn facetten onder de aandacht te brengen. Ze doet dit door het organiseren van:
• lezingen
• cursussen
• en daaraan verbonden excursies
• workshops

Kranenburg

Lezingen kunnen doorgaans door iedereen worden bijgewoond, een enkele keer zijn ze alleen voor leden. Ze zijn wel allemaal op deze site via de activiteiten te vinden en beslaan een breed spectrum van onderwerpen. Opgave vooraf is noodzakelijk. Meestal zijn de lezingen gratis.

Een cursus omvat meestal meerdere avonden en gaat altijd over de natuur. Een regelmatig terugkerende cursus is “De Natuurbelevingscursus”. Dit is een basiscursus voor enthousiaste natuurliefhebbers die zo op een directe wijze kennis maken met de natuur in de omgeving. Doorgaans zijn aan dit soort cursussen kosten verbonden. Verder worden vaak minicursussen georganiseerd die bestaan uit een lezing en een excursie over hetzelfde onderwerp een paar dagen later.

Ook workshops staan op het programma. Dit zijn doe-avonden zoals bv. een workshop bodemkaarten, GPS, insectenhotels maken enz. Hier wordt vaker een vergoeding gevraagd, vooral als er materialen verbruikt worden.

Daarnaast organiseren we ook educatieve activiteiten in samenwerking met andere werkgroepen van ons IVN, zoals de
Vogelwerkgroep (bv. vogelherkenning)
Natuurgidsen (opleiding tot excursieleider)

Programma 2023

Het programma van 2022 was door Corona grotendeels doorgezet vanaf 2021. Dit jaar is weer helemaal nieuw, met lezingen, een natuurbelevingscursus en een mini-cursus paddenstoelen:

Dag Datum Tijd Omschrijving
wo 11 jan 20.00 Lezing ‘Het levend archief’, door Joop Schaminee in De Jachthoorn, Sint Hubert
wo 8 feb 20.00 Lezing ‘De terugkeer van de wolf’ door Ton Populier in Het Kruispunt
ma 3 apr 20.00 Natuurbelevingscursus door Jan Nillesen in Het Kruispunt (1/8)
za 8 apr 9.30 Excursie Natuurbelevingscursus door Jan Nillesen in de Staatsbossen (2/8)
do 13 apr 20.00 Lezing ‘Herintroductie van de boomkikker’ door Jeroen van Leeuwen in Het Kruispunt
ma 17 apr 20.00 Natuurbelevingscursus door Marius grutters in Het Kruispunt (3/8)
za 22 apr 9.30 Excursie Natuurbelevingscursus door Marius Grutters rond De Vilt (4/8)
ma 8 mei 20.00 Natuurbelevingscursus door Marius grutters in Het Kruispunt (5/8)
za 13 mei 9.30 Excursie Natuurbelevingscursus door Marius Grutters in de Maasheggen (6/8)
ma 22 mei 20.00 Natuurbelevingscursus door Jo van Gemert in Het Kruispunt (7/8)
za 27 mei 9.30 Excursie Natuurbelevingscursus door jo van Gemert rond de Tongelaar (8/8)
do 28 sep 20.00 Lezing ‘Bodemleven’ door Rien Kerstens in Het Kruispunt
do 12 okt 20.00 Lezing over paddenstoelen’ door Gerard Compiet in Het Kruispunt (1/2)
za 14 okt Paddenstoelenexcursie door Gerard Compiet (2/2)
wo 22 nov 20.00 Lezing ‘Dood doet leven’ door ARK in De Jachthoorn te Sint Hubert

De meeste cursussen en lezingen vinden plaats in MFC Het Kruispunt, Kerkplein 6 te Beugen. Actuele tijden en plaatsen vind je op de activiteiten pagina. Voor meer informatie en aanmelding kun je altijd contact opnemen met de coördinator van de werkgroep educatie: Angeline Aben, tel. 0485-383207 of via IVN De Maasvallei – Educatie.

Schoolprojecten

Jaarverslag 2022

In maart hadden we een lezing over voedselbossen, in april gevolgd door een lezing over bijen. De bezoekersaantallen waren laag. In juni volgde een mini-cursus over de relaties tussen insecten en planten. Denk aan welke manieren planten gebruiken om insecten te lokken en welk belang insecten hebben bij bloembezoek, maar ook andersom. Tijdens de excursie werd de informatie van de twee avonden in het veld ervaren.

In september volgde een kennismaking met mossen. ‘s Avonds werd gekeken hoe je de verschillende groepen mossen herkent en volgden er werkopdrachten: in tweetallen de diverse mosjes m.b.v. de sleutel op naam brengen. Op zaterdag gingen we het veld in. Op het eind van de ochtend stond de teller op ruim 20 gevonden soorten met mooie namen zoals helmroestmos, grijze bisschopsmuts en bleek boomvorkje. In november stond een lezing over de berk op het programma. Een boomsoort die je meestal achteloos voorbijloopt, maar die je nu uitdaagt om te kijken naar bijv. insecten, mossen, korstmossen en paddenstoelen.

Twee lezingen werden samen met De Groene Overlaat georganiseerd. De eerste over klimaat en energie die over twee avonden verdeeld was (in sept. en okt.). En eind november over de natuurgebieden Bialowieza en Biebrza in Polen. Beiden waren heel boeiende avonden.