Excursies

Dode Maasarm

De excursiewerkgroep wil door het begeleiden van wandelingen de mensen meer betrekken bij de natuur, het milieu, het landschap en hun eigen leefomgeving. Met een natuurgids van De Maasvallei wordt een wandeling een bijzondere gebeurtenis waarbij u de natuur op een andere manier gaat ervaren en beleven.

U kunt dus een gegidste wandeling voor bijvoorbeeld personeelsverenigingen, buurtverenigingen of families aanvragen. In overleg wordt dan een datum, locatie en tijd afgesproken en ontvangt u een excursiebevestiging met daarin de gemaakte afspraken.

Aan deze wandelingen zijn kosten verbonden. Voor één gids brengen we € 30.00 in rekening en is de groep groter dan 15 personen dan betaalt u voor elke extra gids € 20.00.

Voor het aanvragen van zo’n begeleide wandeling kunt u contact opnemen met Marjo Simons, tel. 0485-362328 of marjosimons11@gmail.com.

De enthousiaste excursiewerkgroep organiseert verder elke maand een wandeling voor iedereen. Datums en verdere details vind je onder ‘Activiteiten’ op deze site:

• Deelname is gratis en aanmelden is meestal niet nodig
• Een wandeling duurt ongeveer twee uur
• Elke wandeling heeft een thema en er wordt rekening gehouden met de seizoenen
• Na afloop schenken we een kopje koffie of thee en praten we na over de wandeling
• Voor verdere vragen over een publiekswandeling kunt u terecht bij de coördinator van die wandeling

Duits Lijntje

Ommetje Duits Lijntje

Een speciale wandeling is die rond de oude spoordijk van het Duits Lijntje (Oeffelt) en langs de Kleine Vilt (Beugen). Dit landschap vormt een karakteristiek onderdeel van de noordelijke Maasvallei. Het toont de vertrouwde landschapspatronen, ademt haar historie en verhaalt van de aardkundige geschiedenis.

De wandeling voert door een cultuurlandschap met twee gezichten. Enerzijds de oude spoordijk met een besloten karakter en schilderachtige doorkijkjes. Dit voormalige tracé van het Duits Lijntje doorsnijdt een agrarisch landschap dat met zijn zachte glooiingen en kleinschaligheid de geborgenheid van een eeuwenoude traditie laat zien. En anderzijds is er de openheid van de Kleine Vilt: een mooi, waterig en vogelrijk natuurgebied.

De rode draad door onze wandeling wordt gevormd door twee ecologische verbindingszones (EVZ, schakels tussen natuurgebieden, waarlangs dieren en planten zich kunnen verplaatsen). Een natte EVZ langs de Oeffeltse Raam koppelt de natuurgebieden binnen de gemeente Boxmeer aan elkaar (van Overloon tot Oeffelt). Het Duits Lijntje fungeert als droge EVZ, de groene schakel tussen de natuurgebieden Maasheggen en De Vilt.

Hoe kijken we? Afhankelijk van de bril die we opzetten kunnen we aan de landschapsinrichting veel aflezen. Wat zien we als we bijvoorbeeld door de bril van de historicus naar dit landschap kijken? Welke samenhang ontdekken we tussen vroegere tijden en de landschapselementen van nu? Wat vertelt het reliëf ons over de ontstaansgeschiedenis van het landschap gezien door de bril van de geoloog? Wat zien we als we de bril van de ecoloog opzetten? Wat zeggen de plantensoorten over de bodem waarop ze groeien? Door met verschillende brillen naar het landschap te kijken, beleven en waarderen we het anders en genieten er meer van!

De wandeling duurt 2½ uur (6 ½ km) met als vertrek- en eindpunt Portaal De Vilt. Groepen tussen 10 en 30 personen kunnen de wandeling aanvragen bij de coördinator. Gidsen zijn Marjo Simons en/of Maria van Bracht.

Arrangementen

De Heksenboom

Daarnaast organiseert IVN de Maasvallei in samenwerking met het Veerhuis bij Oeffelt een aantal wandel-arrangementen door de Maasheggen (met koffie en soep, voor € 7,25) .

En datzelfde idee hebben we uitgevoerd samen met De Heksenboom in Sint Anthonis. Op zondagochtend wandelen we daar door naald- en loofbossen en over zandverstuivingen en heide. Ook met koffie en soep, ook € 7,25.

HeksenspoorVerder is het bij de Heksenboom mogelijk een rugzakje te lenen met een routebeschrijving van een leuke gezinswandeling in de bossen rondom. In de rugzak zit alles wat nodig is om deze wandeling tot een belevenis te maken voor kinderen en begeleiders. Ook leuk voor verjaardagfeestjes!

Ook kunt u zelf een arrangement afspreken dat bestaat uit een gegidste wandeling, en een versterking van de inwendige mens bij De Heksenboom. Zo’n arrangement is uitermate geschikt voor familiedagen, vriendenclubs, bedrijfsuitjes of buurtdagjes en kan geheel op maat gemaakt worden, bijvoorbeeld met vooraf of achteraf een kop koffie met gebak, of een lunch, (verrassings)diner, koffietafel, buffet of joekelen/BBQ-en in de grote braadpan. Voor reserveringen neemt u contact op met De Heksenboom, tel. 0485-382803 of info@heksenboom.nl.

Jaarverslag 2021

In al weer een corona jaar lag onze werkgroep in de eerste helft van het jaar stil. In juni zijn we weer gestart met het verzorgen van wandelingen. Bij de eerste wandelingen bestonden de groepen uit voorzorg nog maar uit vijf personen, toen er steeds meer mensen hun vaccinatie hadden gekregen werden de groepen wat uitgebreid maar we bleven voorzichtig.

In juni wandelden we het mooie Broekstenenpad in Rijkevoort, ook gepland voor juni stond de gezinswandeling met opdrachten, deze hebben we helaas niet door kunnen laten gaan. In juli liepen we langs de Beugense en Oeffeltse Vilt. In augustus genoten de wandelaars van de mooi in bloei staande heide op de Molenheide in Mill. In september hadden we een wandeling door de Ezelshemel en Makken in Vierlingsbeek en ook nog een arrangement samen met restaurant het Veerhuis in Oeffelt door de Maasheggen waar allerlei soorten bessen werden bekeken. In Oktober wandelden we door het in landschapsstijl aangelegd bos van de Grote slink in Oploo, er was ook nog een arrangement met restaurant de Heksenboom in Sint Anthonis, met het publiek wandelden we een mooie route door de Staatsbossen. Oktober is ook de paddenstoelen maand bij de Beugense Vilt was hier veel belangstelling voor, er werden heel wat soorten ontdekt. In de avond voordat de klok weer terug ging naar de wintertijd hielden we in de Staatsbossen een wandeling in het kader van nacht van de nacht, een geslaagde avond alleen jammer dat het regende. In november maakte we een mooie wandeling over Landgoed Geijsteren. De wandeling van november ging niet door vanwege de weer opnieuw aangescherpte corona maatregelen voor december staat nog de wandeling door de Staatsbossen ingang Quayweg.

In juli, augustus en september verzorgden we ook nog zes wandelingen op aanvraag.

Gelukkig hebben we het laatste half jaar de draad weer een beetje kunnen oppakken, de wandelingen voor het komend jaar staan al weer gepland en nu maar hopen dat we u weer mogen begeleiden op een van deze wandelingen.