NK Maasheggenvlechten

Poster Maasheggenvlechten

Na twee jaar hadden we weer een vlechtkampioenschap met publiek! Op zondag 12 maart vond het 17de Nederlands Kampioenschap Maasheggenvlechten plaats in Oeffelt. Portaal de Vilt was ditmaal de plek waar de wedstrijd plaats vond. Team Grutters uit Oeffelt werd, inmiddels alweer voor de derde keer, Nederlands Kampioen. De Gouden Hiep krijgt weer een mooi plekje op de schouw van de broers en hun neef.

Tijdens deze editie streden 44 teams om de felbegeerde wisseltrofee. Meer dan 200 vlechters waren aan het kappen, zagen, snoeien en vlechten. Het Land van Cuijk was goed vertegenwoordigd, maar de studenten van de universiteit van Wageningen weten Oeffelt inmiddels ook te vinden. Met maar liefst zes teams namen ze deel aan dit kampioenschap. Naast Maasheggenstijl werd er ook gevlochten in buitenlandse stijlen. Zo was er naast de Engelse stijl ook de Ierse, Welsh, Franse en een Belgische stijl vertegenwoordigd. De Ierse kampioen Clive Lyttle was afgereisd naar Oeffelt om zijn vlechtkunsten te laten zien.

 

Samenwerking met manege Sprong Vooruit

Organisator Stichting Landschapsbeheer Boxmeer had in de voorbereiding naar dit kampioenschap de samenwerking gezocht met manege Sprong Vooruit. Samen met Bas en Sanne van de manege hadden de organisatoren van SlaBox voor een mooi programma gezorgd voor de bezoekers. De jeugdafdeling van IVN De Maasvallei verzorgde een uitgebreid aanbod van creatieve activiteiten. Kinderen die van paarden houden, konden hun hartje ophalen in de manege.

 

De winnende teams

Maar uiteindelijk gaat het toch om de wisseltrofee de Gouden Hiep. Team Grutters, bestaande uit Antoon Grutters, Paul Grutters, Henk Grutters en Piet Peters uit Oeffelt, kreeg de beste beoordeling van de deskundige jury. De Toppers uit Vierlingsbeek bestaande uit Peter Stevens, Wim Geurts, Henny de Haas en Rinaldo Derks van de Ven werden tweede. Op de derde plaats eindigde het team Loerangel uit Boxmeer (Bert Guntlisbergen, Walter Claassen en Guido van Oorschot).

 

Ieder jaar wordt ook de prijs van de best uitgelopen meidoornhaag van het vorige kampioenschap uitgereikt. Het team ‘Mit d’n stroam mit’ uit Boxmeer (Wim van Lanen, Christel Roelofs, Maureen van Lanen) krijgt voor een jaar de Zilveren Halve Maan mee naar huis.

Het team van Marijn Schippers, Luke Schippers en Libby van den Besselaar van ‘Behoud Groen Erfgoed Harmelen’ kregen de ‘John French award’ voor het beste kapwerk op het kampioenschap.

 

Theo van Lankveld

.