NK Maasheggenvlechten

Poster Maasheggenvlechten

De organisatie van het NK Maasheggenvlechten berust al vanaf 2011 bij SLaBox. Marius/Toon Grutters en Arnold Jansen organiseren oefenen en wedstrijd, en Theo van Lankveld en Wilma van den Broek coördineren de rest. Na het niet doorgaan van het NK Maasheggenvlechten in 2021 vanwege de coronamaatregelen, leek het er lang op dat de 16de editie van dit kampioenschap ook in 2022 niet door zou kunnen gaan. Maar toen de regels uiteindelijk soepeler werden, was de voorbereidingstijd te kort om er een groot evenement van te maken. Een kleinschalig evenement met alleen vlechters was wel haalbaar. In 2022 was er bij het NK Maasheggenvlechten dus geen publiek maar wel een winnend team.

Zoals gebruikelijk in de 15 voorafgaande edities vond het kampioenschap plaats op de tweede zondag van maart. Op een prachtige en zonnige 13 maart werd er gevlochten door 36 teams met in totaal 120 vlechters. Bijzonder dit jaar was dat er zes universiteitsteams deelnamen aan het kampioenschap. Drie studententeams vertegenwoordigden de universiteit van Wageningen en de drie teams de Radboud universiteit uit Nijmegen. Mooi dat mede hierdoor de eerste stappen zijn gezet om het ambacht van het heggenvlechten en daardoor het in stand houden van het mooie Maasheggenlandschap doorgegeven kan worden aan de volgende generatie.

Een groep vrijwilligers van IVN de Maasvallei verzorgden de catering tijdens deze dag. Daarnaast verleenden ze de nodige hand- en spandiensten tijdens de voorbereidingen.

De 36 teams zorgden ervoor dat het Maasheggengebied ten zuiden van de Maasbrug naar Gennep 300 meter gevlochten heg rijker geworden is. De jury stond na 5 uur vlechten voor de moeilijke taak een winnend team aan te wijzen. Door alle deelnemers werd vol inzet gesnoeid, gezaagd en gekapt om uiteindelijk een mooie en sterke heg te vlechten.

NK Maasheggenvlechten - evenementenposter

De winnende teams 2022 zijn:

1ste en winnaar van de Gouden Hiep 2022 team Alles over Groenbeheer (Clemi van Deursen, Herman Wevers, Jan Caris en Arnold Jansen),

2de de studenten van Team Wageningen 1 (Sam Tuijtel, Vera Bommelje en Roos Kemmink),

3de het Slabox vrijwilligers team De Botte Bijl (Bert van Gils, Wim Claassen en Nico van Ruijten).

Het team van de Milieuvereniging Land van Cuijk ontving de zilveren halve maan voor de best uitgegroeide heg van het kampioenschap 2020. Marius en Antoon Grutters overhandigden de prijs aan deze vereniging.