Bos- en Peelwandeling

Elk jaar, nu op zondag 8 oktober, organiseert ons IVN in samenwerking met de Koninklijke Wandel Bond Nederland de Bos- en Peelwandeling.
In 2023 al weer voor de 47e keer. Voor deze wandeltocht worden vier schitterende routes uitgezet over afstanden van 5, 15, 25 en 30 km. Het is een wandeling waar iedereen, jong of oud, levensgenieter, natuurmens, sportliefhebber en rustzoeker aan zijn trekken komt. Voor deelname hoeft men geen lid te zijn van IVN of wandelbond.

Heide

De wandelingen

De 5 km route gaat door de bossen in en rond het recreatiecentrum. Vooral voor gezinnen met kinderen is deze korte afstand leuk. Ter afsluiting loopt het laatste gedeelte van de 5 km door de speeltuin van de dagrecrecreatie, waar nog volop gespeeld kan worden.

De 15 km loopt via de gemeentebossen over de hoge zandrug langs het Berkenbosch, vervolgens door ecologische verbindingszone Tovensche Beek. Na de rustplaats (bij Scouting) gaat de tocht verder over het heidereservaat door het schapenpark en heidereservaat van de Ullingse Bergen.

De zeer afwisselende 25 en 30 km route, neemt u mee over de hoge zandrug langs het Berkenbosch, over het heidereservaat, langs het Peelven, en de betonnen kazematten aan het Defensiekanaal. De 30 km route maakt daarbij nog een extra lus Naar het dorpje Ledeacker en het afwisselende buitengebied bij Sint Anthonis.

Juist te voet is het interessant het prachtige en afwisselende landschap, boerderijen en oorlogsrestanten te aanschouwen. Veelal zijn deze bezienswaardigheden niet goed met auto of fiets bereikbaar. In de maand oktober vormen de bossen en heide door de herfstkleuren bovendien een schitterend gezicht. Tijdens de wandeltocht bestaat nog de kans dat de wandelaar een kudde Kempische heideschapen of Schotse hooglandrunderen ontdekt.

Verdere informatie

De routes zijn volledig met pijlen uitgezet. Tevens worden er routebeschrijvingen verstrekt. De 15 km route heeft één rustpunt (bij accommodatie Scouting Sint Patrick). De 25 en 30 km route hebben als tweede rustpunt Café ‘Buitenlust’ in Landhorst. Hier is horeca met toiletvoorzieningen aanwezig. De medische verzorging is in handen van een EHBO-vereniging i.s.m. BHV-ers van Scouting Sint Patrick.

Gegevens omtrent inschrijving, inschrijfgeld, starttijden (variëren van 08:00 – 13:00) etc. worden t.z.t. op deze site bij de activiteiten gepubliceerd, maar ook op Bosenpeelwandeling en www.wandel.nl.

Het meenemen van honden kan niet worden toegestaan, omdat een deel van de route door het schapenpark en recreatiecentrum ‘De Bergen’ loopt.

KWBN logo

Hoe het eerder ging

46e Bos en Peelwandeling was weer een normale editie. Op zondag 9 oktober trok deze sportieve natuurtocht weer 240 deelnemers. Vanuit Avonturenpark De Bergen in Wanroij vertrokken de wandelaars voor de afstanden 5, 15, 20, 25 en 30 km. Gelukkig maar, want de laatste 2 jaar waren teleurstellend. Dit vanwege afgelasting als gevolg van Corona (in 2020) en een historisch laag aantal deelnemers in 2021 door erbarmelijke weersomstandigheden.

De leden en het kader van Scouting Sint Patrick in verzorgde wederom de 1e rustplaats in en bij de eigen accommodatie ‘Hoefse Hut’ in Sint Anthonis. Tevens hadden zij ook weer een rol in de ondersteuning van de EHBO (zie afbeelding).

In 2023 zal de 47e editie van de Bos en Peelwandeling plaatsvinden op zondag 8 oktober.

Voor info raadpleeg website van IVN De Maasvallei of www.bosenpeelwandeling.nl

Jan Derks, tochtcoördinator namens de werkgroep Bos en Peelwandeling

Tip: Kijk eens op het landelijk wandelprogramma:  www.wandel.nl.