Vleermuizen

De Vleermuizenwerkgroep is al weer een paar jaar oud, en heeft in die eerste jaren al veel activiteiten ontplooid. Zo gaan we vaak ‘s nachts op pad; bij zonsondergang of nog leuker bij zonsopkomst. Als je ongeveer weet waar de vleermuizen slapen dan kun je ze ‘s morgens goed volgen! De meeste vertonen ‘invlieggedrag’. Ze vliegen dan soms wel 10 keer voor de opening op en neer voor ze naar binnen gaan.

Op verschillende plaatsen inspecteren we vleermuizen: in 140 kasten hangen honderden vleermuizen overdag te slapen. Omdat de kasten zo goed bezocht worden, hebben we er nog nieuwe bij gemaakt!

Ook bezoeken we, voor de wintertelling, verschillende vleermuiskelders, zoals ook de nieuwe kelder ‘Visdel’ in de Staatsbossen van Sint Anthonis.

We inventariseren de verschillende soorten vleermuizen en hun verblijfplaatsen in de gemeente Boxmeer. Nu we over een professionele batdetector, de Petterson D 240 X, beschikken, is het inventariseren gemakkelijker. Ook hebben we nog een batlogger aan kunnen schaffen, zodat we automatisch de passerende vleermuizen kunnen detecteren.

Als werkgroep geven we advies aan particulieren en overheid over geschikte verblijfplaatsen voor vleermuizen. Verder bezoeken we symposia en geven we lezingen.

Informatie over de werkgroep krijg je via www.vleerbox.com; of bij Martien Bongers, tel. 0485-571450.

Vleermuis

Jaarverslag 2023

De werkzaamheden in 2023:

 

Oproep: Nog steeds zijn wij opzoek naar mensen (M/V) die onze groep willen komen versterken. Het enige wat noodzakelijk is, interesse in vleermuizen en niet bang zijn in het donker.

Voor meer informatie kun je terecht bij Martien Bongers: mail naar martienbongers@gmail.com.

 

Namens de vleermuisgroep: Sjef en Martien