De Maasvallei
Biodiversiteit
Op
zondag16okt202213:30

Herfstwandelen langs het Peelven, Sint Anthonisbos

Op zoek naar paddenstoelen en andere herfstverschijnselen

Na een hete droge zomer gaat de natuur over in herfstkledij. Vele bomen hebben reeds (te vroeg) hun blad laten vallen en de droogte zal er ongetwijfeld voor zorgen dat er minder paddenstoelen te vinden zijn. Toch zal de herfst zijn charme blijven tonen. In onze wandeling op deze zondag gaan we het zien bij het Peelven (ingang Gemertseweg/ IVN-vlag) te St. Anthonis.

Paddenstoelen zijn de opruimers uit de natuur. Als ze er niet zouden zijn, dan zou de berg organisch afval niet te overzien zijn. Ze breken het afval af tot humus, dat dan weer door de planten kan worden opgenomen. Normaal zien we deze 'planten' (zwam) niet.  De zwam bestaat grotendeels uit een netwerk van langgerekte celdraden (hyfen) in de grond, in dood of levend hout, in afgestorven plantenresten, in mest, enz., enz. De paddenstoel is het zichtbare deel van de zwam die qua vorm sterk afwijkt van de rest. De paddenstoel kent vele vormen en wordt uitsluitend met het oog op de voortplanting gevormd. Nederland kent ca. 6000 verschillende soorten: een onmogelijke opgave om ze allemaal te kennen. Dat hoeft ook niet, je kunt er al voldoende van genieten als je ze bekijkt op vorm, kleur en vindplaats. Sommige zijn werkelijk juweeltjes.

Tijdens de wandeling zullen de gidsen van IVN De Maasvallei u er alles over vertellen. Uiteraard blijven andere herfstverschijnselen zoals bladverkleuring, bladval, gallen, etc. niet onbesproken. We starten om 13.30 uur bij het Peelven in St. Anthonis. Toegang vanaf de Gemertseweg (IVN-vlag).  Aanmelden is verplicht. Voor aanmelden en/of inlichtingen: Piet Schoenmakers, tel. 0485-520876 of via pjhschoenmakers@xs4all.nl. Aanmelden kan tot 15 oktober 12.00 uur.

Algemene informatie

zondag 16 oktober 2022 - 13:30
Locatie: 
Parkerplaats wandelroutes Sint Anthonisbos
Gemertseweg/Peelvenweg
5841 CE Oploo
Nederland
Google Maps image