De Maasvallei
Landschap
Op
donderdag07okt202114:30

Herfstwandelen bij Bronlaak en Groote Slink

Seniorenwandeling i.s.m. de KBO

IVN en KBO nodigen U uit voor een prachtige herfstwandeling op donderdag 7 oktober a.s. in een van de mooiste landschapsparken in onze regio: De Groote Slink. Het is een ruim 110 jaar oud bosgebied dat ontstaan is na ontginning van een woesternij dat onderdeel uitmaakte van de Peel. Het is vrij toegankelijk; grotendeels eigendom van het Brabants Landschap en het gedeelte Bronlaak is momenteel eigendom van de stichting De Seizoenen.

In het begin van de vorige eeuw kochten 2 Twentse bankiers, Jan Berent en Adam Roelvink, voor een prikje ca. 1000 ha. Woeste grond en gaven aan de Ned. Heide Mij opdracht om het gebied te ontginnen. Zo ontstonden een schitterend landschapspark in engelse stijl: De Groote Slink, en een modern landgoed met rechthoekige akkers en strakke lanen, waarop meerdere agrarische bedrijven werden gevestigd: De Bunthorst. De meeste boerderijen liggen in het toen ook gestichtte De Rips. (Rijdend van Oploo naar  De Rips ziet U deze bedrijven rechts en links van de weg liggen). Adam bouwde een groot landhuis: De Groote Slink en nam de bekende landschapsarchitect Leonard Springer in de hand om een landschap in Engelse stijl aan te leggen. Jan Berent bouwde een woning op de Bunthorst. Dit is later door brand verwoest, alleen het toegangshek staat er nog vlak bij de opslagplaats van Brabant Landschap.

Het gebied is vrij toegankelijk en het is het jaarrond volop genieten in dit natuurgebied. Nu de herfst in aantocht is, is het genieten van de herfstkleuren, boomvruchten, paddestoelen, gallen, mossen, herfstplanten, etc. Vooral met deze relatief natte zomer is de verwachting dat het aantal en diversiteit aan paddestoelen groot zal zijn.

De coronapandemie is helaas nog niet voorbij. Daarom is slechts een beperkte deelname mogelijk. Aanmelden is dus verplicht bij Piet Schoenmakers, tel. 0485-520876. Wij hopen U vervolgens te begroeten op donderdag 7 oktober a.s. om 14.30 uur op de parkeerplaats van Bronlaak aan de Gemertseweg in Oploo.

Algemene informatie

donderdag 7 oktober 2021 - 14:30
Locatie: 
Bronlaak
Gemertseweg 36
5841 CE Oploo
Nederland
Google Maps image