IVN-wandeling Elsbeemden

Ten zuiden van Sevenum (Noord-Limburg) liggen de Elsbeemden. Dit natuurgebied was vroeger de overgang van een groot heidegebied naar de natte graslanden in het beekdal van de Groote Molenbeek. Tegenwoordig is het de overgang tussen een industrieterrein Trade Port West, akkers en bebouwing van Sevenum. Door natuurgebied Elsbeemden (‘beemd’ betekent nat hooiland), lopen twee beken: de Groote Molenbeek en de Elsbeek.

De laatste jaren zijn de beken weer teruggebracht in oorspronkelijke, meanderende staat. Hierdoor is het gebied natter geworden en de begroeiing spannender.

Het 65 ha grote gebied ligt in de vallei van de Groote Molenbeek, terwijl de Elsbeek zich hier vanuit het zuidwesten bijvoegt. Het gaat om beemden, bestaande uit vochtige graslanden en broekbossen. Tot de oever- en waterplanten behoren Pluimzegge en Waterviolier, verder veel Moerasspirea Koekoeksbloemen en Kattenstaarten, maar ook de Brede wespenorchis.  Er broeden 67 vogelsoorten waaronder Dodaars, Blauwborst, Waterral, Ijsvogel, Nachtegaal, Roodborsttapuit en Sprinkhaanrietzanger. Ook de bever is hier volop actief.

Dus, laarzen of waterdichte schoenen meebrengen.

Zie verder: Elsbeemden

Waar
Elsbeemden
Maasbreeseweg 117a (en dan op de eerstvolgende zijweg rechtsaf (vanuit Sevenum). Dit is een zandpad; P-ruimte na 200 m)
Sevenum
Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Piet Segeren

IVN De Maasdorpen

Ontdek meer over

Deel deze pagina