Bewogen geschiedenis van de Maas en zijn landschap

Lezing over de bewogen geschiedenis van de Maas en zijn landschap

Spreker: Hans de Jong

De 925 km lange Maas ontspringt op de noordhelling van het Plateau van Langres. Door Noord- Limburg stroomt de Maas en passeert vele dorpen van Horst aan de Maas. Hoe zijn onze Maasterrassen ontstaan? Waar stroomde de Maas vroeger?

Zo’n twintig miljoen jaar geleden, was de Maas nog een kort riviertje dat in het gebied van de huidige Ardennen ontsprong. Door tektoniek, het opheffing en verzakking van delen van de aardkorst, is de loop van de rivier veranderd. Oorspronkelijk was het gebied van de Ardennen een hooggebergte maar door erosie van miljoenen jaren is dit afgevlakt tot een golvende vlakte. Gedurende de laatste vijf miljoen jaar is het gebied van de Ardennen weer heel langzaam opgeheven.

Twee miljoen jaar geleden mondde de Maas in de buurt van Keulen uit in de Rijn. Tijdens de voorlaatste ijstijd is het huidige Maasdal ontstaan.

Hans de Jong is een zeer bekende geoloog en zal in zijn lezing uitgebreid aandacht schenken aan de ontwikkelingen van de Maas in de afgelopen tijden. Hans is een boeiende spreker en heeft veel kaartmateriaal en prachtige foto’s die zijn lezing heel interessant maakt!

Deze lezing is een opstap voor de excursie, georganiseerd door de IVN de Maasdorpen, die op zaterdag 14 oktober zal plaatsvinden naar de Ardennen in België.

Zie ook hiervoor de website www.ivn.nl/afdeling/de-maasdorpen.

 

Foto: Hans de Jong

 

Waar
‘t Zoemhukske
Kasteellaan 3
5961 BW Horst
Bezoek website Bekijk op Google Maps
  • Kosten: Gratis
  • Aanmelden verplicht: Nee

Ton Wismans

Contactpersoon IVN De Maasdorpen +31(0)77 46 737 20

Ontdek meer over

Deel deze pagina