Fietstocht (2017)

15 juli

Bij fraai fietsweer is zaterdag 15 juli de jaarlijkse fietstocht gehouden; over stiekeme weggetjes en onverwachte paden. Piet Hoebers kent ze allemaal: naar Broekhuizen, Ooyen en via Swolgen weer terug.

Op de diverse stopplaatsen voor de middagpauze vertelde Piet o.a. over oorlogsmonumenten en kastelen, maar ook over de Maasterrassen en de ingenieus aangelegde waterlopen die de regio van de juiste hoeveelheid water voorzien.

De middagpauze bij Blueberrie Hill, heerlijke blauwebessenvlaai, bleek een goede greep.

Bij het bezoek aan Huize de Kolck, sinds 1904 een boerderij in U-vorm met gracht en oprijlaan, werden de fietsers opgewacht door de huidige bewoners van het pand. Zij vertelden over de geschiedenis van het huis, de herbouw en over de huidige boerderij. Het verhaal was zo boeiend dat enkele fietsers het vertrek van de groep misten en in verhoogd tempo de anderen moesten opzoeken. Dat is gelukt!Uitleg Huize de KolckHet volgende deel van de tocht stond in het teken van de inrichting van de hoogwatergeul tussen Ooyen en Wanssum. Piet kon er alles over vertellen: het archeologisch onderzoek, dat overigens weinig heeft opgeleverd, en wat er allemaal moet gaan gebeuren in het gebied. Behalve de door Staatsbosbeheer aangelegde vijvers in ’t Sohr is er nog niet veel te zien, maar de aannemer staat te popelen; er is namelijk getekend voor een oplevering in 2020. Volgend jaar of een jaar later nog eens gaan kijken?

Aan ‘t Sohr, de laatste stopplaats, werd Piet Hoebers bedankt voor een prachtige en leerzame fietstocht, om vervolgens via Swolgen en Meterik de 32 kilometer vol te maken.