Fondsenwerving voor groene buurtinitiatieven

Om de wensen van jullie buurtinitiatief te realiseren, heb je mensen, vrijwilligers en materialen nodig. Veel kan je zelf of via jullie netwerk regelen. Wordt je project groter dan heb je budget nodig voor bijvoorbeeld professionele hulp voor het ontwerp en de aanleg, of materialen voor aanplant, onderhoud, activiteiten en educatie.

Op deze pagina vind je tips over hoe je fondsenwerving kan aanpakken en wie je daarmee kunnen helpen.

(Gelderse ) subsidies en fondsen

Provincie Gelderland

  • Inwonersinitiatieven voor biodiversiteit is speerpunt in provinciaal natuurbeleid.  
  • Financiering voor initiatieven gericht op leefbaarheid verloopt via het Oranje Fonds – Verbind je buurt 
  • Via Crowdfunding voor Natuur kun je zelf geld ophalen voor je biodiversiteitsinitiatief én aanvullend een bijdrage van de provincie krijgen.  
  • Wil je een Do-It-Yourself Tiny Forest; een inheems minibosje van minimaal 100m2 op privaat terrein? Dan kun je je aanmelden bij IVN Gelderland voor een cursus en een startbedrag.  
  • Voor grondeigenaren op privaat terrein waarbij minimaal 1000m2 robuuste bos- en streekeigen landschapselementen wordt aangeplant kun je terecht bij Landschapsbeheer Gelderland 
  • Op dit moment zijn er bij ons geen provinciale subsidiemogelijkheden bekend voor buurtinitiatieven gericht op klimaatadaptatie

Waterschap

Waterschappen willen steden en dorpen klimaatbestendig maken. Geen natte voeten of hittestress. Om drinkwaterzuivering betaalbaar te houden, wordt regenwater afgekoppeld van het riool.  

  • Waterschap Rivierenland heeft een regeling specifiek voor kleine tot grotere inwonersinitiatieven om te vergroenen, ontstenen, en regenwater op te vangen.  
  • Waterschap Vallei&Veluwe, let op! het budget voor inwonersinitiatieven 2023 is al besteed.  
  • Subsidie Gelders Waterschapsfonds van Waterschap Rijn en IJssel, Waterschap Rivierenland en Waterschap Vallei en Veluwe om cultuur- en natuurprojecten in de regio die aan water gerelateerd zijn, financieel mogelijk te maken. 

Gemeente

Gemeenten helpen graag initiatieven van bewoners verder. Dat kan vanuit allerlei verschillende beleidsterreinen zijn zoals gezondheid, leefbaarheid, speelbeleid, klimaatadaptatie, biodiversiteit. In grotere gemeenten zijn er per wijk wijkregisseurs, wijkteams, wijkmakelaars die als eerste aanspreekpunt fungeren en kijken welke mogelijkheden het beste bij jouw initiatief past. In andere gemeenten kun je contact zoeken met een beleidsmedewerker groen/natuur/landschap of gezondheid of het lokale natuur- en milieueducatiecentrum.  Tip: zoek op “adoptiegroen”, “boomspiegel”, “boomtuintje”, “geveltuintje”, “regenton + subsidie” binnen de website van de gemeente.  

Gemeenten kunnen bijdragen met geld maar ook in natura (gebruik van grond, materialen zoals wilgentakken, bomen of speeltoestellen) of helpen bij de uitvoering van onderhoud en of beheer.

Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt graag projecten op het gebied van landschap, biodiversiteit en educatie. Elke provincie heeft een lokale afdeling PBC-fonds die aanvragen behandeld, zo ook Gelderland 

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds wil meer mensen actief betrekken bij de samenleving. Belangrijke thema’s zijn dat mensen elkaar ontmoeten, zorgen voor elkaar en nog meer mensen de kans krijgen om een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Hebben een telefonische spreekuur voor vragen. www.oranjefonds.nl. Burendag is ook een initiatief van het Oranjefonds. 

Jantje Beton

Financieren plekken om kinderen buiten te laten spelen (speeltuin/ schoolplein of buurtvereniging). Doe de quickscan op de site 

Postcode Loterij Buurtfonds

Het Postcode Loterij Buurtfonds is er voor alle bewonersinitiatieven in Nederland, van klein tot groot. Van eenvoudige verbeteringen tot vernieuwende initiatieven die grote impact maken.  

Trees4all

GroenDoen fonds; Heb jij een goed idee om jouw leefomgeving groener te maken door bomen en struiken te planten? Dan kan dit fonds je helpen.  

VSBFonds

Thema Mens & Maatschappij; Bekijk goed welke categorieën bij jouw project kunnen aansluiten zoals “Andere ontmoetingsplekken” zoals buurt- of moestuin, maar ook “Inzet van vrijwilligers, ofSamen leven in de buurt” 

Fonds NME

Fonds NME ondersteunt initiatieven op het gebied van natuur- en milieueducatie in heel Nederland. Zowel particuliere initiatieven als projecten van verenigingen en stichtingen komen in aanmerking. Themavelden: 

  • Groen en biodiversiteit
  • Klimaatadaptatie en duurzaamheid
  • Circulaire economie

Kern met Pit

Kern met Pit daagt mensen uit om hun droom voor de buurt binnen één jaar te realiseren. Van speeltuin, pluktuin tot klusschuur voor de buurt.  

Natuur en Milieu Gelderland

Het activiteitenfonds lokale initiatieven is alleen aan te vragen door lidorganisaties van Natuur en Milieu Gelderland. Groene buurtinitiatieven sluiten aan bij de thema’s Natuur en Leefomgeving en Participatie 

Univé buurtfonds

Plezierig wonen doe je in een veilige buurt. Een fijne buurt waar mensen elkaar kennen, een praatje maken en een oogje in het zeil houden. Univé Buurtfonds helpt bij het maken van zulke buurten.

Stichting voor Elkaar

Steunt bij voorkeur projecten waarbij mensen elkaar ontmoeten, waar er ruimte is voor persoonlijk contact, dichtbij huis. Aandachtsgebieden sport, cultuur, welzijn en educatie. De donatie wordt gebruikt voor materialen zoals een klimrek, waterpomp, werkkleding etc. Alleen voor initiatieven in werkgebied Univé Stad en Land (Noord-Veluwe, de Stedendriehoek en Arnhem-Nijmegen). Ga naar de site.  

Regionale fondsen

Willen graag regionale initiatieven steunen want die kunnen ze persoonlijk waarnemen, zelf zien & beleven of samen met familie en vrienden bezoeken.  

Een overzicht van regionale en lokale fondsen in Gelderland vind je hier. 

Lokale Rabobanken kennen een Coöperatief Stimuleringsfonds. Jouw initiatief past mogelijk bij hun thema” Versterken van de lokale leefomgeving”.  

Denk ook eens aan sponsoring (door lokale MKB-bedrijven, serviceclubs)

Lokale bedrijven sponsoren om dezelfde redenen als regionale fondsen. Geeft naamsbekendheid in de regio. Dus komen ze via een project ook in contact met andere potentiële klanten. Bovendien kunnen ze kiezen voor sponsoring In natura: bijvoorbeeld via moestuinbakken, wilgentenen, wateraansluiting, speeltoestellen etc.  Misschien kun je specifieke onderdelen uit je plan laten sponsoren zoals “Adopteer een bankje” of Doneer 1m2 groen. 

Serviceclubs zoals de Rotary, Lions & Junior kamers zijn lokale non-profit organisaties die gericht zijn op een maatschappelijke missie. De leden van deze serviceclubs dragen actief bij aan sociale initiatieven en netwerken in de vorm van geld of tijd. Zij doen veel voor hun gemeenschap. Zie ook www.rotary.nl  of www.lions.nl  of www.jci.nl. Persoonlijke benaderen van actieve betrokken samenwerkingspartners of via je netwerk laten introduceren werkt het best.  

Er verandert regelmatig iets qua subsidies. Er komen nieuwe regelingen bij, anderen worden (tijdelijk) gesloten. Heb je een mooie toevoeging voor deze lijst? Is iets niet meer actueel? We horen het graag via gelderland@ivn.nl 

Bovenstaande lijst is absoluut niet compleet. In het verzameldocument “Subsidies en fondsen voor groene lokale initiatieven in Overijssel” van Natuur & Milieu Overijssel vind je wellicht nog meer passende fondsen.