JeugdNatuurGidsen


Wie jong de natuur leert waarderen zal later ook meer betrokkenheid tonen daarbij. Met de jeugdactiviteiten van IVN-Veghel willen we kinderen van alle leeftijden, samen met hun leerkrachten, (groot)ouders of begeleiders, kennis laten maken met de natuur in eigen omgeving. De JeugdNatuurGidsen en Schoolgidsen zetten zich in voor diverse activiteiten met jeugd.

Ons aanbod is voor diverse doelgroepen:

  1. Natuuractiviteiten met scholen

Schoolgidsen ’t Hurkse, actief in Erp, Boerdonk en Keldonk
JeugdNatuurGidsen van kernen Veghel en Mariaheide

  1. Publieksactiviteiten voor gezinnen en kinderen op het jaarprogramma
  2. Natuuractiviteiten voor gezinnen en kinderen bij Natuurtuin ’t Bundertje

 

Natuuractiviteiten met scholen

De Jeugdnatuurgidsen en Schoolgidsen van IVN Veghel hebben een aantal vaste activiteiten met basisscholen.

Voorop staan de verwondering, het genieten van alles wat groeit en bloeit en het bewust maken van het feit dat er veel te zien is, zelfs in een klein natuurgebied of in je eigen achtertuin.

Struinen in een nat gebied in het voorjaar.

In het voorjaar, tussen de meivakantie en de zomervakantie, worden alle groepen 6 uitgenodigd voor een ontdektocht in de Aa-broeken of in ’t Hurkske.

De jeugdnatuurgidsen gaan bij de Aa-Broeken met kleine groepjes op stap om de planten en dieren in het gebied te bekijken. Bij de rivier Aa kunnen de kinderen met schepnetjes en emmers op zoek naar waterbeestjes.

In het Hurkske hebben de schoolgidsen posten met thema’s zoals waterdieren, bloemen of insecten. Tijdens de natuurwandeling komen de groepjes langs de posten waar ze kunnen beleven wat er zoal in het bos leeft in het voorjaar.

In een periode van drie weken in mei of juni komen elk jaar klassen uit kern Veghel en Mariaheide naar deze activiteit in de Aa-broeken. Leerlingen van Boerdonk, Erp en Keldonk worden uitgenodigd voor een wandeling in Het Hurkske.

Herfstontdekkingen in het bos.

In oktober wandelen IVN gidsen met groepen in het Geerbos en in ’t Hurkske. Paddenstoelen, spinnen, kastanjes en herfstbladeren bewonderen en nader leren kennen, het is een prachtig seizoen om lekker naar buiten te gaan!

Bent u ook geïnteresseerd, wilt u meer informatie? Neem dan contact op!
Heeft u als school suggesties voor inzet van de jeugdnatuurgidsen? We gaan graag in gesprek.

Contactgegevens:
Coördinator Jeugdnatuurgidsen – kernen Veghel en Mariaheide

– Fer Kalis
– e-mail: jeugdnatuur@ivn-veghel.nl

Coördinator Schoolgidsen – kernen Erp, Boerdonk en Keldonk
– Tom van Lieshout – tel. 06 – 5176 9185 of 0413 – 36 62 55
– e-mail: secretariaat@ivn-veghel.nl

 

Publieksactiviteiten voor gezinnen en kinderen

Op het jaarprogramma van IVN Veghel staan diverse activiteiten speciaal gericht op gezinnen en kinderen.

Mei: Stekjesmarkt op Natuurtuin ’t Bundertje

Juni: Tijdens de Slootjesdagen organiseren IVN-afdelingen door heel Nederland activiteiten voor jong en oud langs de waterkant. Kinderen, begeleiders en (groot)ouders gaan zelf op onderzoek uit. Samen met de IVN Natuurgidsen ontdekken zij welke dieren en planten er in en rond de sloot, plas, beek of rivier leven.

September: Oogstfeest

Diverse activiteiten op het jaarprogramma, waar aangegeven wordt dat de activiteit ook voor kinderen bestemd is. Kinderen en jeugd die mee willen wandelen bij andere wandelingen – neem contact op met de contactpersoon om deelname te overleggen.

Zondagochtend op Natuurtuin ‘t Bundertje

Op de eerste zondag van de maand is er een IVN activiteit van 10:00 uur tot 12:00 uur op de natuurtuin. Voor meer informatie klik hier.