IVN Veghel

Het IVN wil de natuur in al haar kleur en veelvormigheid onder de aandacht van mensen brengen en daardoor bijdragen aan de verwondering en het respect voor al het leven rondom ons. Daarom is onze zelfgekozen lijfspreuk: In Voor Natuur.


Waar staan we voor:

Voor belangstellenden organiseert IVN Veghel nu al meer dan 45 jaar lezingen, cursussen, wandelingen en fietstochten in en rondom Veghel. Voor leden en donateurs staan ook wandelingen in de nabijgelegen natuurgebieden en verenigingsavonden met diverse natuurthema’s op het programma. Tevens ontvangt u ons infoblad met veel wetenswaardigheden over de natuur en milieu en uiteraard de verenigingsactiviteiten. In het voor- en najaar geeft IVN cursussen, die kunnen gaan over -in het algemeen- wat men in het voorjaar of najaar tegenkomt in de natuur. Ook worden er diverse korte cursussen gegeven over verschillende onderwerpen, alle met binnen- en buitenlessen.

IVN Veghel telt ongeveer 130 leden en donateurs.

Verenigingslokaal:

Het verenigingslokaal is de Natuurtuin het Bundertje, Patrijsdonk 53a, 5467 AC Veghel (let op het beperkte parkeerterrein ligt aan de Busselbundersweg ter hoogte van kruispunt met Tijmveld). Hier worden ook de binnenlessen en lezingen gehouden. Soms als we een grote opkomst verwachten wijken we uit naar het PieterBrueghelHuis, Middengaal 25, 5461 XB te Veghel). Veel activiteiten vinden buiten plaats; in het Geerbos (Insectentuin) of in de natuurgebieden van de gemeente Meierijstad.

Wat doen we:

De vereniging kent een bestuur en verschillende werkgroepen. Het bestuur doet wat een bestuur moet doen. De werkgroepen (de term werkgroepen doet vermoeden dat er gewerkt wordt maar eigenlijk wordt er in groepsverband aandacht besteed aan een bepaald aspect van de natuur) hebben ieder een eigen programma. Er zijn leden die met meerdere werkgroepen meedoen en leden die zich niet bij een werkgroep aangesloten hebben maar deelnemen aan de andere activiteiten (en dat kan natuurlijk ook een keer bij een werkgroep zijn).

Docenten team

Het Docententeam verzorgt de lessen van de voor-, zomer-, najaar-, en zelfs wintercursus. Ook zijn er vaak speciale cursussen waar de specialismen van onze docenten goed bij van pas komt.

Gidsen team
(Fer Kalis – tel. 0413 – 34 13 48)
Een kleine groep IVN’ners heeft de natuurgidsencursus gevolgd en zijn Natuurgids. De natuurgidsen leiden de publiekswandelingen. Ook kunnen zij ingeschakeld worden (voor een vast bedrag) bij een wandeling op verzoek, b.v. bij een bedrijfsuitje, een verjaardag, een studiedag enz.

Meer informatie kunt u hierover krijgen bij het secretariaat@ivn-veghel.nl, klik hier om een mail te sturen.

“Gidsen in opleiding” hebben als eindopdracht van hun cursus een zoektocht gemaakt: Speurtocht ‘t Lijnt – In het spoor van Mie de Heks 
(zie ook Handleiding en Oplossingen).