Geerbos en Insectentuin

Insectentuin in het Geerbos 

De leden van deze werkgroep, bekend onder de IVN’ers als de Geerboswroeters, onderhouden de insectentuin in het Geerbos. In deze verwilderde tuin worden schuil- en nestplekken gecreëerd voor allerlei insecten en o.a. vogels en amfibieën.

(kaart Insectentuin Geerbos)

Het streven is om een variatie van nectarbloemen, liefst inheems, en waardplanten voor diverse vlindersoorten hier te laten groeien en bloeien. De bijenflats bieden nestgelegenheid aan solitaire bijen en wespen. De waarnemingen worden door een aantal leden van de werkgroep bijgehouden, zodat wij weten welke bijen en wespen hier voorkomen. Op de foto een graafwesp, de gewone vliegendoder, ofwel mellinus arvensis.
Zij graaft een nestgang met aan het einde nestcellen. In elke cel stopt zij vliegen, legt daarbij een ei, waarna de larve de vliegen opeten. Na een jaar komt dan de nieuwe generatie graafwespen tevoorschijn.

De werkgroepleden en bezoekers aan de insectentuin kunnen ook genieten van alle planten en dieren die in de tuin leven. In de torrenhoek liggen oude boomstammen voor de kevers. Hier zijn ook prachtige paddenstoelen te bewonderen. Naaktslakken die zich te goed doen aan de bladeren van onze planten zijn ook welkom in de tuin. Zeker als ze zo mooi zijn als deze tijgerslak.

Nestgelegenheid voor solitaire bijen en wespen.

Bijen in het Geerbos

Een bijenverhaal van IVN-Veghel
Foto’s Pieter van Breugel (39 pagina’s met informatie over solitaire bijen en wespen).

Kijk ook eens in de Geerbos en Insectentuin fotogalerij

Bent u ook geïnteresseerd, wilt u meer informatie? Neem dan contact op!

Contactgegevens:
Werkgroepen – Geerbos en Insectentuin
Coördinator – Peter Otte

Tel: 06 2861 1246
e-mail: secretariaat@ivn-veghel.nl