Natuurtuin ‘t Bundertje

Natuurtuin ’t Bundertje, Natuur- en milieueducatiecentrum, partner van IVN Veghel

Natuurtuin ’t Bundertje vormt een groene oase in de woonwijk, waar de wijken de Bunders en ’t Ven elkaar ontmoeten. Gemeente Meierijstad heeft hier een centrum voor natuureducatie ingericht. Kinderen leren over de planten en dieren in de tuin. Vrijwilligers uit de wijk doen klussen, begeleiden kinderactiviteiten, schenken koffie en denken mee over de inrichting van de tuin. Wijkbewoners wandelen in de tuinen – kruidentuin, vlindertuin en bloemenweides – of komen naar de dieren kijken.

IVN Veghel heeft een vaste plek op de natuurtuin voor onze schoolgidsen, lezingen en cursussen. IVN gidsen ondersteunen educatieve activiteiten van de natuurtuin. Ook zijn er vanaf 2022 vaste natuurochtenden: elke 1e zondag van de maand van 10.00-12.00 uur. Bezoekers, met of zonder kinderen, worden uitgenodigd om een kijkje te komen nemen en mee te doen. Er is elke maand een thema die interactief met bezoekers wordt gepresenteerd.

Voor alle programma’s van IVN Veghel en Natuurtuin ’t Bundertje geldt in 2022 dat de regels op dat moment van Corona worden gerespecteerd. Kijk op ons nieuwsberichten voor de status van deze activiteiten.

Natuurochtenden op zondag in 2022, 10.00-12.00 uur

Evenementen van IVN Veghel in samenwerking met Natuurtuin ’t Bundertje

Kinderboerderijdag met Stekjesmarkt op zaterdag 21 mei, 13-16 uur

Kinderboerderijdag is voor het hele gezin een leuke middag met dieren en spelletjes.

De Stekjesmarkt is een gelegenheid om plantgoed te ruilen. Tuinliefhebbers nemen stekjes mee uit eigen tuin die ze over hebben. We wisselen informatie, zaadjes en plantjes uit, alles met gesloten portemonnee. Heb je zelf niets aan te bieden? Dat hindert niet! Het aanbod is doorgaans groot. Door planten uit te wisselen kunnen wij in onze tuinen de biodiversiteit vergroten en bij- en vlindervriendelijke planten leren kennen.

Oogstfeest op zondag 25 sept 2022, 13.00-16.00 uur

Een feest voor jong en oud om te vieren dat er geoogst kan worden door de mensen en in de natuur. Informatieve kramen, culinaire proeverijen met natuurlijke ingrediënten, ambachten en spelletjes – kom ontdekken wat de natuur, de natuurtuin en het IVN in de herfst oogsten!

Voor basisscholen, BSO en kinderopvangorganisaties zijn buitenlessen op de Natuurtuin op maat te regelen. Het aanbod van buitenlessen, seizoensactiviteiten, leskisten en onderzoekmaterialen voor diverse leeftijden is op te vragen bij de Natuurtuin, zie contactgegevens onderaan.

Nieuwbouw ‘t Bundertje

nieuwbouw 't Bundertje

De nieuwbouw is in november 2021 opgeleverd. Door de grote ramen aan de voorkant kijk je uit op het Duits Lijntje, een ecologische verbindingszone – de natuurtuin ligt tegen deze natuurlint aan. Achter het gebouw zijn de dierenverblijven met een uitloop naar de weides. Aan de voorkant de kruidentuin, moestuin en vlindertuin, onderhouden door vrijwilligers van IVN en natuurtuin. Een rustplek in het groen voor alle bezoekers! Bij het blote-voetenpad en de bodemdierentuin  kunnen kinderen op ontdekking in de natuur.

 

IVN vrijwilligers in de kruidentuin tijdens de bouw van de nieuwe natuurtuin.
Vrijwilligers in de kruidentuin

 

Kinderen helpen om de dieren te verzorgen.

Kinderen helpen om de dieren te verzorgen.

 

IVN Modderdag op de natuurtuin.

modderdag

 

Spinnentelling met een zoekkaart

Spinnentelling met een zoekkaart

 

De stekjesmarkt en het oogstfeest

De stekjesmarkt en het oogstfeest

Bezoekadres:  Patrijsdonk 53a, 5467 AC Veghel.

(kaart Natuurtuin ‘t Bundertje)

Postadres: Natuurtuin ‘t Bundertje, Gemeente Meierijstad Postbus 10.001
5460 AD Veghel

Openingstijden:

Via facebook aankondigingen van activiteiten: https://www.facebook.com/natuurtuinbundertje

Contact, Email:

Logo 't Bundertje en gemeente