Wandelingen

In de afdeling Valkenswaard-Waalre zijn verschillende werkgroepen actief op het gebied van wandelingen.

Publiekswandelingen

Zowel in de gemeente Valkenswaard als in de gemeente Waalre worden jaarlijks 6-10 wandelingen georganiseerd waaraan iedereen kan deelnemen. De tochten worden begeleid door IVN-gidsen en deelname is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Kijk bij Activiteiten voor het programma. Het wandelingenoverzicht voor 2022 kun je downloaden.

Contactpersoon:
Emile Weijters, tel. 040-2075670 of e-mail e1000acmw@gmail.com

Wandelroutes

paaltjeswandelingen IVN Valkenswaard-WaalreIn de gemeente Waalre zijn 3 wandelingen uitgezet d.m.v. paaltjes met een blauwe kop, en één wandeling met paaltjes met witte kop.
Voor deze wandelingen is een gratis folder beschikbaar in het Huis van Waalre en op de startpunten. De startpunten zijn dichtbij een café of restaurant met voldoende parkeergelegenheid.

De volgende wandelingen zijn beschikbaar:
Aalsterheidewandeling
Start: De Hut van Mie Pils, Aalst - lengte: 4 km
Heikantwandeling
Start: 't Brabants Genot, Waalre - lengte: 4 km
Gemeentehuiswandeling
Start: Stationskoffiehuis, Aalst-Waalre - lengte: 6 km, in te korten tot 4 km
Rondje Wolders Ven
Start: ingang Burgemeester Ossepark, Aalst-Waalre - lengte: 1 km

De folders zijn ook te downloaden van deze site, evenals de GPS-tracks van de routes. Kijk bij Natuurinfo -> Folders en routes
Met de smartphone op pad? Probeer eens de gratis IVN routeapp, te downloaden voor Apple- en Android-toestellen. Hierin staan onder andere de vier paaltjeswandelingen. Beschrijvingen van de Aalsterheidewandeling, Gemeentehuiswandeling en Heikantwandeling staan ook in de (gratis) app izi.travel.

Naast onderhoud en ontwikkeling is binnen de werkgroep wandelroutes ook ruimte voor praktisch (veld)werk, theoretisch onderzoekswerk en het uitwerken van schriftelijk materiaal (bijvoorbeeld een folder).
Voel je je op enigerlei wijze aangetrokken tot de activiteiten van de werkgroep, dan verwelkomt zij je graag in haar midden.

Contactpersoon is Cor de Jong, tel. 040-2115479 of e-mail cfjdejong@versatel.nl.

Wolders Ven

In het Burgemeester Ossepark achter het gemeentehuis van Waalre ligt vakantiehuis Het Wolders Ven. Groepen langdurig verzorgden en verpleegden krijgen de kans om hier een week van een verzorgde vakantie te genieten.

Van maart tot november begeleidt een tiental gidsen bij toerbeurt de ruim 1 uur durende wandelingen. De meeste gasten (6 à 8) bekijken de natuur vanuit hun rolstoel, sommigen kunnen lopen met behulp van rollator of stok, of aan de arm van een verzorgster.

We vertellen het een en ander over de ontstaansgeschiedenis van Het Wolders Ven, de stuifduintjes, de vennen, flora en fauna, en over wat we zoal onderweg tegenkomen. Gemiddeld worden er zo'n 15 wandelingen per seizoen gehouden. Meestal duwen we zelf ook wel een rolstoel.

Contactpersoon: Annelies Wagter, e-mail awpwagter@gmail.com.

Wolders Ven