Vlindertuin Waalre van maand tot maand

Bijna elke week is de onderhoudsploeg aan het werk in de Vlindertuin. Altijd is er wel iets te doen en te beleven. Lees mee!

23 september: Mini

Het vlinderseizoen loopt op z'n eindje. De herfstasters doen nog enorm hun best maar verder staat er niet veel meer in bloei. Helaas, geen atalanta's, slechts één dagpauwoog, en een paar vuurvlindertjes. Qua vlinders hebben we wel eens betere nazomers gehad.

Wel is het heerlijk werkweer. Tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe seizoen. In de moestuin kan wat winterrogge gezaaid worden. Op de plek waar in het voorjaar de judaspenning zo aanlokkelijk was voor oranjetipjes, wordt daarvoor meer plaats gemaakt. 

En toch even kijken: zijn de salamandertjes er nog? Jawel hoor, onder het houtblok waar er vorige week twee zaten, schuilt er nog eentje. Wat een kleintje, vergelijk maar eens met de pissebed die ernaast zit.

salamander en pissebed

16 september: Gezellige kindermiddag

'Dankzij' Corona zijn er in 2020 maar drie kindermiddagen geweest. Vandaag de laatste, wel een waardige afsluiter van het seizoen. Het is heerlijk nazomerweer en dat heeft blijkbaar veel mensen op ideeën gebracht. Al vroeg staan de eerste kinderen voor de poort.

Enorm veel vlinders zijn er niet (de herfstasters moeten nog goed in bloei komen) maar andere diertjes zijn er genoeg. Bijen, wantsen, mieren en zelfs twee mini-salamandertjes onder een blok hout. "Wat eten ze?" Daar kunnen de begeleiders nog iets van leren. We vermoeden vliegjes en dat klopt volgens internet. Maar van regenwormen houden de salamanders ook!

Het 'beest van de maand' is de spin. Tja, daarvoor had het wel iets minder warm mogen zijn. Er komen een kruisspin en een krabspin voorbij, en dat is het wel. Beter gaat het met de spinnenknutsels. Het spinnenweb van kastanje, cocktailprikkers en wol gaat de kinderen goed af. Na even oefenen lukt het knippen van een spinnenweb uit een vouwblaadje ook uitstekend.

Zo vliegt de middag voorbij. Pas tegen 4 uur vertrekken de laatste bezoekers. We hebben al zin in de kindermiddagen van 2021!

kindermiddag vlindertuin

8 september: Tuinkat?

Konijnen, kippen, reeën, muizen, eenden: allemaal zijn ze weleens geturfd als bezoeker van de Vlindertuin. Maar wat zit er op dinsdagmorgen op de bank bij het schuurtje te wachten, een jong katje! Harry vertelt dat hij het beestje in het weekend ook al zag zitten.

Een foto maken valt nog niet mee. Het katje is nogal schuw en blaast de aftocht wanneer er iemand te dichtbij komt. We houden in de gaten of we een echte tuinkat gaan krijgen. Hij mag op muizenjacht!

kat in vlindertuin

2 september: Toch populair

De siertuin staat vol met planten die volgens boekjes of internet aantrekkelijk zijn voor vlinders (en/of andere insecten). In de praktijk valt dat soms tegen. Zo hebben we op de sedum zelden vlinders kunnen betrappen, terwijl deze toch bij de Vlinderstichting in de top 10 van vlinder-nectarplanten staat! 

Zodoende is de plant op sommige plekken overgroeid geraakt. Een plant die geen publiekstrekker is hoeft niet zo in het oog te vallen ... Maar kijk, er is hoop. Misschien omdat door het droge weer van de afgelopen weken de tuin momenteel niet zo bloemrijk is, trekt de sedum ineens wél de aandacht van rondvliegend grut. Het blijkt een echte verzamelplaats voor kleine vuurvlinders te zijn. Da's mooi, toch?

kleine vuurvlinders op sedum

26 augustus: Kindermiddag met storm

De tweede kindermiddag van het seizoen en deze keer hebben we minder geluk met het weer. Er is een echte zomerstorm voorspeld!
De voltallige begeleidersploeg hoeft daarom niet aan te treden, maar op halve kracht zijn we er gewoon. Intussen weten we wel dat er áltijd wel belangstellenden zijn, hoe slecht het weer ook is.
Inderdaad, drie kinderen komen binnengewaaid en gaan zeer enthousiast aan de slag. Twee witjes worden - tegen de verwachting in - toch nog gespot! Het beest van de maand (de libel) heeft geen zin om te vliegen. Dankzij het knutselwerk is hij er wel bij vandaag. Een takje, wat klei en esdoornvleugeltjes: dat is alles wat je nodig hebt.

libel knutselen

5 augustus: Jonge dagpauwoogjes

In de Vlindertuin staan op veel plekken brandnetels. Regelmatig ontdekken we er rupsen op, bijvoorbeeld van de atalanta, gehakkelde aurelia of dagpauwoog. Maar ja, zóveel brandnetels ... er moet ook nog gewerkt worden, je kunt niet alleen maar brandnetels bekijken!

dagpauwoogrups op brandnetelGelukkig zijn we met meer vrijwilligers, dus het hangt niet van één paar ogen af. Tip op 5 augustus: kijk eens bij het pad naar de composthoop. En ja hoor, daar is een complete dagpauwogencreche. Grote rupsen knabbelen tevreden aan de brandnetels. 50 stuks zijn er zeker wel! De lege huidjes laten zien dat er al langer flink wordt doorgegeten. Mooi zo, laat de volgende generatie maar komen.

dagpauwoog lege rupsenhuiden

28 juli: Vlinderperspectief

Als menselijke bezoeker door de Vlindertuin lopen, is een genot. In de siertuin staat heel veel in bloei. De kleuren spetteren je tegemoet!
Maar hoe zou het eruit zien in de ogen van een vlinder, die boven ons hoofd komt aanfladderen? Nou, een beetje zoals op onderstaande foto - genomen vanaf de bovenste tree van een keukentrapje (ongeveer 3 meter hoogte). Geen wonder dat er momenteel zoveel vlinders in de tuin zijn, mmm ...

vlindertuin waalre vlinderperspectief(Foto: Harry Koopmans)

22 juli: Kindermiddag

Toch nog, de allereerste publieksactiviteit van dit vlinderseizoen. Tot nu toe waren er geen rondleidingen, scholenbezoeken of openbare nachtvlinderavonden. De kindermiddagen van april t/m juni moesten ook afgelast worden maar in juli zijn de coronamaatregelen zo ver versoepeld dat we het weer aandurven. 

Niet teveel reclame, alleen op onze eigen website en in het plaatselijk weekblad komt een aankondiging. Toch hebben genoeg mensen het nieuws opgepikt, tot uit België! Al vóór 2 uur melden zich de eerste bezoekers. Handgel staat klaar en in de tuin is ruimte genoeg om groepjes onderling op anderhalve meter te houden. Het weer en de tuin werken fantastisch mee: ca. 22 graden, regelmatig een zonnetje en heel veel bloeiende planten. Dus zijn er veel vlinders te zien. Kinderen en volwassenen kunnen op hun gemak genieten. En dat doen de kindermiddagvrijwilligers ook (wel wat minder op hun gemak, de bezetting is niet voltallig vanwege de zomervakantie).

De kinderen speuren enthousiast, en willen na afloop van de tocht bijna allemaal vlinders knutselen. Zo vliegt de tijd voorbij. De laatste bezoekers gaan pas na 4 uur weg. Wat was het gezellig.

vlindertuin kindermiddag

15 juli: Een paradijsje

Na het droge voorjaar valt nu regelmatig wat (of zelfs veel) regen. Met tussendoor mooie, zonnige dagen. De siertuin bloeit en schittert. Natuurlijk is dit stukje vlindertuin ook geweldig in de nazomer, wanneer de herfstasters bloeien. Maar in juli is de bloemenzee diverser. Bijvoorbeeld phlox, crocosmia, zeepkruid, guldenroede, kogeldistel en majoraan doen hun uiterste best om insecten te lokken.

hommels op kogeldistelOp de kogeldistel vallen vooral de hommels op. Majoraan is een allemansvriend. Hier vinden ook bijen en vlinders iets van hun gading. Wat een paradijsje!

landkaartje op majoraan

7 juli: De vlinders zijn er weer

Met vlinders is het altijd wat, lijkt het wel. Zie je ze niet, dan is het te koud, of te heet; te nat, of te droog; te vroeg, of te laat; te winderig; of niets van dat alles en dan zit je in de vlinderdip. Meestal tijdens een paar weken in juni. Ideaal vlinderweer en toch fladdert er niets ...

Maar gelukkig, de dip is weer voorbij. Tien soorten afvinken tijdens de wekelijkse telling kan weer gebeuren! Zoals een verse atalanta op een verse vlinderstruik.

atalanta op vlinderstruik

3 juli: Overal bloemen

De regen van de laatste weken - hoewel soms wat overvloedig - heeft de tuin goed gedaan. Vijver en poelen gevuld, dorstige planten gedrenkt. Onze echte zomerbode, de majoraan, is in bloei gekomen. Heerlijk voor vlinders, hommels en bijen! Bij de ingang geurt de bloesem van de zilverlinde. In de siertuin is er een kleurenfeestje. Wit, geel, roze, rood, paars, blauw: het is er allemaal en overal zoemt het. Wat een genot!

bloeiende vlindertuin

17 juni: Rups is lekker

Soms zit het mee, soms zit het tegen. Dat geldt voor mensen en ook voor rupsen. Tijdens het wieden beweegt er ineens iets groens op het pad. Wat is dat? Het groene vlekje trekt een sprintje en blijkt een tandem te zijn: rups onder, volwassen insect boven.
Hier is een rupsendoder aan het werk! De rups wordt naar het holletje van de rupsendoder gesleept, waar er een eitje bij gelegd wordt. De larve van de rupsendoder kan zich vervolgens tegoed gaan doen aan de rups. Tja, zo gaat dat soms in de natuur ...

rupsendoder met rups

9 juni: Wijnruit is lekker

Stiekem, bijna ongemerkt, zijn de koninginnenpages weer langs geweest in de tuin. In de kruidenhoek, waar ze zich het beste thuisvoelen, zijn ook dit jaar weer eitjes op de venkel gelegd.

Koninginnenpages lijken een voorkeur te hebben voor jonge, kleine planten. Vast heerlijk mals, maar ook zó opgegeten. De rupsen hebben een kale steel achtergelaten en zijn vertrokken naar de buren. Niet een nieuwe venkel, nee ze hebben weer eens de wijnruitplanten verkozen. Want ook wijnruit is lekker (volgens koninginnenpage-rupsen dan).

rups koninginnenpage op wijnruit

26 mei: Even genieten

Stop. Meteen bij het binnenkomen van de Vlindertuin valt de felle rode vlek in de siertuin op. Jawel, het is weer zover: onze pluk vaste papavers staat in bloei. De vuistgrote rode bloemen kunnen niet over het hoofd gezien worden. Niet door mensen én niet door hommels!

Dat is dus even stilstaan en genieten. Het duurt maar kort, misschien daardoor is het extra mooi?

papaver bloei

20 mei: Digitaal op pad

Geen Kindermiddagen voorlopig, maar kinderen blijven toch echt welkom! Om ze ook iets te doen te geven, zijn onze digitale speurtochten weer van stal gehaald.

Tijdens de Open Dag in 2018 konden kinderen met smartphone een rondje door de tuin lopen. Jonge kinderen op zoek naar natuurplaatjes, oudere kinderen met een aantal opdrachten. Met wat kleine aanpassingen kunnen de routes in coronatijd opnieuw prima dienst doen!

Hoe gaat het in z'n werk:

  • Installeer de gratis IVN route-app
  • Zoek de Speurtocht Vlindertuin Waalre (kies de variant t/m 7 jaar of de versie vanaf 8 jaar) en download deze gratis
  • Download eventueel ook de antwoordkaart; in de Vlindertuin hangen exemplaren op papier maar deze kunnen toevallig op zijn
  • Neem een potlood mee en ga op pad in de Vlindertuin; hier heb je geen internetverbinding meer nodig
  • Veel plezier!

digitale speurtocht Vlindertuin Waalre

12 mei: Zwamtijd

De typische 'Flintstone' banken in de Vlindertuin zijn van robuust eikenhout maar wel onbehandeld. Dat betekent: ze zijn toch echt onderdeel van de natuur en gaan niet eindeloos mee zoals een kunststof of gebeitste bank.

Dat is te zien! Al heel wat jaren hebben we in het voorjaar een 'vaste gast' op de bank bij de heideheuvel. De zwavelzwam begint als bleekgele knop en kan zo groot worden als een ontbijtbord (of een stapel ontbijtborden). Ook in 2020 is-ie er weer. Wat een mooi natuurverschijnsel.

zwavelzwam op eiken bank

6 mei: Op jacht

Het voorjaar is al een tijdje aan de gang. Opschietende planten, allerlei bloemen en steeds meer actieve kleine beestjes. Er is volop leven in de tuin! Daar willen de jagers natuurlijk van profiteren. Zoals de mooie, gele krabspin die we op de picknicktafel aantreffen. Eigenlijk zit-ie een beetje verkeerd. In een gele bloem, goed gecamoufleerd, heeft hij veel meer kans om een lekkere prooi te verschalken.

krabspin

29 april: Nieuwe bijen

Een paar jaar geleden stond er elk jaar een bijenkast op onze heideheuvel. Helaas kwam daar een eind aan toen onze 'huisimker' een winter met veel bijensterfte beleefde.

Maar hoera: Christine, beginnend imker uit Aalst, zocht een plek voor haar eerste eigen volk en kwam bij de Vlindertuin terecht. Welkom! Vandaag arriveerde de kast. Ideaal transportweer, want niet zo warm als de weken hiervoor. Dan zijn de bijen wat minder actief.

Nadat er op de heuvel een plek was voorbereid met betonblokken en houten palen, mocht de kast op z'n plek. Luikje open ... welkom nieuwe bijen!

bijenkast vlindertuin 2020

22 april: NAT

Tja, een buitje regen, wat zou dat weer welkom zijn. Helaas, volgens de weersvoorspellingen blijft het nog droog tot en met het weekend. Toch is het vandaag NAT in de Vlindertuin. Na een middagje boenen eerder deze week, heeft Harry bijna alle 'gewone' banken in de tuin in de beits gezet. Overal ligt een waarschuwing bij voor eventuele bezoekers. Dat is nodig (net als het nieuwe laagje beits)!

vlindertuin schilderswaarschuwing

16 april: Op zoek naar spinnenwebben

Doordat er op veel meer momenten in de tuin gewerkt wordt, merken we dat de tuin best veel bezoekers trekt. Logisch eigenlijk, heel veel is er in Nederland momenteel niet te doen en dan is een 'ommetje tuin' een aardige manier om een frisse neus te halen.

Vandaag komt een vader met vier basisscholieren langs. Opdracht van de juf: maak een boswandeling en zoek zoveel mogelijk dingen die op het natuur-opdrachtformulier staan. De kinderen willen nog een spinnenweb scoren! Mazzel, want daar hebben we (vanwege de kindermiddagen) een plantenspuit voor. Net als in de herfst zie je een 'bedauwd' spinnenweb veel beter dan een droog web. 

De kinderen gaan met de fles op pad. Zoeken, zoeken. Het valt nog niet mee! Maar kijk, in de klimop zit wel wat. Als het web natgespoten wordt komt de spin zelfs een kijkje nemen!

spinnenweb

31 maart: We werken gewoon door!

Al jarenlang is het gezellig werken op dinsdagmorgen. Even kletsen bij binnenkomst, dan de handen uit de mouwen en tot slot koffiepauze aan de picknicktafel.

We hebben een flinke picknicktafel maar als we de voorgeschreven afstand van 1,5 meter aanhouden, passen we daar toch niet met de volledige dinsdagmorgenploeg omheen ...

Ai, geen koffiepauze dus. Toch kriebelt het bloed van de rechtgeaarde vlindertuinier. We laten ons mooie plekje niet zomaar verkommeren! En zo zijn er op meerdere momenten in de week één, hoogstens twee tuiniers aan de gang. Er is altijd wat te doen en bij mooi weer blijft de Vlindertuin een heerlijke plek om bezig te zijn!

keizerskroon

17 maart 2020: Cadeautje voor Mariëtte

VlindertuinglasDe dinsdagochtendploeg wist het al een tijdje. Mariëtte, sinds de oprichting van de Vlindertuin actief bij het onderhoud (en nog heel veel andere zaken!) zou gaan stoppen als tuinvrijwilliger. Maar pas in het voorjaar ...

De winter is voorbij gevlogen, en op 17 maart is ineens het officiële afscheid! Zo'n trouwe, gezellige en actieve vrijwilliger mogen we natuurlijk niet zomaar laten vertrekken. Bernard had gezorgd voor een speciaal vlindertuinpresentje waardoor Mariëtte hopelijk nog vaak met plezier aan haar tuinjaren zal terugdenken. En ze mag altijd aanwaaien voor een bakje leut!

Vlindertuin afscheid Mariette

3 december: Superzeldzaamheid

Aan het eind van de dinsdag(werk)ochtend komt ineens een bezoekster binnen. Da's apart, in deze tijd van het jaar loopt er niet vaak iemand met fototoestel in de tuin rond.
De bezoekster heeft niet alleen haar fototoestel, maar ook een plattegrondje bij zich. Het blijkt geen insectenliefhebster maar een paddenstoelenfanaat! En ja, dan vertelt Bernard dat bij de reguliere nachtvlinderploeg ook iemand zit die dol is op paddenstoelen. Hij heeft kort geleden een bijzondere bewoner van de tuin ontdekt: de gele hersentrilzwam.

Gemeld op waarneming.nl, en dan komen er dus anderen voor langs! De gele hersentrilzwam is te bewonderen op één van onze flintstonebanken. Daar mag-ie uitgebreid op de foto en raakt bovendien een klein stukje kwijt (dit is bedoeld om thuis microscopisch onderzoek te doen). Maar eigenlijk kan het niet missen volgens onze paddenstoelenjaagster: op de bank groeit namelijk ook de korstzwam waarop de gele hersentrilzwam parasiteert. Een superzeldzaamheid, we kunnen er trots op zijn!

gele hersentrilzwam

8 oktober: Brandnetelthee

Weer een nieuwe opdracht in de #2uurnatuur challenge van het landelijk IVN: #naturesnacks, maak zelf brandnetelthee. Da's makkelijk in de vlindertuin want hier staan de netels in de herfst schouderhoog. De jonge topjes gaan in het hete water, dan 10 minuten wachten. Mmm, brandnetelthee? Nou ... er zijn wel lekkerder smaakjes. Maar goed, alweer een opdracht afgevinkt en tussendoor alle infobordjes gepoetst en opgeborgen (want het vlinderseizoen is immers voorbij).

brandnetelthee

5 oktober: Op zoek naar #creepycrawlers

Het vlinderseizoen is voorbij. Met zulke lage temperaturen, plus veel wind en regen, vliegt er ook niet veel meer. Maar toch zijn er nog allerlei diertjes in de tuin te vinden. Dat blijkt wel bij de challenge #creepycrawlers die hoort bij de #2uurnatuur campagne van het landelijk IVN.

Simpelweg doen wat zoveel kinderen doen tijdens schoolbezoeken en kindermiddagen: dood hout optillen en je verwonderen. Er zijn tijgerslakken, zwarte kevertjes, engerlingen, duizend- en miljoenpoten en natuurlijk pissebedden. Maar ook een alpenwatersalamandertje dat zo te zien al een goed plekje heeft gezocht voor de winterrust. Die mag op de campagnefoto!

alpenwatersalamander in winterrust

18 september: Asterfeestje

Er vliegen niet zulke grote aantallen vlinders rond als we gewend zijn in september, maar toch weten we met onze bloeiende herfstasters wel wat fladderaars te lokken. Vooral de hoge paarse variant - die 's middags zo heerlijk in de zon staat - heeft grote aantrekkingskracht. Dagpauwoog, gehakkelde aurelia, kleine parelmoervlinder, atalanta en speciaal voor 2019 de distelvlinder brengen graag een bezoek!

distelvlinder op paarse aster

3 september: Nieuw oud hout

Voor de meeste Vlindertuiniers is de vakantie voorbij. Aan de slag, lekker werken in de tuin! Het blad begint (gelukkig) nog niet zo te vallen. De harken mogen nog even in het schuurtje blijven. 

Het schuurtje ... waar is de houtstapel?? Omdat het hout op een schaduwrijke plek ligt en bovendien af en toe een gieter water krijgt, is het een toevluchtsoord voor kikkers, salamanders en pissebedden. Waardoor het een heerlijk ontdekhoekje is bij schoolbezoeken en tijdens kindermiddagen.

Typisch een geval van miscommunicatie dus, deze opruimactie. Wel een reden om een mooie nieuwe stapel te maken die natuurlijk ook meteen een sproeibeurt krijgt. Nu nog wachten op de terugkeer van de bewoners.

houtstapel vlindertuin

30 juli: Bezoek

Ideaal werkweer vandaag: droog, fijn zonnetje en niet zo heet. Dat betekent nog niet dat er heel veel tuinarbeid verricht wordt ... Nadat we gemopperd hebben op de hitte van vorige week en eindelijk de kruiwagen uit de schuur hebben gehaald, stopt er een klein wit autootje bij de tuinpoort. Bezoek!

Niet zomaar belangstellenden, het zijn Co en Maria! In de begintijd van de tuin hebben zij als vrijwilliger meegeholpen, totdat zij besloten om in Turkije van hun pensioen te gaan genieten. Zo af en toe zijn ze nog in Nederland en vereren dan de tuin met een bezoekje. Vandaag, gezellig. De pauze loopt daardoor wel wat uit maar ach, daar gaan we niet over zeuren. De volgende keer doen we wat beter ons best.

pauze in de vlindertuin

24 juli: Mmm, venkel

Het KNMI heeft code oranje afgegeven. Geen storm deze keer maar extreme hitte. Onder zulke omstandigheden is het niet slim om op woensdagmiddag in de tuin te gaan wieden. Het blijft deze week bij een uurtje water geven en een rondje inventariseren.

Gelukkig mag in dit weer van de Vlinderstichting een inventarisatie ook buiten de reguliere uren (10.00-17.00 uur) gedaan worden. Rond half 10 in de ochtend profiteren al de nodige vlinders van de ochtend'koelte' (25 graden ...). Turven maar! Leuke verrassing: de jonge venkel in de kruidenhoek zit vol kleine koninginnenpage-rupsen. Reden om de venkelplantjes een extra slokje water te geven. Gogogo!

rups koninginnenpage

3 juli: Zilverlinde in bloei

Als alle andere lindesoorten al zijn uitgebloeid, is onze zilverlinde pas aan de beurt. Ook dit jaar weer! Nog niet alle knoppen zijn open, dat zal de volgende dagen wel gebeuren. En dan maar afwachten of de bijen en hommels de boom weer weten te vinden. Hopelijk wordt het niet zo'n slagveld als in 2018, toen de bank onder de boom bezaaid lag met dode hommels ... 

bloeiende zilverlinde

26 juni: Na de dip

Pfff, wat is het de laatste dagen heet geweest. Met 26 graden, toch niet echt fris, is het vandaag ongeveer 10 graden koeler dan gisteren. Met zulke temperaturen gaat het hard in de tuin! De majoraan is op sommige plaatsen al in bloei. Goed nieuws, want dit is in de zomer een fantastische vlinderlokker. Zeker nu de junidip voorbij is, verwachten we dat er veel vlinders van zullen komen profiteren!

majoraan

19 juni: In de zon

Het KNMI heeft voor Noord-Brabant Code Oranje afgegeven: kans op zware onweersbuien. Het zijn van die stipjes op de kaart, dus lastig te voorspellen waar ze precies zullen vallen.

Geen weersvoorspelling om lekker met de kinderen naar de Vlindertuin te gaan voor de kindermiddag. Het viertal begeleiders kan ontspannen bijkletsen. Zo komt de thermoskan thee makkelijk leeg!

Er valt trouwens nauwelijks een druppel - eigenlijk is het gewoon heerlijk weer (alhoewel, een beetje drukkend). Na de vlinderdip komen de eerste fladderaars weer op bezoek. Distelvlinder, citroentje, koolwitje, dikkopje, gehakkelde aurelia en zelfs de kleine parelmoervlinder.

Meest bijzondere gast vandaag is een hagedisje dat van de warmte geniet op de bank bij het bijenhotel. Een leuke verrassing!

hagedis op tuinbank

14 juni: De zaag erin

Tja, de ratelpopulier naast het schuurtje moet om. Niet een dagelijkse klus voor de onderhoudsploeg dus we zoeken (professionele) hulp. Dat kost moeite, want iedereen met een motorzaag verdrinkt nu in het werk!

opruimen ratelpopulier 1Uiteindelijk biedt de Natuurwerkgroep Waalre uitkomst. Jos, net terug van vakantie en in bezit van zaag en zaagbewijs, gaat de klus klaren.
De populier geeft zich niet zomaar gewonnen! Omdat de boom gevaarlijk dicht bij het schuurtje hangt, moet er omzichtig gewerkt worden. Het is immers niet de bedoeling dat tegelijk met de boom, ook het schuurtje om gaat.

opruimen ratelpopulier 2Behalve de motorzaag moet ook de trekstang eraan te pas komen, én zelfs de handzaag. Als de boom tenslotte 'valt' (meer: blijft hangen in een vork van de eik erachter) zijn er ook heel wat zweetdruppeltjes gevallen.

opruimen ratelpopulier 3Het restant wordt keurig aan hapklare brokken gezaagd. Hiermee kan de onderhoudsploeg a.s. dinsdag weer vooruit. Tijd voor koffie met cake! Jos, bedankt voor jouw onmisbare hulp.

opruimen ratelpopulier 4

5 juni: Stormschade

De enorme onweersbui met veel wind, die op 4 juni over Zuid-Nederland trok, heeft ook zijn sporen nagelaten in de Vlindertuin.

Helaas, meteen al bij binnenkomst is te zien dat de ratelpopulier bij het schuurtje flink uit het lood staat. Hij is door de vlindertuinders geplant in 2011 nadat er op dezelfde plek een oude populier was omgewaaid. Een windgevoelige locatie dus. Maar ook deze keer is de boom precies langs het schuurtje gegaan!

In de siertuin is weinig van het noodweer terug te zien. Dat is anders in het struweel. Enkele struiken hangen zó ver over het pad dat er nauwelijks doorheen te komen is. 

Op een noodsignaal via de mail komen op woensdagmiddag de hulptroepen bij elkaar. Zelfs een toevallige passant helpt even mee! Na een dapper begin met takkenscharen en handzagen komt Hans met welkome aanvulling: een motorzaag en -zager (Sander). 

Na stug doorwerken kunnen we weer over het pad naar de heideheuvel. Enorme stapels takken liggen op de twee open plekken met banken. En wat is het struweel leeg ... Met een welverdiende stroopwafel sluiten we de werkmiddag af. Niet echt blij maar wel tevreden.

Meer foto's

omgewaaide ratelpopulier

28 mei: ff zitte

Bij de laatste grote schoonmaak van het schuurtje hebben we een stapeltje kuipstoelen de deur uitgedaan. Die sta-in-de-wegs, die zelden gebruikt werden, konden we missen als kiespijn. Maar toch ... zo af en toe waren ze best handig. Als je na flink werken in de tuin tijdens een regenachtige pauze in het schuurtje staat, wil je immers graag zitten!

Op de dorpsrommelmarkt werd afgelopen weekend een aardig setje klapstoelen aangeboden. Acht euro per 4: superkoopje! Ze hebben nu een bescheiden plaatsje aan ophangbeugels ... en ze zijn meteen van pas gekomen in de regenpauze van vandaag.

tuinstoelen

22 mei: Zie jij ze ook vliegen?

De tweede kindermiddag van dit seizoen, voor de verandering met fantastisch weer! Het komt mooi uit dat de vlinder ons beest van de maand is, met dit weer zullen we er vast een paar zien.

Een paar minuten voor twee staan de eerste kinderen bij de poort. Meestal betekent dat, dat we flink aanloop zullen krijgen. Dat klopt. Tot half vier druppelen er telkens groepjes kinderen met (groot)ouders binnen. De tuin laat zich van haar beste kant zien: frisgroen en met allerlei bloemen. Citroentjes, witjes en een bont zandoogje fladderen rond. 

Ook de knutsels van vandaag doen het goed. Liefst drie soorten vlinders kunnen er gemaakt worden. Sommige kinderen werken enthousiast aan alledrie. 

Dik na vier uur zwaaien we de laatste bezoekers uit. De opgepotte plantjes - om thuis een eigen stukje vlindertuin te kunnen maken - gaan voorzichtig mee naar huis. Nu maar wachten totdat ze gaan bloeien!

vlinderknutsel

15 mei: (Zoe)mmm!

De planten in de vlindertuin komen op stoom. De ene week lijken ze nauwelijks uitgelopen te zijn, en de week erna staan ze al bijna in bloei. Althans, zo lijkt het. Ook dit jaar zullen we het gevecht tegen onkruiden zoals heermoes en zevenblad weer gaan verliezen ...

Maar er is ook 'onkruid' dat we graag zien komen. Driekleurig viooltje, en reigersbek bijvoorbeeld. De ossentong trekt weer veel hommels maar kampioen hommel-lokker is de smeerwortel. (Zoe)mmm!

hommel op smeerwortel

23 april: Water!

De Vlindertuin heeft geen sproei-installatie. Wél een ouderwetsche zwengelpomp om af en toe een gietertje water te tappen. Dat werd langzamerhand ouderwetsche dwangarbeid: in plaats van 15 keer zwengelen voor een volle gieter, moest er in 2019 60 keer gepompt worden voor driekwart vulling. 
De 'handige heren' ontdekten dat een nieuw pompleer geen kwaad zou kunnen. En in de tussentijd was het droog, en moest de jonge aanplant het hebben van wat flessenwater van thuis.

Tijd voor een feestje: vandaag is de pomp weer werkend! De nieuwe aanplant heeft er meteen volop van geprofiteerd. Een regenbuitje of twee zou natuurlijk nog leuker zijn ...

zwengelpomp

16 april: Nieuwe bordjes

Tot nu toe was de tuin nog niet compleet; de infobordjes die in het vlinderseizoen in de tuin staan, moesten nog gerenoveerd worden. Na een aantal halve jaren in de volle zon, hebben de kleuren de neiging om te verschieten. Zélfs onder een UV-coating. Dankzij de jaarlijkse subsidie van de gemeente Waalre hebben we tegenwoordig budget om de boel op te knappen. Dat hoefde overigens niet helemaal, want de lijstjes en palen waren nog goed genoeg voor een volgende ronde.

Vanmorgen kwam Harry voorgereden met een achterbak vol fraaie bordjes. We hebben ze gauw op hun plek gezet, hoera de tuin kan aan het vlinderseizoen beginnen.

nieuwe vlindertuinbordjes

9 april: Voorjaarsschoonmaak

De maat is vol, of beter gezegd: het schuurtje is vol! Meer dan 15 jaar hebben we vooral verzameld. Zo af en toe ging de bezem er wel door, en werd alles geordend. Maar weggooien, daar kwam het zelden van. 
Dat is te merken want het wordt hoe langer hoe moeilijker om alles een plekje te geven. Vooral na nachtvlinderavonden is het slalommen. Tijd voor een ouderwetse voorjaarsschoonmaak!

Eerst moet alles eruit. Dan sorteren: welke gereedschappen zijn slecht geworden of worden sowieso nooit gebruikt? Drie hooivorken (allemaal gedoneerd) is teveel van het goede, en die graskantenschaar slingert ook al jaren ongebruikt rond ... Waarom bewaren we nog steeds de afgedankte infobordjes van 10 jaar geleden, en wandelprogramma's uit 2014? De restanten verf zijn ingedroogd, de oude handgrasmaaier draait nauwelijks rond. Zo kunnen we wel even doorgaan.

Aan het einde van de morgen liggen er twee ladingen klaar om afgevoerd te worden: één voor de milieustraat en één voor de dorpsrommelmarkt in mei. Dat ruimt op!!

schoonmaak vlindertuin

1 april: De eerste vlinders worden geteld

Het vlinderseizoen begint dit jaar in stijl, met een mooie zonnige dag. Heel uitbundig bloeit de tuin nog niet, zo vroeg in het seizoen. Toch is er voor een hongerige vlinder het een en ander te vinden, bijvoorbeeld bij het longkruid, de sleedoorn en vooral de blauwe druifjes. Gelukkig vinden konijnen deze bolletjes niet erg lekker. Zodoende komen de druifjes jaar na jaar terug - terwijl de krokussen telkens verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Er is dus zon en nectar. En ja hoor, daar zijn ook de vlinders! Er kunnen verschillende citroentjes, dagpauwogen en gehakkelde aurelia's geturfd worden. Een goed begin is het halve werk.

dagpauwoog

19 maart: Passend voor renovatie

In het vlinderseizoen staan ongeveer 20 informatiebordjes in de tuin. Zes maanden in de zon, dat zorgt voor veroudering! Er zit een UV-coating op maar die helpt slechts een beetje.
Dankzij de gemeente Waalre, die jaarlijks een activiteitensubsidie aan onze afdeling geeft, is er budget om de bordjes te vernieuwen. Helemáál nieuw hoeft trouwens niet, het frame op een paaltje dat ooit door Harry ontworpen en gemaakt is, is nog niet versleten. 
Een nieuwe afdruk dus in een 'oud' frame. Spannend, want de maatvoering komt nogal nauw. Maar gelukkig, de drukker heeft netjes gewerkt en de aluminium plaatjes passen exact. Binnenkort te bewonderen in de Vlindertuin!

nieuwe vlindertuinbordjes

14 maart: Goede start

De gortdroge zomer van 2018 heeft flinke klappen in de tuin gebracht. Vlindertrekkers als koninginnenkruid en vlinderstruiken zijn aan het kwakkelen geslagen of zelfs doodgegaan. Het voorjaar is een mooi moment om aan nieuwe aanplant te doen.

Vorig jaar was al een bedrag gereserveerd voor nieuwe planten; het probleem is meer: wanneer maken we tijd om te planten? Muijderman, een kwekerij in de buurt van Waalre, heeft een uitgebreide collectie maar is alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag open voor publiek. En om dan de nieuwe aankopen tot dinsdag te laten staan ...

Daarom voor de verandering een tuinuurtje op donderdagmorgen. Het regent dat het giet. Mmm, dat is dus ideaal voor de pas geplante aanwinsten.
Het perk met schoenlappersplanten, zo bejaard dat er bijna geen bloemen meer in kwamen, was al op dinsdag gerooid. Verse aanwas maakt er in 2020 misschien weer iets prachtigs van.
De vlinderstruiken in de buurt van de meidoornhaag krijgen versterking. Bijzondere nieuweling is een Buddleja alternifolia die in mei al in bloei zou moeten komen. We zijn heel benieuwd - niet alleen of de bloeitijd klopt maar vooral of de vlinders er gecharmeerd van zullen zijn!

planten in de regen

5 maart: Voorjaarsklaar

Het voorjaar schijnt er al te zijn maar voorjaarsklaar is de tuin nog niet. Handen uit de mouwen! Voor elk wat wils: maaisel uit het biotopengedeelte halen, blad harken in het brandnetel'perk', de vijverrand fatsoeneren en de paden weer op breedte maken. 
Het werkt zó lekker dat de tijd voorbij schiet. Deze keer geen pauze halverwege de ochtend maar pas aan het einde. Nog niet alles is voorjaarsklaar (het longkruid wel!). Volgende week kunnen we nog vooruit.

longkruid

26 februari: Vlinder- en hommelbezoek

Het mooie voorjaarsweer houdt aan. Veel te vroeg natuurlijk, maar als het er dan toch is kun je er maar beter van genieten! Jassen uit dus op de dinsdagmorgen en lekker werken in de zon.
Niet alleen wij profiteren ervan, ook vlinders en hommels komen een kijkje nemen. De eerste citroentjes fladderen voorbij en de hommels weten de weg naar krokussen en akonieten te vinden. Een mooi gezicht!

hommel op winterakoniet

19 februari: Lenteboden

Het lenteweer is in het land. De zon schijnt, vogeltjes fluiten en de krokussen komen in rap tempo de grond uit. Je zou er bijna haast van krijgen: help, nog maar eventjes en dan begint het groeiseizoen!

Dus flink aan het werk. Alvast oude delen uit de vaste beplanting halen, en natuurlijk mogen de tuinbonen de grond in. En genieten van de krokussen. Hier en daar zijn de eerste akonietjes ook al boven de grond. Hommels en vlinders kunnen bij ons terecht.

boerenkrokussen

8 januari 2019: Zagen, zagen ...

Het nieuwe jaar is begonnen, een heel nieuw tuinjaar ligt voor ons. In de kerstvakantie hebben we een beetje geluierd, een goede reden om vandaag eens goed aan de conditie te werken. Zagen!

De winter is bij uitstek geschikt om fors te snoeien. Zo mag de iep die vlakbij de houtstapel staat, wel eens op één gezet worden. Dan blijft het model er misschien wat beter in. De takken gaan op de takkenril bij het oude tennisbaantje, plaats genoeg.

vlindertuin zaagwerk

20 november: Rake News

De eerste nachten met nachtvorst zijn geweest en af en toe waait het flink. Dus zit er niet veel blad meer aan de bomen als we aan onze werkdinsdag beginnen. Dat betekent (om eens een hashtag te gebruiken die deze week nogal populair is) #RakeNews!

blad harken 1Er zijn blaadjes, kruiwagens en harken genoeg voor iedereen. Lekker om zo bezig te zijn want het is zomaar fris vandaag. Wat een verschil met een paar weken geleden.

blad harken 2Als het tijd is voor koffie, hebben we al heel wat kruiwagens vol blad afgevoerd. Echt dankbaar werk en je ziet precies waar je gebleven bent.

blad harken 3

26 september: Lekker rot

Het is een heel raar vlinderjaar, dat komt natuurlijk (mede) door dat rare weer. De junidip was zó voorbij en daarna leek het enkele weken of het niet op kon. Heel veel vlinders, waaronder voor onze tuin bijzonderheden zoals de grote weerschijnvlinder en massa's eikenpages!
Toen de hittegolf bleef voortduren, ging het bergaf. Sowieso hebben veel planten niet of nauwelijks gebloeid vanwege de droogte. We zullen volgend jaar opnieuw op zoek moeten naar koninginnenkruid ... Weinig bloemen betekent minder insectenbezoek, en dan is het waarschijnlijk ook nog zo dat de diertjes zelf last hebben gehad van de extreme temperaturen.
In september hebben we nauwelijks vlinders gezien. Waar waren de grote aantallen gehakkelde aurelia's en atalanta's?? Zelfs citroentjes kwamen slechts mondjesmaat langs. Pas op de valreep van het telseizoen waren er wat atalanta's te tellen. De tijd van het rotte fruit is aangebroken! Mmmm ... een afgedankte mango!

atalanta's op rot fruit

12 september: Regen houdt ons niet tegen

De laatste kindermiddag van het seizoen. Dit jaar hebben we bijna elke keer extreem weer gehad: óf regen, óf ruim boven de 30 graden. Vandaag is er al wat regen gevallen maar zowel buienradar als weeronline voorspellen een droge middag. We zetten alles vol goede moed klaar.
Al gauw komen er enkele groepjes bezoekers binnendruppelen. Tegelijk begint ook het regenwater te druppen ... en het houdt tot 4 uur niet meer op! De moeders die behalve kleuters ook nog een baby in de draagzak bij zich hebben, houden het snel voor gezien. Begrijpelijk. De andere kinderen en (groot)ouders voorzien we van paraplu's omdat ze door willen gaan. Zo komt ons voorraadje regenschermen eens van pas.
De volhouders zien geen vlinders maar wel een flinke kikker, diverse salamanders en heel veel engerlingen. De kinderen genieten en daar gaat het om!

paraplus

5 september: Een citroentje!

De hittegolf is voorbij, er valt zo af en toe zelfs een (flinke) bui. De tuin is een beetje armetierig want door de langdurige droogte groeien en bloeien veel planten dit jaar niet zo mooi. Het koninginnenkruid, in deze tijd van het jaar een grote vlindertrekker, heeft zelfs grotendeels het loodje gelegd. Verder: de hitte is waarschijnlijk ook niet zo fijn voor de rupsen geweest. De laatste weken hebben we eigenlijk alleen af en toe wat witjes gezien. Maar gelukkig, de eerste herfstasters raken in bloei. Er komen citroentjes op af. Normaal gesproken niets bijzonders maar in 2018 een feestje waard!

citroentje

24 juli: Water, water ...

Het is in meer dan 40 jaar niet zo droog geweest als in 2018. Ook in de vlindertuin is dat goed te zien. Wat een geluk dat we in de winter de poel hebben uitgediept en gedeeltelijk bekleed met vijverfolie! Dankzij deze klus staat er nog steeds water in. De libellenlarven en andere waterdiertjes zullen ons dankbaar zijn.
Het onkruid groeit momenteel niet zo hard maar de tijd die we daardoor 'over' houden moeten we besteden aan water geven. Dat doen we normaal alleen bij planten die net gezet zijn. Unicum: zelfs de vijver in de siertuin kan een paar kruiwagens water gebruiken. 

water geven vlindertuin

17 juli: Goed rupsenjaar

Het is een goed rupsenjaar, dat is in de regio wel te merken aan de grote aantallen eikenprocessierupsen. Die hebben we in de Vlindertuin nog niet gezien (gelukkig maar).
De rupsen die we wél in de tuin hebben, zijn meer dan gewenst. Vooral de 15-20 rupsjes van de koninginnenpage worden vertroeteld. Vorige week ca. 3 mm lang, nu al meer dan 1 cm.
Op één van de koolplanten in de moestuin zit een stelletje rupsen van het groot koolwitje. De kleintjes zijn nog bezig om het bladmoes tussen de nerven uit te peuzelen. Trainen voor het echte werk, de grote rupsen zullen binnenkort niet meer dan een stompje overlaten van de kool.
Een paar weken geleden had Hans het geluk, dat hij een landkaartje eitjes zag leggen op een brandnetel. Anders valt het niet mee om de eitjes te ontdekken! De snoertjes bestaan nu nog uit slechts lege hulsjes. De minirupsjes zijn begonnen aan hun eerste brandnetelblad. Wordt vervolgd.

rupsjes landkaartje

10 juli: Het werkt!

Regen? Wat is dat? Het is lang geleden dat er een flinke bui viel. De natuur, en ook de vlindertuin, wordt droger en droger. De begroeiing in de tuin staat er nog behoorlijk bij, waarschijnlijk omdat de vlindertuinplanten geen siertuinomstandigheden gewend zijn. Geen dagelijks gietertje water, en daardoor wortelen de planten dieper. 

Bij langdurige droogte was de poel achterin de tuin altijd ons grote zorgenkind. Hij is een paar keer helemaal opgedroogd en dat is erg slecht voor alle diertjes die in het water leven. Wég libellenlarven!
Eind 2017 hebben we daarom de poel wat verder uitgediept, en het diepe gedeelte bekleed met vijverfolie. Zelfs nu staat er nog genoeg water in om de libellenstand te kunnen garanderen (alhoewel, garanties heb je natuurlijk niet). Het werkt dus!

poel vlindertuin, 10-07-2018

4 juli: Slagveld

De zomer is in het land, en hoe! Hoge temperaturen, veel zon, en ook veel insecten. De natuur heeft de laatste weken een sprintje getrokken. Daardoor wemelt het in de tuin van de vlinders, bijen en hommels. 
De beestjes komen natuurlijk niet voor de lol rondvliegen. Eten, daar gaat het (onder andere) om. Op dit moment ruik je het al wanneer je het hek van de tuin door gaat: de zilverlinde ('boom van Toon') bloeit. Aangelokt door de heerlijke geur gonst en zoemt het van jewelste rond de lindebloesem. Toch gaat er ergens iets niet goed, want de grond en de bank onder de boom zijn bezaaid met dode hommels. Wat is er toch aan de hand?
Internet biedt uitkomst. De lindegeur lokt zóveel insecten dat er per insect maar weinig nectar te halen is. Netto levert een insect dat bij de bloemen rondvliegt, daarom in: het vliegen en zoeken kost meer energie dan er aan voedsel gevonden wordt. Daardoor vallen met name hommels uiteindelijk uitgeput neer. Bijen schijnen de valkuil beter in de gaten te hebben en switchen op tijd naar planten die meer nectar leveren.

dode hommels

15 juni 2018: Bijenhotel in trek

Over het bezoek van de wilde bijen aan ons bijenhotel hebben we niet te klagen. Zeker nu ook de leem uit de extra verdieping van de poel onderin is aangebracht, is het op een zonnige dag een drukte van belang. Maar het glazen huis (de glasbuisjes in het kijkkastje) wordt maar zelden met een bezoek vereerd. Regelmatig kom je nog wel een insect tegen dat er heeft overnacht, maar als nestplaats voor het jong gebroed is het nog maar één keer gebruikt. Deze zomer was het echter weer raak en hebben we de ontwikkeling van de larven goed kunnen volgen. Nu maar wachten op het eindresultaat komend jaar.

ontwikkeling larven wilde bijGrotere foto (PDF)

23 januari 2018: Na de storm

Wat apart, het laatste item vóór dit stukje ging óók over storm. Toen in de zomer, nu in de winter. Het KNMI raadde af om op pad te gaan, zó hard zou het kunnen gaan waaien. Dus verwachten we op de eerste werkdinsdag na de storm wel wat schade.
De omgewaaide den die het toegangspad heeft versperd is door de gemeente al netjes verzaagd. Eenmaal in de tuin aangekomen lijkt het allemaal mee te vallen. Alhoewel ... de laatste oude, al scheefhangende wilg is er nu helemaal bij gaan liggen. Netjes langs de sloot! Geen schade aan het schuurtje, geen schade aan andere bomen. We hadden het zelf niet mooier uit kunnen mikken.
Verder is alleen het infobord bij de nectarkroeg platgegaan. Met een extra steuntje in de rug staat het zó weer overeind. En dan: lekker werken in de tuin want daar is het prima weer voor!

omgewaaide wilg

13 september: Vlinderstorm

Er staat vandaag windkracht 6, niet echt weer waarbij veel vlinders te verwachten zijn. Ze worden dan immers bijna weggeblazen! 
De praktijk is anders. Hoewel de wind fors is, is de temperatuur prima en de zon schijnt heel regelmatig. Bovendien bloeien in de tuin op dit moment koninginnenkruid en herfstasters. En dus zijn er heel veel vlinders! Witjes, atalanta's en vooral dagpauwogen laten zich de nectar goed smaken. Hier en daar een gehakkelde aurelia, kleine vuurvlinder of landkaartje. Jammer dat de wind te sterk is voor een 'officiële' vlindertelling.

dagpauwogen op koninginnenkruid

6 september: Op zoek naar een rups

De vakantie is voorbij, de handen gaan uit de mouwen. Vergeleken met andere jaren is de tuin behoorlijk op orde. Er is natuurlijk het nodige onkruid te zien maar toch, de algehele indruk is niet onverzorgd. 

De nazomerbloei komt goed op gang. Fier staat het koninginnenkruid te wuiven. De asters beginnen ook aan hun bloei en de hemelsleutel doet al zijn best. Nu nog een zonnetje, en er zijn vast veel vlinders te verwachten.

Een bezoeker ontdekt een mooie rups op de majoraan. Bijna zeker een rups van een nachtvlinder, maar welke? Thuis wordt in ieder geval duidelijk dat deze rups wat verdwaald lijkt. Dankzij het markante uiterlijk moet het wel de rups van de zuringuil zijn - alleen komt die volgens internet niet echt op majoraan voor. Op weg naar een overwinteringsplekje?

rups zuringuil

26 juli: Tijger in de tuin

Heerlijk weer vandaag, plus vakantietijd: er zijn behoorlijk wat bezoekers in de tuin. Gezellig! In de tuin is altijd wel iets bijzonders te zien en daarover is ook altijd wel iets te vertellen. Andersom zien bezoekers soms dingen die de vrijwilligers nog niet in de gaten gehad hebben.

Vandaag is het raak: een oma met kleindochter ontdekken twee fraaie tijgerspinnen in de buurt van het moestuintje. Eén is echt enorm, dat moet haast wel een vrouwtje zijn. Wie weet zijn er in het najaar wel eicocons!

tijgerspin IVN Vlindertuin Waalre

11 juli: Welkom, welkom

Elke dinsdag en woensdag wordt er ijverig gewerkt in de vlindertuin, allemaal bedoeld om de tuin mooi en aantrekkelijk te houden voor insecten én mensen.
Daarnaast zijn sommige vlindertuinvrijwilligers ook thuis druk voor de tuin. Zo wordt de onderhoudsploeg op deze ochtend aangenaam verrast door een nieuw welkomsbord op het hek. De oude metalen vlinder was natuurlijk wel aan vervanging toe ... Harry, compliment voor ontwerp en uitvoering van het nieuwe bord!

welkom vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

27 juni: Rupsen

Geen vlindertuin is compleet zonder rupsen. Toch valt het niet mee om ze ook echt te zien want veel rupsen hebben goede camouflagekleuren. Essentieel om te overleven: in het voorjaar zijn vogels voor hun jongen ijverig op zoek naar deze energiebommetjes.

Uitzonderingen op de regel zijn er natuurlijk altijd. De geel-zwart gestreepte rupsen van de St. Jacobsvlinder vallen juist wél op. De kleuren waarschuwen hun belagers voor het feit dat de rupsen giftig zijn. (Ze nemen gifstoffen op uit de planten waarop ze leven, het Jakobskruiskruid.) Dus worden deze 'zebrarupsen' met rust gelaten en kunnen wij ze makkelijk vinden om op de foto te zetten!

zebrarupsen Vlindertuin Waalre

21 juni: Hot or not?

De zomer is begonnen en dan ook echt. Temperaturen boven de 30 graden, geen spatje regen: kortom afzien in onze zonnige tuin. Toch moet er een beetje gewerkt worden want het onkruid neemt geen pauze bij warm weer.

Op halve kracht maaien bij de entree en dan vooral in de schaduw. Daarna onkruid wieden in het hoge perk, waar ook gedeeltelijk schaduw is van de grote eik. Menselijke bezoekers laten zich bij deze temperatuur niet zien maar kijk: sommige vlinders wel! Dat is meer dan welkom na de vlinderdip van de laatste weken. Vooral citroentjes laten zich niet ontmoedigen door het weer en bezoeken met plezier de centaurie en prikneus in de buurt van het insectenhotel. Daar doen we het voor!

citroentje op centaurie

29 mei: Simsalamander!

De kinderen van groep 5 van De Wilderen treffen het: zonnig weer voor hun vlindertuinbezoek. Eigenlijk treffen ze het een beetje té goed, want 33 graden is wel erg warm ...
Maar de kinderen hebben juffen met een praktische inslag. "Neem een flesje water mee," is vast het advies geweest. Bovendien hebben de juffen extra flessen water en bekertjes ingepakt. Alle beschikbare parasols en paraplu's zijn uitgezet zodat elke post in ieder geval een schaduwplekje heeft. Dan lukt het best.

Beestjes zoeken blijft altijd leuk. De stapel hout en stenen die naast het schuurtje ligt, heeft af en toe een gietertje water gekregen zodat er wat te vinden blijft. Met resultaat. Eén salamander op een middag met kinderen is heel normaal, en twee lukt ook bijna altijd. Maar vandaag ... de kinderen vinden er wel 8 of 9. Hoe leuk is dat?

salamander in Vlindertuin Waalre

25 april: Tussen de buien door

Het kan niet altijd lente-achtig zijn in het voorjaar, soms is een buitje regen welkom. Als het dan ook nog fris en winderig is, laat geen vlinder zich zien. Maar vlindertuiniers zijn niet zo flauw, het voordeel van fris weer is immers dat het zweet er niet zo snel op staat.

Onder de linde, in het hoge perk, rond de moestuin, in de bloemenweide en in de buurt van het gedeelte met opgepotte plantjes gaan we aan de slag. In de bloemenweide verrast Bernard een jong padje, dat er zit te schuilen. Niet alleen voor vlinders, ook voor amfibieën is de tuin aantrekkelijk.

jonge pad

19 april: Appelig

Goed werkweer, fijn want er is veel te doen. Deel twee van het perk rond de 'boom van Pierre' komt aan bod. Hier is een paar jaar weinig aan gedaan en dat is te merken. De braamstruiken hebben hun gang kunnen gaan en zijn diep geworteld.

Flink aanpoten maar er is ook te genieten. Tijdens zonnige momenten fladderen de vlinders gezellig langs. Het eerste oranjetipje van het jaar laat zich zien. Die komt voor het look-zonder-look dat in bloei begint te komen. Voor andere vlinders en insecten hebben wij bloeiende appelbomen in de aanbieding.

appelbloesem

12 april: Let's party!

Ook in vlinderseizoen 2017 staan allerlei activiteiten gepland. De data staan vast, in de hoop natuurlijk dat het op al die momenten prachtig vlinderweer zal zijn. Soms klopt het, soms ook niet. Om meer 'all weather' te kunnen zijn, hebben we een partytent aangeschaft. Van flink formaat, zodat we de picknicktafel ruim kunnen overkappen bij regen of felle zon. 

Vandaag testen we ons Easy Up model. Geen losse stokken maar een harmonicamechaniek. Voor de beloofde 5 minuten opzettijd zullen we vaker moeten oefenen maar binnen 10 minuten staat-ie keurig!

partytent vlindertuin

5 april: Vakken vullen

Het vlinderseizoen is van start, dus wordt er ook op woensdagmiddag gewerkt. De vlinders houden zich schuil vandaag. Die wachten af totdat het weer eens lekker zonnig is. Hommels (aard-, akker- en steen-) zijn er wel.

De laatste restjes verdroogde planten van 2016 moeten nog opgeruimd worden. Tussen de dode stengels is de nieuwe generatie guldenroede alweer aan het opschieten. 

Een ander voorjaarskarweitje is het zomerklaar maken van het bijenhotel. Elke jaar lukt het sommige vogels om de rietstengels uit de vakken te plukken bij het zoeken naar nestmateriaal. Al is het tegenwoordig een minder groot probleem, sinds er gaas om de vakken zit. Met gevulde vakken kunnen de bijtjes weer komen!

Vakken vullen IVN Vlindertuin Waalre

31 maart: Tellen maar!

Het vlindertelseizoen begint bijna: officieel vanaf 1 april. Maar bij goede weersomstandigheden mag er ook eerder al geteld worden. Geen probleem in 2017, de laatste dagen van maart schijnen de warmste ooit te zijn (of in ieder geval de warmste sinds de temperaturen in Nederland geregistreerd worden).

22 graden bij de nectarkroeg en ook nog eens weinig bewolking. Het waait aardig maar daar laten de vlinders zich niet door afschrikken. Vooral dagpauwogen gaan er op luwe plekjes eens goed voor zitten. Onze infobordjes zijn heeeerlijk warm!

dagpauwoog vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

10 maart: Mooi weer en flink geklust bij NLdoet

Na regen komt zonneschijn! Vooral deze week. Een lekker zonnetje verwelkomde dus op 10 maart de eerste vlinders, en ook de medewerkers van Rabobank De Kempen die in Vlindertuin Waalre een middag de handen uit de mouwen kwamen steken.

Werk genoeg! Na een inleiding door Bernard Fransen en Emile Weijters konden de handen uit de mouwen. Enkele stoere mannen gingen zich over de composthoop buigen, twee ploegen dames gingen het schuurtje en de banken in de verf zetten. Ook bij de takkenrillen (opnieuw stapelen) en de ztkuil (vervanging paaltjes) togen de Rabo'ers aan het werk.

De koffiepauze was een welkome onderbreking, en de koek verdween als sneeuw voor de zon. Bijgetankt ging iedereen voor de tweede ronde. Rond 4 uur konden we bij fris en knabbels terugkijken op een zeer geslaagde werkmiddag. Rabobankmedewerkers: ontzettend bedankt voor jullie hulp en wie weet tot nog eens ziens in de tuin.

Meer foto's

NLdoet in vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

28 februari: Stormschade

Een paar dagen geleden is het flink tekeer gegaan. Alle bomen lijken er nog te staan en toch missen we iets ... het kwartje valt. Het bord bij de nectarkroeg ligt om! We wisten dat de palen niet zo goed meer waren, dit is dus het resultaat. Misschien een extra karweitje voor NLdoet? Het bord ligt lekker zo, we laten het even.

Ander werk heeft voorrang. Bramen, bramen en nog eens bramen worden bij de takkenrillen weggehaald. Enorm, wat kan een braamstruik woekeren. In de siertuin schiet het goed op met het uitgraven van de hoge herfstasters. Een beetje vernieuwing kan hier geen kwaad! Rond de zitkuil moeten bramen (alweer!) en klimop eraan geloven. Hopelijk krijkgen we genoeg paaltjes van onze Natuurwerkgroepen, het is hard nodig om de beschoeiing van de kuil te vervangen.

omgewaaid bord vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

21 februari: Voorbereiding NLdoet

Op 10 maart komt een groep medewerkers van de Rabobank klussen in de tuin. Hartstikke fijn, maar daar moeten we van tevoren wel het één en ander voor doen! Je kunt een groep niet zomaar loslaten in een onbekende tuin en we willen ook dat mensen nuttig én gezellig bezig zijn. En zo gaan de bramen bij de takkenrillen alvast weg, zodat er op 10 maart opnieuw gestapeld kan worden.

In de siertuin  is genoeg te doen. De pollen herfstasters moeten gefatsoeneerd worden en het tuintje bij de nectarkroeg is een rommeltje geworden. De spa erin, vandaag kan het! Verrassinkje: in een gleuf van het insectenhotelletje bij de nectarkroeg heeft iemand 1,20 euro gestopt. Donatie?

Vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

10 januari: Frisse start

Na de afsluiting van het Vlindertuin-subsidietraject, met koffie en een borrel in de tuin, hebben we onszelf een paar weken vrijaf gegeven. Maar nu, in het nieuwe jaar, staan we weer te trappelen om aan de slag te gaan.

Met temperaturen rond het vriespunt is wroeten in de grond niet echt leuk. Mmm, snoeiweer. De meidoornhaag moet nog afgemaakt worden, en bij de nectarkroeg zijn de vuilboom en de meidoorn teveel uit hun kluiten gewassen. Zo komen we de ochtend wel door. In een oud vogelnestje vinden we een héél bijzonder eitje!

Vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

6 december: Winterwonderland

Deze week is de sfeer in de tuin zelfs nog wat winterser dan eind november. Prachtig berijpte planten en afgevallen bladeren, beschenen door een mooi winterzonnetje. 

Snoeien en harken is het devies, want de grond komen we ook vandaag niet in. Daarna kunnen we genieten van een welverdiende pauze in de zon. Met ... glühwein zou helemaal in stijl zijn maar het is gewoon koffie of thee!

Meer foto's

vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

29 november: Bovengronds

Nachtvorst! Om 10 uur vriest het nog steeds. Voer voor mooie winterse plaatjes. De temperatuur vraagt om karweien boven de grond. Wat een mazzel dat de bloembollen vorige week allemaal geplant zijn. Het gaas heeft tot nu toe de konijnen keurig buitengehouden.

De nieuwe boombanken worden bijgeschaafd en -geschuurd. Klaar om binnenkort in de olie te worden gezet. En verder kunnen we harken, harken, harken. Dankzij de vorst raken ook de eiken - met hun notoire late rui - al aardig leeg. 

vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

22 november: Bloembollen

In het schuurtje ligt nog een grote voorraad bloembollen te wachten op een plekje in de tuin. Telkens hadden andere werkzaamheden voorrang maar nu wordt het toch echt tijd om ze te planten.

Eerst op zoek naar kippengaas. Vooral crocussen zijn populair bij konijnen - om op te eten ... Van de sneeuwroem en irissen weten we het niet precies maar voor de zekerheid zetten we die ook binnen het gaas. Alleen de blauwe druifjes mogen onbeschermd de grond in. Nu afwachten hoe fleurig de perken volgend voorjaar zullen worden!

vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

15 november: Regen houdt ons niet tegen

Miezerig. Je kunt lekker binnen bij de kachel blijven maar er ligt nog zoveel werk te wachten in de Vlindertuin! Onder andere de nieuwe aanplant, er staan nog met subsidie aangeschafte kornoelje- en jeneverbesstruiken te wachten op een mooie plek in de tuin.

Gelukkig is het rond koffietijd toch droger en kunnen we de nieuwe boombanken inwijden. Wat zijn ze toch mooi en ze zitten ook nog eens lekker.

Vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

8 november: Nog meer stevig werk

In de herfst en winter staan meestal de zware onderhoudsklussen op de planning. Handig, dat we daarvoor kunnen rekenen op de professionele hoveniers onder onze vrijwilligers!

Vandaag is de beurt aan Egbert. De ruigte, die in enkele jaren héél ruig geworden is, wordt door hem vakkundig met de zware bosmaaier ontdaan van braamstruiken. 
Na de koffie - met mmm, gemberkoek van Mariëtte - heeft hij ook nog tijd om de nieuwe boombanken helemaal zitklaar te maken. Egbert bedankt!

Meer foto's van de werkochtend

zaagwerk Vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

1 november: Stevig werk

Terwijl Peter Bleijs hard bezig was de poeloever te maaien met zijn bosmaaier, kwam firma Wijlaars onze nieuwe zg. Flintstonebanken afleveren.

Vanaf een grote vrachtwagen, waarop de flinke eiken boombanken en een kraan met flinke grijper, werden de bankdelen (lees halve boomstammen) en de onderstellen (halve meter boomstammetjes) op het entreegedeelte van de tuin gehesen. Met een royaal gebaar van service is de bank in de siertuin over het hek gehesen en op z'n plaats gezet. Spannend allemaal.

Op zaterdagmiddag 5 november willen we de andere banken op hun plek zetten. Vanaf 14.00 uur gaan we aan de slag. Zin in een flinke workout? Kom dan naar de Vlindertuin om mee te helpen!

Meer foto's van de werkzaamheden op 1 november

Vlindertuin IVN Valkenswaard-Waalre

25 oktober: Toch nog herfst

We hebben lang moeten wachten maar uiteindelijk voelt de sfeer in de tuin toch herfstig aan. Blaadjes die vallen, asters die uitgebloeid zijn en een vlinderloze werkochtend. En er zijn paddenstoelen, natuurlijk.

Het hoge perk ligt er netjes bij; er kan nog wel wat extra tijm tussen - dat gebeurt volgende week. Dan gaan ook de infobordjes en de afrasteringstouwen naar binnen. Werk zat!

IVN Vlindertuin Waalre zwammen

4 oktober: Tijd voor tijm

Het vlinderseizoen is voorbij maar het onderhoudswerk allerminst. Komende weken gaat we flink aan het renoveren. We hebben hiervoor subsidie gekregen van Streekgebied Boven Dommel, te besteden vóór half december.

Eén van de zaken waarvoor we een potje hebben, is nieuwe beplanting. In het algemeen staat er genoeg (teveel!) in de perken; echter het hoge perk vooraan in de siertuin kan wel een oppepper gebruiken. Eén helft is goed begroeid met tijm, en dat gaan we doorzetten naar de andere helft. Boerenwormkruid eruit, tijm (en kattenkruid) erin!

Renovatie perk IVN Vlindertuin Waalre

27 september: Schoffelen maar

Het lijkt nog wel zomer maar het is natuurlijk herfst. Het vlinderseizoen is al bijna voorbij! Gelukkig is er in de tuin toch nog van alles te beleven. De herfstasters zijn op z'n mooist. Hoge pollen paarse, roze en lila bloemen lokken vlinders, hommels en bijen naar de tuin. Laatste kans, zullen ze wel denken.

Terwijl de vlinders hun nazomerfeestje vieren schoffelt de onderhoudsploeg nijver voort. Langzaamaan komen de paden in de siertuin weer op breedte. Je ziet precies waar je gebleven bent!

atalanta en kleine vos in Vlindertuin Waalre