Valkenswaard-Waalre
Natuur in de Buurt
woensdag25nov2020

Handen uit de mouwen voor de oudste beuk van Borkel

De beuk in de pastorietuin in Borkel is niet alleen één van de oudste bomen van Borkel en Schaft, maar ook van de gemeente Valkenswaard. Hij is waarschijnlijk geplant in de tijd dat de kerk gebouwd werd (rond 1850) en staat op de lijst met monumentale bomen.

reuzenzwam op beukAfgelopen zomer zag hij er minder uitbundig uit dan we van hem gewend waren. In september bleek helaas dat twee van de wortels aangetast waren door de reuzenzwam. Als de boom niet snel genoeg nieuwe wortels kan vormen kan de zwam ervoor zorgen dat hij uiteindelijk dood gaat.

werk rond beuk BorkelAfgelopen zaterdag, 21 november, hebben daarom vrijwilligers uit Borkel, van de IVN bomenwerkgroep en de gemeente Valkenswaard de handen uit de mouwen gestoken in een poging om de boom te helpen: de bovenste laag van de grond rondom de boom (waar nogal veel puin in zat) is verwijderd, vervangen door humusrijke compost en afgedekt met een laag bladeren.
beuk BorkelDe compost zal het bodemleven voeden en daarmee de wortelgroei stimuleren. Samen met de laag van blaadjes wordt er ook nog eens extra veel water vast gehouden dichtbij de belangrijkste wortels. En nu maar hopen dat de boom van de extra voeding zal profiteren!

Wil je meer weten over monumentale en bijzondere bomen in onze gemeente of is je iets aan een monumentale boom opgevallen dat je wilt melden? Kijk dan eens op de pagina van de bomenwerkgroep.