Bomenwerkgroep

Valkenswaard

De bomenwerkgroep houdt de stand van de waardevolle en monumentale bomen in onze omgeving in de gaten ("inventarisatie"), en heeft daar regelmatig contact over met de groenbeheer afdeling van de Gemeente. Ook ondersteunen we de Gemeente bij het bomenbeleid. Daarnaast organiseren we, in samenwerking met de "cursussen werkgroep" cursussen rondom het thema bomen, en voeren we projecten uit om informatie over waardevolle en monumentale bomen in onze gemeente op te frissen en voor iedereen toegankelijk te maken. We willen graag dat iedereen die mooie bomen kan blijven bewonderen. 

Waardevolle en monumentale bomen

Valkenswaard bezit veel monumentale en andere waardevolle bomen. Er zijn in de gemeente circa 48 locaties waarop in totaal 100 monumentale bomen staan, en ongeveer 440 locaties met in totaal ruim 2500 waardevolle bomen. De bomenwerkgroep voert al tientallen jaren inventarisaties van de waardevolle en monumentale bomen uit. Via onderstaande overzichten vind je informatie over de locaties en eigenschappen van de monumentale bomen in de gemeente Valkenswaard: 

Beuk Van Bestplantsoen

Herdenkingsbomen

Het planten van een boom bij een bijzondere gebeurtenis is een eeuwenoud gebruik. Vele monumentale bomen in Nederland danken er hun bestaan aan. Vooral geboortes, huwelijken en jubilea in het koningshuis waren en zijn een reden om een speciale boom op een markante plek te planten.

In Valkenswaard, Dommelen, Borkel en Schaft staan in totaal tien herdenkingsbomen. Eén hiervan is een monumentale boom, de andere negen staan op de lijst van waardevolle bomen.

Beleef bijzondere bomen in en rondom Valkenswaard

Interessante links

  • De Bomenstichting is een landelijke stichting, opgericht in 1970, die zich inzet voor het behoud van bomen in de stad en op het platteland. Ze houden een landelijk register van monumentale bomen bij en geven voorlichting en advies (bijvoorbeeld over het oplossen van problemen rondom bomen zonder bomen te kappen).
  • Op de website van De Bomenbieb kun je informatie vinden over boomsoorten, ziekten, en bijzondere bomen. In de bijbehorende uitgebreide fotodatabase staan foto's van boombeelden, seizoens-kenmerken, knoppen en boomschijven. 
  • Op de website Nature Today delen verschillende natuurorganisaties informatie over de natuur. Ook nieuwsberichten met betrekking op de natuur worden hier gedeeld, door onder andere Natuurmonumenten, provincies, de Vlinderstichting, Wereld Natuurfonds, Vogelbescherming en Kenniscentrum Processierups. 
  • Monumental Trees verzorgt een overzicht van monumentale bomen van over de hele wereld, met duizenden foto's en locatie gegevens.

Contact

Sinds 2019 is Martijn Aarts het aanspreekpunt van de bomenwerkgroep. Hij is boomadviseur en boomverzorger bij een boomverzorgingsbedrijf dat zich met alles wat je rondom bomen kunt bedenken bezig houdt. Heb je vragen of ideeën die je met de bomenwerkgroep wilt delen of lijkt het je leuk om ons te helpen? Neem dan contact met ons op. Martijn is te bereiken via email: martijnaarts@onsmail.nl.

Nieuws

21 november 2020: Handen uit de mouwen voor de oudste beuk van Borkel