Doorkruiper Bloemen en planten

Doorkruiper

Valkenswaard-Waalre 1 januari 2022

 

Natuurweetje gepubliceerd op 1 juni 2021

Ongeveer een halfjaar geleden in midwinter waren er midden in de rusttijd van de natuur toch nog enkele plantaardige activiteiten buiten te zien: zie Kruiper, op 2-1-2021.
In een hoek van het vanuit de woonkamer zichtbare grasperk werden er liggende en met wortels verankerde stengels met bladeren gevormd. Lichtgroene vrijwel ronde of iets niervormige bladeren met enkele insnijdingen van de aldus gelobde rand. Als met een open netwerk werd het schaarse gras hiermee geleidelijk bedekt. Eerst viel het niet zo op maar na enkele maanden werd het toch wel duidelijker. Zodoende moest toen de voor de hand liggende vraag gesteld worden wat of hier aan de hand was. Welke plant is zich hier aan het vestigen en uitbreiden. Welke Kruiper is hier terecht gekomen en bezig zich hier voor langere tijd te gaan wonen. De enige hulpmiddelen bij de determinatie waren de wortelende stengels en de bladeren. Vrij onzekere mogelijkheden waren toen alleen nog maar Ooievaarsbekken en Kaasjeskruiden.

hondsdraf in grasveld

Ook werd de Hondsdraf als gegadigde aangedragen. Alleen geduldig afwachten was op dat moment de enige oplossing.
Nu, bijna een half jaar verder, is het duidelijk geworden dat het inderdaad de vestiging van de Hondsdraf (Glechoma hederacea) betrof. De plant heeft zich goed weten te handhaven en zelfs nog verder uit te breiden. De bloeitijd blijkt intussen aangebroken te zijn. Nu bevestigen de typische blauwe bloemen dat het om deze plantensoort gaat. Het klopt helemaal met de karakterisering als een “kruipende plant, vaak wortelend op de knopen met opstijgende bloeistengels met bleek violetblauwe lipbloemen en niervormige tot hartvormige bladeren”.

Hier een gratis uitbreiding van de plaatselijke natuurlijke flora.
Nog even wachten met de grasmaaier dus.

Jan van Twisk,
Waalre, 30-5-2021

Meer natuurweetjes

Ontdek meer over

Deel deze pagina