Jeugd IVN groep 1 seizoen 2021-2022
06-07: Wilgentunnel en bezoek vlindertuin
Op woensdag 6 juli werden we met open armen ontvangen in de vlindertuin in Waalre. Het was er prachtig en dankzij het heerlijke weer waren er veel vlinders en andere insecten te zien. Ook de kikkers baadden lekker in de poel in het zonnetje. Tussen en op de planten, in het insectenhotel en bij de nectarkroeg ontdekten we van alles, door gewoon onze neus achterna te lopen, en aan de hand van een aantal spelletjes dat voor ons klaar gezet was.
Ter afsluiting werden we nog verwend met een ijsje (omdat we de “wilgentunnenweddenschap” gewonnen hebben), en… een kolibrievlinder.
15-05: Op zoek naar boomkikkers
Op zondag 15 mei zijn we met het jeugd IVN en Mari de Bijl een ontdekkingstocht gaan maken naar een poelengebiedje nabij de Leenderweg, op zoek naar de boomkikker.
Wat een verrassing, twee kikkertjes zaten gecamoufleerd in het riet, zich op te warmen in de lentezon. In een andere poel ontdekten we nog de kikkervisjes.
Ook de grauwe klauwier liet zich goed horen en fotograferen.
Na lekker samen iets gedronken te hebben met IVN-koek gingen we met een voldaan gevoel naar huis.
10-04: Binnendag ‘Elementen’
Voor het eerst sinds februari 2020 hebben we op 10 april met het jeugd IVN een ‘Binnendag’ kunnen houden. Jeugdleden en begeleiders van de verschillende groepen ontdekten en probeerden een ochtend lang van alles rondom het thema Elementen (d.w.z. lucht, water, aarde, vuur). Natuurlijk waren we daar na één ochtend niet mee klaar. Het was dan ook een voorproefje voor het kamp dat in juni wordt georganiseerd rondom hetzelfde thema.
30-03: Vogels kijken bij de Visvijvers
Wat waren we blij dat het alweer lekker weer was! We zijn eerst even in “ons bosje” gaan kijken hoe de geplante wilgenstaken en het tunneltje erbij stonden. Tot onze verrassing bleken beide staken al flink uit te lopen (en het tunneltje een klein beetje).
Daarna zijn we naar de visvijvers gefietst om vogels te bekijken en te beluisteren. Er waren er meer dan genoeg en ze hadden het maar druk met hun voorjaarsactiviteiten. We kwamen ogen, oren en verrekijkers tekort om ze allemaal te ontdekken.
09-03: Lentegevoel bij de Schans van Weert
Op woensdag 9 maart zijn we “op onderzoek uitgegaan” bij de Schans van Weert. Het gebiedje, dat aan de oostkant van de Dommel tussen de Malpie en de akkers ligt, wordt zo genoemd omdat er meer dan 500 jaar geleden een “schans” was, waarop de bewoners van Valkenswaard zichzelf en hun vee in veiligheid konden brengen als er oorlog of plunderingen door roversbenden waren. Zo’n schans lag iets hoger dan de omgeving waardoor mensen er veilig waren als het land er omheen onder water werd gezet. In dit geval gebeurde dat met water uit de Dommel – de waterstand kon vanuit de Venbergse Molen (één van de oudste watermolens van Nederland) aangepast worden.
Toen we er rondliepen konden we ons voorstellen dat er in dit gebied zoiets geweest is, maar waar precies was moeilijk te zien. Wat wel duidelijk te zien was, was de overgang van het natuurgebied naar de (best wel eentonige) akkers. Op die overgang lagen ook allerlei kleine perceeltjes die varieerden van kleine beschermde natuurgebiedjes tot “bostuinen” met jachthutjes. Daar was van alles te vinden. We hadden dan ook geen moeite om de “gekke-dingen-bingo” die we meegenomen hadden snel in te vullen. De opdracht was om iets “geks”, “rechts”, “ronds”, “glimmends”, “ruws”, “glads”, “dat geluid maakt”, “moois”, “stekeligs”, “pluizigs”, “stinkends”, en “zachts” te vinden. Er werden allerlei creatieve en minder creatieve vondsten gedaan, en we waren het er wel over eens dat de wilgenkatjes het zachtst waren, de rietpluimen het pluizigst, en de boom die een gebiedsbordje leek te hebben opgegeten het gekst.
Op de terugweg gingen we nog snel even naar binnen bij de zichtstal van Varkensboerderij van Son.
Het was een heerlijke middag!
02-02: Wilgentunnel maken
Met een grondboor, schoppen, takkenschaar, aardappelschilmesjes, touw, gieters vol water en een heleboel enthousiasme hebben we op woensdag 2 februari voorlopig de laatste voorbereidingen aan ons wilgentunneltje gedaan. We hebben een aantal extra bogen gemaakt, en de bogen met wilgentakken aan elkaar gevlochten. Nu zijn we heel benieuwd wat de natuur ervan gaat maken. Waar we ook benieuwd naar zijn is of de twee dikke wilgentakken die we in de grond geplant hebben gaan uitlopen tot nieuwe knotwilgen. De meeste kinderen konden het zich nog niet helemaal voorstellen, maar toen we er een weddenschap van maakten bleken de meesten toch te verwachten dat er over een tijdje twee extra bomen staan.
Het was eigenlijk wel een bijzondere woensdag, want we konden voor het eerst in lange tijd weer in het IVN-gebouw pauzeren en daarna een binnenactiviteit doen. Hoewel we geen erg koude winter hebben was het toch lekker om binnen op te kunnen warmen. En dat nog wel tijdens het uitpluizen van uilenballen. De kerkuilen waar ze van waren hadden nogal wat muizen gegeten – in sommige ballen waren meer dan drie schedeltjes te vinden. Met behulp van zoekkaarten konden we van veel botjes terugvinden om wat voor soort botjes het ging.
19-01-2022: Wilgen knotten
Vandaag hebben we met de 8-11 jarige Jeugd IVN’ers wilgen geknot, en (in de auto’s van twee erg behulpzame ouders) lange takken meegenomen om in “ons bosje” een begin van een wilgentunneltje te maken.
Omdat de tijd op 19 januari op was hebben we de overgebleven takken tijdelijk in de runsloten gedompeld. Op 25 januari zijn de jeugdbegeleiders verder gegaan. Hopelijk gaan de scheuten komend voorjaar mooi uitlopen tot een “levende creatie”.
10-11: Bomen in de Kleine Meer
Het was echt herfstweer. De bomen mooi gekleurd en heerlijk door de afgevallen bladeren sjouwen!
Met een zoekkaart en beschrijving van de bomen rond de Kleine Meer, kwamen we vanzelf de bomen tegen die als ‘bijzonder’ op de lijst staan, onderhouden door de Bomenwerkgroep.
En welk blad hoort bij welke boom? Er liggen er zoveel en allemaal een beetje anders, als je goed kijkt!
We deden ook enkele spelletjes! Je wordt als ‘blindemannetje’ naar een boom geleid en voelt alle kenmerken van die boom. Daarna ga je terug naar het startpunt, met omweg. En zoekt dan ‘jouw’ boom!
En wat is het anders als je in een spiegeltje naar de onderkant van de bomen kijkt!
Het was weer een heerlijke buitenmiddag. Wie ook naar buiten wil, kom het ontdekken bij het jeugd IVN.
06-11: Natuurwerkdag rond het Rietven
De Natuurwerkdag rond het Rietven in Valkenswaard was een groot succes! Met 35 kinderen en ongeveer 35 volwassenen hebben wij een flinke klus geklaard.
Twee vennetjes waartussen een dijk ligt zijn weer zichtbaar gemaakt, al gaan we nog een keer ‘de puntjes op de i zetten’.
Zelfs een groep van Scouting uit Geldrop kwam helpen. Verder had zich een aantal mensen aangemeld op de site van Brabants Landschap. En natuurlijk waren onze eigen vrijwilligers van Natuurwerkgroep De Malpie er ook bij!
Het was een gezellige ochtend. Zoals altijd hebben we, met de leiding van het Jeugd IVN, voor een ‘natje en droogje’ gezorgd en is er niemand met honger naar huis gegaan.
13-10: Herfst in het Leenderbos
Met acht kinderen gingen we op de fiets naar het Leenderbos. Een aantal van de groep zijn met het kennismakingsweekend nieuwsgierig geworden en zijn lid geworden van het Jeugd IVN.
De herfst is echt ingetreden, het was dan ook de ene verbazing na de andere. Het was steeds: kijk hier, en hier, en kom eens kijken! Met spiegeltjes en loepjes werden de paddenstoelen bestudeerd.
Soms moet je iets echt laten zien. Zoals het duivelsei, dat uitgroeit tot een Stinkzwam. We zagen vele soorten Bundelzwammen, Kastanjeboleet, de Vliegenzwam, Sponszwam en ook vele korstmossen. Het gele beestje met witte stippen is een Meeldauwlieveheersbeestje.
Het was een bijzondere middag.
17 t/m 19-09-2021: Activiteitenweekend
Seizoen 2021-2022 is begonnen met een activiteitenweekend van 17 t/m 19 september. Voor alle kinderen en jongeren die al lid van het Jeugd IVN waren, en ook voor aspirant-leden. Het is een heel leuk en interessant weekend geweest; lees het verslag en bekijk de foto’s!