Nieuwe paddenpoel in gebruik genomen door IVN Olst-Wijhe Amfibiën en reptielen

Nieuwe paddenpoel in gebruik genomen door IVN Olst-Wijhe

Olst-Wijhe 20 maart 2022

Op 19 maart 2022 jl. heeft de werkgroep Amfibieën van het IVN Wijhe-Olst De Grutto voor het eerst de padden van het landgoed De Gelder overgezet naar de nieuwe paddenpoel, die daar afgelopen herfst is aangelegd. Dit is een mijlpaal in het natuurbeheer voor de padden. Enkele leden van het IVN zijn zeer actief geweest om bij verschillende fondsen de benodigde gelden te werven voor de aanleg van de poel en de blijvende schermen. In hechte samenwerking met de eigenaar van het landgoed en andere partijen zoals de gemeente Olst-Wijhe en Landschap Overijssel, is deze belangrijke aanwinst gerealiseerd. Wij kunnen laten zien wat voor bijzonders we samen voor elkaar hebben gekregen.

De subsidieverstrekkers waren: Ars Donandi, Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, RABO bank Salland, Natuur en Milieu Overijssel Lokaal Actief en Stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn.

Al jaren werden er in Wijhe door vrijwilligers van IVN-afdeling De Grutto padden over de weg “Onder de Gelder” gezet als ze hun eieren willen afzetten in de wetering. Ondanks het overzetten verongelukten er nog veel padden op deze weg. Vanaf nu hoeven de padden de weg niet meer over.

Ze worden dit jaar nog wel in emmers gevangen en naar deze nieuw gegraven paddenpoel gebracht. Omdat padden voor het paren terugkeren naar de plek waar ze als eitje begonnen, zullen ze na een paar jaar zelf de weg naar deze veilige paddenpoel kunnen vinden en hoeven ze niet meer geholpen te worden. Zoals alle voorgaande jaren hebben kinderen geholpen bij het overzetten van de padden naar deze paddenpoel.

 

Ontdek meer over

Deel deze pagina