Het Ommetje

 Inleiding

Ommetje “De 4 landgoederen”
Velden – Schandelo
Enderhof, De Vleês, Dassenrijk, Schandelose Heide

De afgelopen jaren is er veel veranderd in het buitengebied bij Velden-Schandelo. De bij veel ouderen bekende scharrelvarkensbedrijven van de families Geelen, waar men met de kinderen langs de biggetjes liep,  en de terreinen van de familie Soberjé zijn veranderd in landgoederen. Hierdoor zijn oude paden weer opengesteld en zijn nieuwe ontstaan. Door dit “Ommetje” te lopen ziet men hoe mooi de omgeving van Velden is en hoe de nieuwe landgoederen daaraan bijdragen. U loopt over oude kerkepaden, door nieuwe natuurterreinen en langs historische gebouwen. Langs de route zijn informatieborden en rustbanken geplaatst.

Ontstaan

Dit ommetje is ontstaan naar aanleiding van de landelijke “Ommetjes-prijvraag”. Het kreeg een eervolle vermelding van de provincie Limburg. Het Ommetje is een initiatief van de families Geelen, Soberjé en IVN Maasduinen. Voor vragen, opmerkingen of aanvullingen van de beschrijving kunt u contact opnemen met IVN Maasduinen.

Onderdeel van

Het ommetje “De 4 landgoederen” is onderdeel geworden van de “Binnenste-Boète” wandelingen van de Stichting Veldense Volkscultuur en voert langs het beeld van de “Gekke Maondaagvierder” aan de Voort. Dit “Ommetje” is vanaf de markt aangegeven met de paaltjes nummer 5. Behalve de prachtige natuur vindt u langs de route in Schandelo een beeldentuin van Suzan van der Veer.

Route en beschrijving

De wandelroute Het Ommetje is opgegaan in de lokale wandelroutes

Ondanks deze verandering treft u hieronder de oorspronkelijke informatie aan van Het Ommetje met omgevingsbeschrijvingen.

Het Ommetje

ommetje-routekaart

ommetje-routebeschrijving

ommetje verhaal

ommetje-natuurpad

Wetenswaardigheden over wat u tijdens de wandeling onderweg tegenkomt zijn opgenomen in het Verhaal over het Ommetje “De 4 landgoederen”

Een aantal bomen en struiken langs de route en vooral die langs het Natuurpad zijn voorzien van naambordjes. Hun kenmerken en wetenswaardigheden zijn opgetekend in het Natuurpad.

De planten

Annet Weijkamp heeft verhalen over interessante planten, die bij een rondwandeling van het Ommetje waargenomen worden, beschreven. De wetenswaardige informatie vind u hieronder.

Veel leesplezier, Annet Weijkamp

Ommetje-biggenkruid

Ommetje-bijvoet

Ommetje-boerenwormkruid

Ommetje-gewone-berenklauw

Ommetje-gewone-raket

Ommetje-gewoon-duizendblad

Ommetje-gewoon-speenkruid

Ommetje-grote-brandnetel

Ommetje-herderstasje

Ommetje-klein-hoefblad

Ommetje-lieve-vrouwe-bedstro

Ommetje-look-zonder-look

Ommetje-madeliefje

Ommetje-paardenbloem

Ommetje-reukeloze-kamille

Ommetje-smalle-weegbree

Ommetje-stinkende-gouwe

Ommetje-vogelmuur

Ommetje-zonnebloem

Ommetje-lavendel