Amfibieën & Reptielen

 

Contactpersoon;  Ton Wetjens

arEen van de belangrijke projecten van deze werkgroep is die van de herintroductie boomkikker. Zie hiervoor de aparte pagina.

Verder voert de werkgroep inventarisaties uit en worden er excursies georganiseerd. Impressies van deze eerdere activiteiten zijn hieronder weergegeven.

Verslagen

Verslag amfibieen en reptielen IVN Maasduinen 2020

Het Vreewater

ar1De wateren rondom het Vreewater zijn geinventariseerd op boomkikkerlarven. De boomkikkerlarf is beduidend schuwer dan de groene kikkerlarf. Bij de minste trilling trekt hij naar dieper water. Helaas was 2011 net als 2010 extreem droog.

ar2Dus geen ideaal boomkikkerjaar. Verschillende poelen stonden al te vroeg droog. Toch zijn er boomkikkerlarven gevonden. Het is nu afwachten of ze ook daadwerkelijk in de zomer uit het water komen (juni 2011). Zie hieronder de foto impressie.

De Hamert

Rugstreeppad op  De Hamert, maart 2010, foto’s: Theo Lommen

ar3ar4

Het Geldersch Vlies

De heikikker in het Geldersch Vlies, maart 2010, foto’s: Theo Lommen.

arar

Hierbij, enkele foto’s van de heikikker, mannetje dat blauw kleurt in de paringstijd. Geschoten in het Geldersch Vlies. In de paartijd ‘s middags rond 16u tot in de avonduren hoor je de roepende kikkers in koor: een geluid net als water uit een openstaande kraan.

De Meinweg

Succesvolle excursie Amfibieën- en reptielenwerkgroep naar de Meinweg, sept-09. Hieronder een paar mooie foto’s (Theo Lommen)

arar

arar

De Paddentrek

De Paddentrek ….. een hachelijke onderneming.

arDe paddentrek is een hachelijke onderneming voor de diertjes. In het voorjaar trekken de padden wanneer het mooi weer aanbreekt s’ avonds massaal naar de voortplantingswateren. Deze trek komt pas goed op gang als de temperatuur stijgt boven de 12 graden en de luchtvochtigheid hoog is. …lees verder in bijgevoegd document onderaan de pagina…

Paddentrek 2009 resultaten

arEen overzicht van de vangst per emmer en een grafische weergave vind u in bijgevoegde documenten. Eveneens  een overzicht van de resultaten van het overzetten van de padden en andere amfibieen en reptielen.

De Paddentrek
Vangst per emmers_ 2009
paddentrek-2009-verzamelmap_Totaal-2009
paddentrek-2009-verzamelmap_Alpenwatersalamander
paddentrek-2009-verzamelmap_Bruine-kikker
paddentrek-2009-verzamelmap_Gewone-pad
paddentrek-2009-verzamelmap-Groene-kikker
paddentrek-2009-verzamelmap-Kleine-watersalamander

en nog iets over de bruine kikker.

Eind juni is het jonge bruine kikkertijd

arHet is eind juni als ik op de Leutherweg richting grens loop voor een boswandeling. Op de weg voor mijn voeten zie ik van alles bewegen wat bij nadere beschouwing jonge bruine kikkertjes zijn van ± 1 cm. groot. Omdat ter plaatse vrij veel mensen komen met auto’s om de hond uit te laten, was ik bang dat er veel doodgereden zouden worden en daarom ben ik ze maar op gaan rapen om ze veilig over de weg in het gras te zetten. Maar het waren er niet een paar of tientallen, maar vele honderden, zo geen duizenden, en was mij de zin snel over. Vlug heb ik een aantal van die lieverdjes op mijn hand gefotografeerd en weer veilig weggezet. Als ik nu, enkele weken later, ga wandelen kom ik ze overal op de bospaden weer tegen, geboren in het waterbassin van een tuinder vlak bij de grens. Hij moet in ieder geval gezond water in dat bassin hebben gehad anders was deze enorme kikkertjesproductie niet mogelijk geweest.. Dit kan bij tuinderskassen in het hele Maasduinengebied gebeuren.

Tekst en foto: Jeu Smeets