Landschap

Schone rivieren_2030 rivieren afvalvrij!

Maas en Niers 26 februari 2024

Tonny en ik gaan 2 keer per jaar naar het Genneperhuis om zwerfafval te turven in opdracht van het IVN Limburg.
Er wordt onderzoek gedaan naar het afval dat de rivier achterlaat. Dit geldt niet alleen voor de Maas, maar ook voor de Rijn, IJssel etc. Het heet dus ook Schone Rivieren, maar de Plastic Soup Foundation en Stichting Noordzee zijn er ook bij betrokken.
Wetenschap voor en door burgers, ”Citizens Science“ noemen ze dat.

Citizens Science – wetenschap voor en door burgers

Wij krijgen lijsten onderverdeeld in categorieën zoals bijvoorbeeld plastic, metaal, sanitair, rubber, medisch afval, etc. Al het afval wordt op die lijsten gezet. Wij zijn natuurlijk niet de enigen die dat doen. Naar aanleiding van dit soort lijsten kan men heel goed nagaan wat voor afval er rondzwerft in onze rivieren en de herkomst ervan traceren. Hierdoor kan men verantwoordelijken aanspreken en zo de bron sluiten. Dit is bijvoorbeeld langs de Maas al gebeurd. Wij moeten naast het invullen van de lijsten ook een stukje van 50 bij 50 cm aan strooisel (achtergebleven resten) nazoeken of er granulaat korrels inzitten. De 1e keer dat we begonnen, vonden we 21 korrels. Granulaat korrels zijn kleine plastic bolletjes waar weer nieuwe plastic voorwerpen van gemaakt worden. Langs de Maas stond een fabriek waar ze niet zo voorzichtig omgingen met de zakken granulaat. Als een zak kapot ging spoelde men alles de rivier in. Nu vind je ze bijna niet meer, omdat er maatregelen getroffen zijn. Plastic stokjes van lolly’s en wattenstaafjes werden ook heel veel gevonden, die zijn veranderd in papier.

Afval – een gevaar voor alle levende wezens!

Het streven is om in 2030 onze rivieren afval vrij te krijgen, niet alleen in Nederland maar ook in Frankrijk, Duitsland en België. Als de rivieren schoon zijn dan heeft dat ook resultaat voor de zee!
Door heel Nederland zijn burgers actief bezig om afval te turven en te ruimen.
Afval, vooral plastic, is een gevaar voor alle levende wezens, plant, dier en mens maar ook voor ecosystemen, ons voedsel, water en bodem .
Dieren raken er in verstrikt of eten het op, omdat ze het als voedsel zien. Piepschuim wordt door vogels vaak gezien als voedsel. Hebben zij hun maag ermee vol, dan denken ze dat ze voldoende gegeten hebben, niet dus. Het spul blijft in de maag, de vogel krijgt te weinig eten binnen en gaat dood.
Naast dit onderzoek wordt er 1 of 2 keer per jaar een schoonmaakactie georganiseerd. Kijk ook  bij activiteiten de “Maas clean-up 2024”.
Wij als IVN Maas en Niers doen ook dit jaar weer mee op 23 maart.

Kom ook!

Auteur

Aline Nell


Ontdek meer over

Deel deze pagina