IVN de Maasdorpen
Landschap
Op
maandag07nov202220:00

Castenrayse Vennen - lezing

Lezing verzorgd door: Jan Strijbos

Jos Strijbos verzorgt de lezing over het het natuurreservaat De Castenrayse Vennen, dat sinds de Ruilverkaveling ‘Lollebeek’ in 1969 eigendom van Staatsbosbeheer is. In het verleden werd in het gebied turf gestoken en turfslijk gebaggerd. Ook haalde men er ‘schânse’ om de sopketel mee te stoken. De takkenbossen werden eveneens verkocht aan bakkers uit de regio Horst/Venray. Zij stookten er hun ovens mee heet.

Het gebied kent enkele bijzondere planten, zoals de slangenwortel, de wateraardbei en de koningsvaren. Bij de meesten blijft het gebied echter in herinnering als schaatswater. Honderden schaatsliefhebbers uit de gehele regio togen op winterse dagen naar de prachtige ijsbanen.

Bij de uitvoering van de ruilverkaveling in circa 1965 werd de Lollebeek gekanaliseerd en uitgediept, waardoor de waterstand dramatisch zakte. Het gebied begon langzaam maar zeker te verlanden en de ingreep had verstrekkende gevolgen voor het natuurgebied.

In september 2021 werd begonnen aan een reconstructie van de Lollebeek die door het gebied stroomt. Het doel was het waterpeil in de vennen te verhogen en dat is gelukt. Het water staat weer hoog en niet alleen regenwater, maar ook kwelwater voedt de vennen weer. Een geïntegreerd onderdeel van het hele Maasgaardproject is het herstel van het voormalige schaatsven. Dat wordt tot een meter diep uitgebaggerd, zodat weer een open water ontstaat.

In 1997 werd in het gebied een prachtige wandelroute aangelegd, die grotendeels leidt over oude houtwallen en veenbanen. Het is een natuurlijke en avontuurlijke route die minder geschikt is voor mensen die niet goed ter been zijn. Tijdens de wandeling moeten weleens obstakels als omgevallen bomen overwonnen worden. Bepaalde delen van de route kunnen ook erg drassig zijn, zodat het dragen van laarzen sterk aan te bevelen is. Maar de route kent weergaloos mooie plekken en voert onder meer door een hoger gelegen schraal grasland en langs de gereconstrueerde Lollebeek.Details

Op zondag 13 november kun je met Jan Strijbos hem mee wandelen in het gebied!                             Wandeling : 10.00 vertrek vanaf Rietweg Castenray.

meer informatie Bea Geurts +31(0)77 39 873 23

Algemene informatie

maandag 7 november 2022 - 20:00
Locatie: 
't Zoemhukske
Kasteellaan 3
5961BW Horst aan de Maas
Nederland
Contactpersoon: 
Bea Geurts
Google Maps image