Succesvolle vogelexcursie van 24 februari: de foto’s

IJssel en Gouwe 8 maart 2024

De grutto is weer terug!

Verslag en foto’s door Ellen van de Zilver

Op zaterdag 24 februari 2024 organiseerde IVN IJssel en Gouwe een vogelexcursie in ‘t Weegje, een klein maar bijzonder natuurgebiedje rondom een kleine plas. Op de plas en in de naaste omgeving zijn vaak vele vogels te bewonderen.

Deze dag waren we benieuwd of de grutto al terug was en welke bijzondere eenden er te vinden waren. Er was veel belangstelling: 25 deelnemers meldden zich aan. Hoewel het een redelijk koude dag was met een gure wind, was aan de vogelgeluiden al duidelijk te horen dat het voorjaar eraan komt. We hoorden al snel de roodborst, koolmees en de heggenmus en ook zagen we dat het Groot Hoefblad alweer boven de grond kwam.

Vogelexcursie

Verderop, in de meest oostelijke plas van ‘t Weegje, zagen we op een klein eilandje een vijftal grutto’s zitten en twee kieviten. De grutto’s overwinteren in Zuid-Europa en Afrika en keren rond deze tijd terug naar Nederland, waarna zij eerst in kleine groepjes in ondiep water weer op krachten komen. Na een paar weken zoeken zij een broedplaats in drassige weilanden. Als de jongen vervolgens in augustus groot genoeg zijn vliegen ze weer naar het zuiden.

We liepen verder rond de plas en zagen in het weiland aan de overkant van de sloot een aantal wintertalingen en kuifeenden zitten. Hoog in de bomen zaten even verderop aalscholvers en reigers op hun nest, die nu goed te zien waren omdat de bomen nog kaal zijn. Eén aalscholverpaar vloog af en aan en met de verrekijker was op een gegeven moment duidelijk te zien dat daar een aantal jongen in het nest zaten. Heel verrassend, zo vroeg in het jaar!
Het was een mooie tocht, en met de terugkomst van de grutto’s kan de lente beginnen!

De succesvolle vogelexcursie leverde nog meer mooie beelden. Bekijk hier de foto’s, gemaakt door Jolanda van Haeften.

Deel deze pagina