Waternachtwandeling Terhorsterzand op 19 maart 2022 Amfibiën en reptielen

Waternachtwandeling Terhorsterzand op 19 maart 2022

Hoogeveen 21 maart 2022

Om 19.00 uur was de verzameling vlakbij het Terhorsterzand, een natuurgebied ten zuiden van Beilen. Met een klein groepje (meerdere deelnemers hadden zich op het laatste moment afgemeld) gingen we bij schemerlicht met natuurgids Bart Pijper op pad.

Al snel kwamen we bij de 1ste poel waar we kikkerdril zagen liggen. Bart vertelde, aangevuld door Henny Hauschild (zij is ook natuurgids) ons dat kikkers en padden amfibieën zijn, vertelde het verschil tussen een pad en een kikker, tussen een mannetje en een vrouwtje, welke soorten kikkers en padden voorkomen in het Terhorsterzand. We liepen door zandvlakten, struiken, bramen naar de volgende poel. Ondertussen deden we wel onze zaklantaarn aan want het werd flink donker en we moesten goed opletten waar we liepen zodat we niet op padden gingen staan. Tijdens het wandelen vertelde Bart allerlei natuur wetenswaardigheden.

Bij de 2de poel zagen we watersalamanders en padden zwemmen en drijven.

Ook was er hilariteit, een deelnemer had niet in de gaten dat zand overging in de poel en hij liep dus ineens in de poel te banjeren, hij kon er zelf ook wel om lachen, met natte voeten gingen we vrolijk verder.

Ondertussen was het zo donker geworden dat we de prachtige sterrenhemel zagen met zijn opgaande geeloranje maan.

Verder lopen door het struikgewas kwamen we aan bij de 3de poel. Hierin zaten watersalamanders en meerdere padden en kikkers, we zagen zelfs een bruine kikker met een blauwe keel, dat is dus een mannetje (hadden we net geleerd). In de 4de poel was er ook volop activiteit. Hierna liepen we door het bos weer terug naar het startpunt.

IVN Hoogeveen Bart Pijper pad

Het was een zeer mooie, weliswaar een koude waternachtwandeling met fijne informatie. De prachtige avond/nacht met zijn nachtelijke leven, sterren en opkomende maan was een cadeautje. Dank je wel Bart voor de fijne begeleiding, dank je wel Henny voor de mooie aanvullingen.

Tekst: Ina Brinkman
Foto’s: Bart Pijper

Ontdek meer over

Deel deze pagina