#Nietzondernatuur Overig

#Nietzondernatuur

Hoogeveen 21 september 2022

Op de vraag ‘Waar zal ik deze maand eens over schrijven’, kwamen hele verschillende antwoorden. Dingen die niets te maken hebben met ‘Groen&Doen’, of juist wel. Over een groene burendag bijvoorbeeld. Maar die is nu net achter de rug. Over de zorgen die mensen hebben voor de komende winter. Kiezen tussen ‘de verwarming aan’ of ‘voedsel op de tafel’. Of over groene initiatieven waar iedereen blij van wordt. Een bloemencorso wat voor zoveel verbinding zorgt in een dorp. Het zijn zo maar wat opmerkingen en voor mij ook altijd heel erg welkom want het laat mij zien waar andere mensen mee bezig zijn.
Ik kan me namelijk behoorlijk vastbijten in iets. Dat deed ik vanmorgen dus ook. Ik las over een aanhanger met asbestplaten die gedumpt was in de sloot en twee tellen later zag ik een foto van een tv-scherm wat in de Natuur was achtergelaten. Om vervolgens te lezen dat de Bios in het Steenbergerpark een succes was maar dat ze nogal wat werk hadden met het opruimen nadien omdat mensen wel van alles meenemen maar na afloop niet opruimen. Terwijl er toch zeker 6 grote afvalbakken stonden. Even later was ik bezig met een activiteit voor 17 september, de grote ‘Wereld Schoonmaakdag’ World Cleanup Day. Ook die is alweer achter de rug als dit in de krant staat. Waarbij ik dan nu denk, dat alles wel heel snel gaat en dat heel veel mensen er niets van leren. We blijven het afval van ons afgooien ondanks alle oproepen, schoonmaakdagen, educatie, statiegeld op flesjes, het helpt maar weinig.
Zal ik hierover schrijven? Of toch over klimaatalarm of de plaats in de top 10 vanwege de meest versteende tuinen in Hoogeveen, of over het verlies van Natuurlijkheid in Nederland?
Eigenlijk wil ik dat allemaal niet. Ik zou willen schrijven over de nominatie voor de Groene Anjer van ‘onze’ IVN-afdeling.
Laat ik dan toch maar vast vertellen waarom IVN Hoogeveen een Groene Anjerprijs ontvangen zal. Een Groene Anjerprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds is bestemd voor een instelling of groep (werkgroep, vereniging, stichting) die een opvallende impuls aan behoud en ontwikkeling van Natuur, landschap en biodiversiteit in Drenthe geeft.
Toen wij de nominatie kregen waren we heel erg trots en dat zijn we nog. IVN Hoogeveen brengt het belang van Natuur en milieu onder de aandacht van een groot publiek door mensen middels activiteiten kennis te laten maken met Natuur en landschap in de eigen omgeving.
En in het weekend van 2, 3 en 4 september hebben we dat tijdens het Landelijke Fête de la Nature ook in het Steenbergerpark gevierd. Want vieren van de Natuur is zo belangrijk. Omdat we #nietzondernatuur kunnen!

Grietje Loof
23-09-2022

Ontdek meer over

Deel deze pagina