Hoogeveen
Natuur in de Buurt
dinsdag22mei2018

Steenbergerpark

Afgelopen vrijdag bij 17 graden Steenbergerpark, vijver tegenover Struunhuus. Het park ziet geel van de boterboemen. In de Idylle vallen Akkermelkdistel en Wondklaver op. Die ken ik eigenlijk alleen van de duinen op de eilanden. Geen dagvlinders gezien, maar die komen met Pinksteren wel. Er vlogen 3 Bruine daguilen, een dagactieve nachtvlinder. Toen de zon ging schijnen, kwamen bij de vijver de libellen los.

Waarover ik me verbaas, is het voorkomen bij de vijver van de formis (vorm) van de Viervlek. Normaal heeft een Viervlek op de middenrand van elke vleugel een kleine zwarte vlek , vandaar zijn naam Libellula quadrimaculata.

IVN Hoogeveen Hero Moorlag libelSoms komt de formis voor, maar bij deze vijver veel. Van de 9 viervlekken die ik hier zag, waren zeker 6 de donkere vorm.

IVN Hoogeveen Hero Moorlag libel Die heet Libellula quadrimaculata formis praenubila. Voor de duidelijkheid: dat is geen ondersoort, maar een vorm. Er zijn 3 korenbouten: Viervlek, Platbuik en Bruine korenbout. De Bruine korenbout heeft de donkere vlekken aan het einde van de vleugels als de formis van de Viervlek. Ik heb nog nooit zoveel van deze viervlekken formis op één plek gezien. Eigenlijk heeft de Viervlek van Foto 1 dat ook al, want de zwarte vlekken halverwege de vleugels zijn al groter dan normaal.

Verder: 2 Grote keizerlibel, 1 Gewone oeverlibel, 4 Vroege glazenmaker en meer dan 10 Lantaarntje en Grote roodoogjuffer. De grote libellen kruipen in het hoge gras om te zonnen. Blijkbaar is het daar bij 17 graden het warmst.

Meerkoeten met 4 jongen. Ze voeren hun jongen ook op het land met gras en klaverblaadjes. 

IVN Hoogeveen Hero Moorlag meerkoetTenslotte: wat is de Gele lis toch een prachtige oeverplant, met fraai honingmerk. 

IVN Hoogeveen Hero Moorlag gele lisTekst en foto's: Hero Moorlag